Wat zeggen ze over me op hun bruiloft?

img_20160409_105051.jpgEen bruiloft is een moment om de liefde te vieren. De liefde tussen twee mensen die elkaar eeuwige trouw beloven. Gisteren waren wij te gast op de trouwerij van vrienden en daar besefte ik dat het ook een moment is van liefde vieren voor je gezin, voor je ouders.

Een korte tijd voor de bruiloft zelf komt de ambtenaar een gesprekje met je voeren om mooie inhoud op de dag zelf te kunnen geven. De ambtenaar van gisteren vertelde over hoe goed het bij beiden in het ouderlijk huis was geweest. Hoe de bruid altijd bij haar ouders kon aankloppen, al zaten ze in het buitenland, en hoe de bruidegom samen met zijn vader speciaalbiertjes dronk. Uit beide verhalen sprak de liefde tussen kind en ouders.
De verhalen aanhorend keek ik naar de grond. Daar zat Liam met een kleurplaatje zichzelf te vermaken. Met een glimlach keek hij omhoog: “Kijk papa, mooi?” Mijn gedachten waren even heel ergens anders. Ik bedacht me hoe bijzonder het is als je zo’n mooi verhaal kunt vertellen op je bruiloft. En ja, ik weet dat op zo’n dag de verhalen extra positief gekleurd zijn, maar toch… Wat zouden mijn kinderen straks vertellen op hun bruiloft. Zullen ze dan ook zo positief verhaal hebben? Wat zijn de dingen die ze bij zullen blijven van ons als ouders, maar ook van mij alleen?
Het enige wat ik mij nu kan bedenken is dat ik een deel van het verhaal zelf in de hand zal hebben. Het beeld wat mijn kinderen van mij zullen hebben, zal voor een deel bepaald worden door mijn acties en reacties, door wat ik aan ze meegeef in dit leven. Niet alles zal even positief zijn. Je kunt het nu eenmaal nooit altijd helemaal goed doen. Ook ik ben nu eenmaal een mens en mensen maken nu eenmaal fouten. Het gaat er om hoe uiteindelijk de balans is. Zal ik deze naar de positieve kant door kunnen laten slaan? De toekomst zal het uitwijzen. Het enige wat ik er aan kan doen, is alles zo goed mogelijk te doen. Zelfs als het even tegen zit.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *