Onderzoeksresultaten: Moeders in Nederland op de fiets, hoe doen ze dat toch allemaal?

onderzoek fietsgedrag ouders, resultaten

In april plaatsten wij namens New Looxs en Bobike een oproep aan ouders om mee te doen aan een onderzoek naar fietsgedrag met kinderen. Het onderzoek is inmiddels afgerond en dit zijn de resultaten:

87% stapt bijna dagelijks met de kinderen en boodschappen op de fiets omdat het leuk, gezond en duurzaam is, voor 80% is het dan ook de normaalste zaak van de wereld.
Voor bijna 80% van de deelnemers aan het onderzoek is fietsen met kinderen en boodschappen de normaalste zaak van de wereld. Handig is het soms allemaal niet, geeft 42% toe. Toch stapt 87% van de moeders bijna dagelijks met kinderen en boodschappen op de fiets. Zij vinden dat het vooral voordelen heeft voor zowel zichzelf als voor de kinderen.

Kinderen vinden het leuker

Maar liefst 89% van de respondenten voelt zich namelijk blij en trots als ze met de kinderen de fiets zit. Daarnaast heeft ruim de helft van de moeders het idee dat de kinderen fietsen ook veel leuker vinden dan de auto.  De kinderen vinden het leuk om te zien wat er allemaal op straat te beleven is. Bovendien is 95% van mening dat, door kinderen al vroeg mee te nemen op de fiets, ze later ook veiliger deel zullen nemen aan het verkeer.

Gezonder, duurzamer en leuker

De fiets is een populair vervoersmiddel: 42% gaat zelfs vaker met de fiets en de kinderen weg dan met de auto. De belangrijkste beweegredenen zijn dat het gezonder, duurzamer en leuker is dan de auto nemen. Factoren als lastig parkeren, snel van A naar B komen en de brandstofkosten spelen een velen malen kleinere rol.

Best stoer en makkelijker dan gedacht

De helft van de moeders heeft een ‘gewone’ stadsfiets en een derde heeft een e-bike. De kinderen gaan in het stoeltje dat voor en/of achterop zit. De meeste fietsritjes zijn recreatief, naar de kinderopvang/school en naar de winkel. De boodschappen gaan in de meeste gevallen mee in de fietstas- of mand. Stoer? Ja, best wel, geeft 78% toe. Ook zegt driekwart dat het allemaal gemakkelijker is dan ze vooraf hadden gedacht.

Veel oefenen en zelfverzekerd zijn

Wat is nou het belangrijkste om veilig met de fiets, kinderen en tassen op pad te gaan? Een goede fiets (89%), veilige fietsstoeltjes en fietstassen (85%) en veel oefenen (50%) zijn de belangrijkste drie ‘trucs’ om het allemaal onder de knie te krijgen. Extra voorzichtig fietsen helpt volgens de meerderheid niet, wel geeft bijna de helft van de moeders aan dat zelfverzekerd zijn belangrijk is.  

Onderzoek verantwoording

New Looxs en Bobike voerden dit online onderzoek uit in april 2022. Hieraan deden 316 mensen mee, waarvan 94% moeder is; daarom is ervoor gekozen alleen de antwoorden van de moeders te analyseren.

New Looxs, sinds 1948
Het was net na de oorlog dat Wim Burgers begon met het maken van fietstassen. Met twee naaimachines maakte hij tassen voor winkels in de buurt van Nijmegen. Tientallen jaren later zijn de New Looxs tassen en manden wereldwijd te koop. Zijn enthousiasme, vakmanschap en oog voor detail zijn nog steeds een dagelijkse inspiratie voor de huidige generatie die aan het roer van New Looxs staat. Zijn kleindochter Laura en haar echtgenoot Teun leiden sinds enkele jaren het bedrijf en zijn nauw betrokken bij de inmiddels naar Azië uitbestede productie. Jaarlijks presenteert New Looxs een nieuwe collectie trendy tassen voor op de fiets. Alleen nu niet alleen voor winkels in de omgeving van Nijmegen maar ook in Nice en London.


Bovenstaande tekst is een persbericht van New Looxs en Bobike.

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *