Escape Room The Game, ontsnappen in je eigen huis

escape room the game

Samen met Chantal en vrienden heb ik al een paar keer een escaperoom gespeeld. Opgesloten worden in een ruimte en dan puzzelen om de juiste code te vinden om te ontsnappen. De ene keer succesvoller dan de andere keer. Nu het door coronamaatregelen wat lastiger is om de kamers fysiek te bezoeken, heb ik een leuk alternatief gevonden in de vorm van Escape Room The Game. Spannende raadsels voor thuis waarbij de tijd zo omvliegt.

Escaperoom van papier

In de gemiddelde escaperoom ga je op zoek naar sleutels in verborgen vakjes, probeer je slotjes open te maken met de juiste code en speur je in elk hoekje en gaatje voor een verborgen aanwijzing. Je krijgt fysieke puzzels waarbij je behendigheid nodig hebt of waarbij de perfecte plaatsing van een voorwerp een verborgen vakje opent. Een escaperoom van Identity Games heeft dit allemaal niet, maar het laat je hersenen net zo hard kraken. Een pakketje van papier is de kamer die je steeds een beetje verder openvouwt om bij de volgende missie te komen.

Voorbereidingen voor het spel

Om het spel te spelen heb je niet veel nodig. Naast je medespeler heb je slecht een paar dingen die je kunt gebruiken. In principe zit alles al in de verpakking, maar een potlood en papier moet je zelf zien te regelen. Mijn tip is om geen pen te gebruiken omdat je foutjes dan niet snel kunt weghalen. Tijdens het spel The Little Girl gebruikten we een Correctbook met bijhorende stift zodat we tussendoor konden gummen en achteraf geen papier hoefden weg te gooien. Voordat je een mysterie opent, lees dan eerst even goed de tekst voor op het mapje, het kan zijn dat je wat andere materialen nodig hebt om een puzzel makkelijker op te lossen.

De Chrono Decoder telt af

Voor deze blog ontvingen wij de uitbreidingsset Escape Room The Game 2 Players Horror. Het leuke van de uitbreidingssets is dat je deze ook kunt spelen zonder het basisspel. In het basisspel zit namelijk de Chrono Decoder, een tijdklok met 16 gecodeerde sleutels. Bij de start van een mysterie druk je op de startknop waarna de tijd van een uur gaat lopen. Door de juiste sleutelcombinaties in het spel te vinden kun je de tijd stopzetten en het spel winnen (of niet). Heb je het basisspel niet, dan download je de Escape Room The Game app. Deze app kun je gebruiken bij alle Escape Room The Game spellen. Extra leuk aan de app is dat je spannende muziek af kunt spelen en dat je achteraf een teamfoto kunt maken met een speciaal filter van het thuismysterie dat je gespeeld hebt.

Hints om verder te komen

Elke uitdagende kamer heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Het niveau van elk mysterie is op de doos vermeld. Ik kan me voorstellen dat je tijdens het spelen vastloopt. De makers van het spel hebben dit ook bedacht en helpen je regelmatig een handje. Ze hebben een apart vel met aanwijzingen meegeleverd die je op vastgestelde tijden in het spel mag bekijken. In de app wordt dit aangegeven met een geluidsignaal. De hints kunnen alleen bekeken worden met behulp van de meegeleverde Hint Decoder. Zorg er voor dat je hierbij genoeg licht hebt, want je moet zwarte letters lezen door een rood plasticje. Is je speelruimte niet genoeg verlicht, gebruik dan de zaklamp van je telefoon.

De escape oplossen

Wil je de escape binnen de tijd oplossen, dan is teamwork van belang. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten. Elk mysterie bestaat uit drie missies die je elk afsluit met een gevonden code. Aan het einde van het spel heb je dus in totaal drie codes ontcijferd. Bij een fout ingevoerde code krijg je overigens een tijdstraf van een minuut. Ga dus niet zomaar wat raden. Elk spel bevat zijn eigen raadsels. Nauwkeurig uitmeten binnen een landkaartje, speuren binnen een afbeelding naar aanwijzingen of het vouwen van wc-papier in een speciaal patroon. Ontdek je de laatste sleutelcode binnen de tijd, dan win je het spel en hoor je de overwinningsmuziek.

Voordelen van een thuismysterie

Deze manier van Escaperoom spelen is ook een manier om spelers met last van claustrofobie een kans te geven op een escape. Je hoeft niet opgesloten te worden. Je kiest zelf je omgeving waar je dit spel wilt spelen.

Het tweede voordeel van dit thuisspel is dat je de deur niet uit hoeft. Heb je geen oppas voor handen, dan kun je alsnog een avondje plezier maken samen.

Voor welke leeftijd is Escape Room The Game?

Vanwege de moeilijkheidsgraad en de verhaallijnen, zijn de meeste spellen van Escape Room The Game geschikt voor spelers vanaf 16 jaar. Heb je kinderen in de leeftijd vanaf 10 jaar, dan is er een speciale editie die geschikt is. Escape Room The Game – Jumanji Familie Editie werd in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar. Heb je het basisspel (nog) niet, dan kun je ervoor kiezen om Jumanji Familie Editie te nemen als instapspel. Deze bevat namelijk ook de fysieke Chrono Decoder.

Het spel gespeeld

Zoals gezegd kregen Chantal en ik Escape Room The Game 2 Players Horror uit te proberen. Tot nu toe hebben we het introductiespel ‘Bloody Mary’ en het avontuur ‘The Little Girl’ gespeeld. We mogen ‘House by the lake’ dus nog een keer doen en daarmee hebben we nog een avondje speelplezier te gaan. Beide keren hebben we de oplossing gevonden, wel met behulp van de hints, maar helaas wel telkens buiten de tijd.

Bij het introductiespel moesten we erg wennen aan deze manier van spelen en aanwijzingen volgen. Dat gaat toch wel anders dan bij een fysieke kamer. Het hoofdspel haalden we niet doordat we vergeten waren dat we elke missie moesten afsluiten met een code. Aan het einde waren we aan het proberen welke code we moesten maken van de drie volgordes die we gevonden hadden. Géén dus, maar afzonderlijk invullen. Op het moment dat we dat doorhadden gaven de drie reeksen achter elkaar een belletje dat we het goed hadden.

Vraagt deze manier van spelen om herhaling? Jazeker. Hoewel het spel bedoelt is voor slechts twee spelers, gaan we het volgende avontuur spelen met de vrienden waarmee we ook de echte kamers spelen. Eens zien hoe we er dan uitkomen.

Kun je het nog een keer spelen?

Heb je een mysterie gespeeld, dan ben je er in principe mee klaar. Een tweede keer spelen zorgt niet voor andere uitkomsten. In het spel zitten verschillende onderdelen die je vaker kunt gebruiken, maar op sommige velletjes moet je tekenen of die vouw je. Niet alles kun je dus hergebruiken voor een tweede keer. Maar! Op de onderdelen die je verbruikt staat een printersymbooltje, dat betekent dat je deze opnieuw kunt printen via de website van het spel. Zo kun je het spel na gebruik doorgeven aan anderen voor een thuisavontuur.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *