Oma’s Woeste Waslijn een wervelend succes

oma's woeste waslijn, megableu, spelletje, speelgoed van het jaar 2021

Tijdens de Speelgoed van het Jaar verkiezing is Oma’s Woeste Waslijn van Megableu door de vakjury verkozen tot winnaar in de categorie Kinderspel. Een waslijn, kledingstukken en een hangende oma zijn de belangrijkste ingrediënten van dit spel. Het ziet er leuk uit, maar is dit spel terecht verkozen tot winnaar? Wij gingen de uitdaging met dit stormachtige spel aan om te zien of het echt zo leuk is.

Help oma met de was ophangen

Voor je staat een ouderwetse droogmolen waaraan oma haar was aan op wilt hangen. Ze heeft er een beetje hulp van jou bij nodig. Ze is namelijk niet zo heel handig met de waslijn en hang zelf aan de droogmolen. Misschien dat ze in de gaten heeft dat er een hevige wind aan zit te komen en heeft ze gewoon zin in een kermisritje. Met behulp van de dobbelsteen bepaal jij namelijk of je een kledingstuk mag ophangen of juist van de lijn moet halen. De bedoeling is dat jij je tegenstanders te snel af bent en als eerste vier kledingstukken aan de lijn hebt hangen om te winnen.

oma's woeste waslijn, megableu, spelletje, speelgoed van het jaar 2021

Inhoud van de doos

Oma’s Woeste Waslijn is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 4 jaar en bevat het volgende:

– 1x Draaiende waslijn
– 1x Groene basis
– 1x Oma
– 1x Oma’s jurk (in twee delen) 
– 1x Oma’s bril
– 1x Wasgoed (8 onderbroeken en 8 bh’s)
– 1x Dobbelsteen
– 1x Stickervel
– 1x Spelregels

Voordat je de eerste keer kunt spelen

Zodra Oma’s Woeste Waslijn voor de eerste keer uit de doos haalt, kun je eerst nog even aan de slag voordat je kunt spelen. Wat ikzelf irritant vind en niet echt gebruikersvriendelijk, is dat je zelf stickers op de onderdelen moet plakken. De kledingstukken hebben allemaal dezelfde vorm, maar ze krijgen een ander kleur printje. Het is voor de producent goedkoper om een velletje stickers toe te voegen, dan iemand dit al te laten plakken in de fabriek. Ben je een speler met een niet zo vaste hand of is je kind sneller met plakken dan jij, dan heb je kans dat er verkeerd geplakt wordt en daardoor met halve stickers uitkomt. Hetzelfde geldt voor de dobbelsteen waar je de verschillende werpopties op moet plakken. Vind ik persoonlijk een minpunt voor welk spel dan ook. Zeker als de stickers essentieel zijn om het spel te spelen.

oma's woeste waslijn, megableu, spelletje, speelgoed van het jaar 2021

Zet alle onderdelen in elkaar en plaats wel nog even 3 AA batterijen onderin. Hiervoor heb je een kleine kruiskop schroevendraaier nodig. De batterijen zitten niet in de doos erbij en moet je zelf los van het spel aanschaffen. Geen zin om te zoeken? Ik heb ze alvast voor je gevonden:
AA batterijen
Kleine kruiskopschroevendraaier

De pret kan beginnen

Eenmaal klaar met alle onderdelen in elkaar zetten en oma aan de waslijn hangen, dan kun je het spel gaan spelen. Zet de startknop om en begin met dobbelen. Gooi de dobbelsteen en volg de instructies. Is het zonnig, dan mag je een stuk wasgoed ophangen. Schuift er een witte wolk voor de zon dan moet je een beurt overslaan. Gaat het regenen dan moet je 1 stuk wasgoed van de lijn halen. En als de wind woest waait… zal oma lachend met al het wasgoed de lucht in worden geslingerd… er is er zelfs kans dat ze haar jurk verliest! De winnaar is de eerste speler van wie tegelijkertijd alle 4 stuks wasgoed aan de waslijn hangen.

Niet moeilijk, wel hilarisch

Het spel spelen is niet moeilijk: rol de dobbelsteen, kijk op het plaatje en doe de handeling die erbij hoort. Het is een ophangen en afhalen van kledingstukken achter elkaar door. Het spel beïnvloeden is niet mogelijk, behalve door stiekem een keer extra te drukken op de wervelstormknop. Winnen is dus puur een kwestie van mazzel hebben. Geen denkwerk of strategie die er aan te pas komt. Juist doordat je niet weet wanneer de storm eraan komt, wordt het steeds spannender. Zelfs als het stormt is het maar de vraag welke kledingstukken van de waslijn afvliegen. Extra leuk zijn de geluiden die erbij komen. Een hilarische lach van oma klinkt al snel door de kamer zodra ze rondvliegt. Deze is zelfs zo leuk dat er stiekem flink wat gedrukt werd op de stormknop om haar maar rond te laten draaien. Eén spelletje is in ieder geval nooit genoeg. Halen we dit spel erbij, dan kun je er vanuit gaan dat er een aantal potjes achter elkaar gespeeld worden.

Speldemonstratie (video)

Filmpje afkomstig van Megableu

Speelgoed van het Jaar verkiezing

Jaarlijks vindt de Speelgoed van het Jaar verkiezing plaats waarbij zowel een vakjury als het publiek mag stemmen op hun favoriete speelgoed of spel. In 2021 is de opzet ietwat veranderd. Voorheen selecteerde de jury enkele nominaties waarna het publiek mag stemmen. Sinds 2021 kiest de vakjury al enkele winnaars per categorie en mag het publiek daaruit zijn publiekswinnaar kiezen. Oma’s Woeste Waslijn heeft een vakjury prijs gekregen in de categorie ‘Kinderspel’. In tegenstelling tot de andere categorieën is deze leeftijdsloos.
Bekijk hier alle vakjury winnaars van 2021.

oma's woeste waslijn, megableu, spelletje, speelgoed van het jaar 2021

Stemmen op Oma’s Woeste Waslijn

Vind jij dat Oma’s Woeste Waslijn een publieksprijs verdient? Stemmen kan tot 25 oktober 2021 op de website van Speelgoed van het Jaar. Alle Publieksprijzen worden op 2 november bekendgemaakt. Breng jij je stem uit, dan maak je bij hen kans op verschillende prijzen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *