Onderzoek: Op zoek naar kleuters in de digitale wereld

media_onderzoek_logo

Tijdens de Media Ukkies Dagen mocht ik één van de bloggers zijn die onder andere schreef over het mediagebruik van mijn kinderen. Kinderen van de huidige generatie krijgen steeds meer en steeds vroeger te maken met allerlei media. Meer dan wij toen wij nog zo jong waren. Voor hen zijn wij al bijna digitale dino’s. Doordat smartphones en tablets tegenwoordig haast niet meer weg te denken zijn, wordt het tijd om het gebruik ervan door jonge kinderen eens onder de loep te nemen. Vijf studenten van Universiteit Leiden hebben deze taak op zich genomen en vragen ouders van 3- en 4-jarige kinderen om mee te doen aan een online onderzoek.

Vandaag de dag zijn smartphones en tablets niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen en zelfs kleuters. Veel kleuters spelen regelmatig spelletjes op een tablet of zijn al heel vaardig op smartphones. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van het opgroeien in een digitale wereld. Wij willen hier een eerste stap in zetten.

Speelt uw kind ook vaak op een tablet, of juist helemaal nooit? En hoe staat u tegenover nieuwe media voor uw jonge kind? Het onderzoek ‘Kleuters in de Digitale Wereld’ vanuit Universiteit Leiden richt zich op smartphone- en tabletgebruik van kleuters. Daar is nog weinig over bekend en daarom kunnen wij uw hulp goed gebruiken! Door uw ervaring met ons te delen kunnen wij namelijk meer te weten komen over de digitale wereld van jonge kinderen.

Vragenlijst
Wij willen u daarom vragen om onderstaande vragenlijst in te vullen. Deze duurt ongeveer 15 minuten.
www.bit.ly/digitalekleuter

Vervolgonderzoekje
Aan het einde van de vragenlijst krijgt u de vraag of u bereid bent mee te werken aan een kort vervolgonderzoekje. In dit onderzoek zouden wij graag met uw kind enkele reken- en taalspelletjes doen om zijn daadwerkelijke vaardigheden te bepalen. Voor dit onderzoek kunnen wij naar de school van uw kind komen of eventueel een huisbezoek brengen.

Zelf heb ik het onderzoek ook ingevuld. Geen vervelende vragen tegengekomen. Wat handig is, is dat de vragenlijst geheel anoniem is. Een naam of verdere contactgegevens invullen is niet nodig, tenzij je mee wilt doen aan het vervolgonderzoek.

Wil jij Tirza Smits, Lisa Habermehl, Urlisa Kwidama, Lieke Dudink en Vera Bosch ook een handje helpen met hun studie en onderzoek?

Tijdens de Media Ukkie Dagen schreef ik:

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *