Nijntje-week: nijntje in actie voor Sikkelcelfonds

nijntje sikkelcelfonds

Als ouder ben je dolgelukkig als je kind gezond geboren wordt. Helaas kent niet elke ouder dat gevoel. Jaarlijks worden er wereldwijd driehonderdduizend kinderen geboren met sikkelcelziekte. Een ziekte waarbij zonder behandeling 75% van de kinderen niet ouder dan vijf wordt. Nijntje heeft dit jaar de handen ineen geslagen met het Sikkelcelfonds om meer bekendheid te krijgen voor deze ziekte.

nijntje helpt mee tegen sikkelcelziekte  

Nijntje, geliefd bij kinderen over de hele wereld, gaat haar bekendheid inzetten om meer aandacht te creëren voor sikkelcelziekte. Haar doel is om 1 miljoen euro op te halen voor onderzoek naar genezing. Om dit te bereiken wordt er in de komende maanden onder andere een speciale nijntje-knuffel en een exclusief nijntje-boekje uitgebracht, waarvan de opbrengst gedoneerd wordt aan het Sikkelcelfonds. Daarnaast zullen er in de loop van het jaar tal van andere activiteiten plaatsvinden. De campagne ging officieel van start op de Negenmaandenbeurs 2020, waar een brochure met informatie over sikkelcelziekte in alle beurstassen verspreid wordt. Want sikkelcelziekte is te pijnlijk om niet te kennen.

Wat is sikkelcelziekte? 

Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen, die normaal rond zijn, sikkel-vormig oftewel gelijkend op een halve maan. Vandaar de naam sikkelcelziekte. Kenmerken van de ziekte zijn  ernstige bloedarmoede, ondragelijke pijnaanvallen en een verhoogde kans op ernstige infecties. Patiënten kunnen op jonge leeftijd te maken krijgen met hersen- en botinfarcten, nierschade en hartfalen. Na verloop van tijd beschadigen de organen in het lichaam onherstelbaar.

Wereldwijd lijden ongeveer dertig miljoen mensen aan sikkelcelziekte. Elk jaar komen hier driehonderdduizend kinderen bij. Zonder behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. Ook in Nederland zijn er duizenden patiënten die een behandeling nodig hebben. Door stamceltransplantatie of gentherapie kunnen zij potentieel genezen. Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Helaas is sikkelcelziekte relatief onbekend, waardoor er niet genoeg middelen beschikbaar zijn voor het verrichten van het broodnodige, baanbrekende onderzoek.  Het Sikkelcelfonds zet zich in om deze ziekte onder de aandacht te brengen en Nijntje wil hen hierbij helpen.

Vanaf nu verkrijgbaar

knuffel nijntje met maan (25 cm)
EAN 8-713291-181342
knuffel nina met maan (25 cm)
EAN 8-7132911181359
9,95 euro per stuk

De knuffels nijntje met maan en nina met maan zijn vanaf 19 juni verkrijgbaar bij het Centraal Museum (Utrecht), de winkel van nijntje (Amsterdam en Maastricht) en bol.com. Vanaf 22 juni zijn de knuffels verkrijgbaar in de boekhandel en via meerdere online kanalen. De opbrengst gaat naar het Sikkelcelfonds.

nijntje en nina, beste vriendjes
ISBN 978-90-5647-852-0
5,95 euro

Het nieuwe kartonboekje nijntje en nina, beste vriendjes is speciaal ontwikkeld voor het Sikkelcelfonds. In dit lieve boekje over vriendschap zie je dat nijntje en nina graag samen spelen en vaak bij elkaar logeren. Zelfs in hun dromen komen ze elkaar tegen!
nijntje en nina, beste vriendjes is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel en online. De opbrengst gaat naar het Sikkelcelfonds.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *