Lees ‘nijntje gaat logeren’ voor in gebarentaal

nijntje gaat logeren, gebarentaal, nederlands met gebaren

Het meest populaire konijn ter wereld is nog toegankelijker geworden voor iedereen. Er is namelijk een nieuw nijntje boek uitgegeven. Nou ja, opnieuw uitgegeven met een hele mooie toevoeging. Voor kinderen die gebruik maken van de Nederlandse gebarentaal of Nederlands met Gebaren (NmG), is ‘nijntje gaat logeren’ uitgebracht met plaatjes die de gebaren uitbeelden. Met wat basiservaring in NmG namen wij dit boek ter hand en lazen onze kinderen er uit voor.

Onze geschiedenis met gebarentaal

Liam gebaart ‘papa’ (2015)

Als gezin zijn wij niet onbekend met gebarentaal, tenminste Nederlands met Gebaren. Dit is een variant van de gebarentaal waarin in één gebaar een woordgroep of specifieke woorden worden uitgebeeld. Wij gebruikten het als eerst toen Liam nog niet kon praten en gefrustreerd raakt als hij zich niet kon uitdrukken. Als voorbeeld gebruik ik vaak ‘koekje’ en ’toetje’ die qua klank erg op elkaar lijken, maar in de gebaren duidelijk verschillen. Door gebruik te maken van gebaren bij handelingen als verschonen of bij het zien van dieren, konden we makkelijker contact maken en reageren op zijn behoeften. Een methode die we hierbij vaak gebruikten was Lotte en Max. Deze methode bestaat zowel uit boekjes, gebarenkaarten, posters en filmpjes.

Inmiddels is gebarentaal een beetje verwatert bij ons, al kunnen we het nog wel eens inzetten. Een paar jaar terug gebruikte ik gebarentaal tijdens het schminken van een jongetje. De laatste tijd is door tv-programma’s als Hands Up het weer een beetje gaan kriebelen bij ons in huis. Zowel bij ons als de kinderen.

Initiatief van ouders

Wyndham Mok en Saskia Boonzajer Flaes hebben een 5-jarig zoontje (Daniel) met een taalachterstand. Het gebruiken van gebaren helpt hen om elkaar beter te begrijpen. Bij het voorlezen worden gebaren veel gebruikt, alleen is er het nadeel dat er weinig voorleesboekjes met gebaren bestaan. Aangezien Daniel een enorme fan is van nijntje besloten de ouders contact op te nemen met Mercis Publishing, de uitgeverij van Dick Bruna’s nijntje.

Samenwerking met Nederlands Gebarencentrum

Het idee werd door uitgever Karin van Zwieten (Mercis Publishing) direct enthousiast ontvangen: “Bij ons bestond al langer de wens om een fysiek nijntje-boek met gebaren te maken voor dove en slechthorende kinderen. Toen ik contact opnam met het Nederlands Gebarencentrum, hoorde ik voor het eerst over Nederlands met Gebaren. Daarmee werd een papieren uitgave met gebaren mogelijk.” Daniel mocht de titel van het boekje uitkiezen dat uitgegeven zou worden met ondersteuning van gebarentaal. Hij koos zijn lievelingsboek ‘nijntje gaat logeren’. Van Zwieten: “Mede door de financiële ondersteuning van het Letterenfonds en de begeleiding van het Nederlands Gebarencentrum is dit mooie boek er nu.”

Dick Bruna en Alex Stuifbergen naast elkaar

De originele tekeningen en verhaal van Dick Bruna zijn geheel intact gebleven. Net als de normale versie bestaat ‘nijntje gaat logeren’ met gebarentaal uit een illustratie op de rechterpagina en vier regels tekst op de linkerpagina. Boven de woorden zijn telkens illustraties geplaatst hoe je een woord moet gebaren. Deze tekeningen zijn gemaakt door ervaringsdeskundige Alex Stuifbergen. Als illustrator heeft hij ruim vierduizend gebaren uitgetekend voor het Nederlands Gebarencentrum. Stuifbergen: “Ik vind het een eer dat mijn gebarenillustraties nu naast het werk van Dick Bruna staan.”
Voor in het boek wordt uitgelegd wat de pijlrichtingen bij de gebarenillustraties betekenen.

3x nijntje gaat logeren

nijntje gaat logeren met gebarentaal

nijntje gaat logeren & luisterboek versie

Nijntje heeft haar eigen naamgebaar

In Nederlands met Gebaren heb je de mogelijkheid om personen of personages een naamgebaar te geven. Zo kun je specifiek iemand aanwijzen tijdens een gesprek. Handig als je moet aangeven welke van de twee oma’s je precies bedoelt. Zo kun je voor de paardrijdende oma bijvoorbeeld ‘oma paard’ gebruiken of als je er altijd met de trein heen gaat ‘oma trein’. Een combinatie van de gebaren duidt dan naar de juiste oma. Zo kun je dit ook doen voor klasgenootjes. Nijntje heeft nu ook een naamgebaar en dat is het kruizen van je twee wijsvingers, precies zoals de mond van het konijn er uit ziet. Dit verschilt dus van het ‘gewone’ gebaar voor konijn zoals hieronder uitgebeeld wordt:

Op de website van het Nederlands Gebarencentrum zijn filmpjes van nijntje gaat logeren in Nederlands met Gebaren én in de Nederlandse Gebarentaal te zien.

Het was weer even inkomen

Ben je niet bekend met Nederlands met Gebaren of gebarentaal in zijn algemeen, dan is het best even inkomen om het verhaal op deze manier voor te lezen. Oefening baart kunst in dit geval, want zodra je het vaak genoeg herhaald komen de gebaren in je systeem te zitten. Het leuke is als de kinderen mee gaan doen omdat ze de gebaren beginnen te herkennen. Al bij de tweede keer voorlezen deden onze jongens bijvoorbeeld al wat gebaren mee en konden ze ook zeggen wat ze betekenden. Dat er nu een boek is als dit, vind ik echt een verrijking van het aanbod in leesboeken. Maar eerlijk, het komt ook wel erg laat. Ik ben dan ook benieuwd of dit een vervolg gaat krijgen. Niet alleen bij nijntje, maar ook bij andere populaire kinderboeken.

Boekgegevens

nijntje gaat logeren, gebarentaal, nederlands met gebaren

nijntje gaat logeren, met gebaren
ISBN 978-90-5647-894-0
1e druk 1 december 2021
Auteur: Dick Bruna
Gebarenillustraties: Alex Stuifbergen
Uitgever: Mercis Publishing
Spiraalgebonden
250 x 250 mm


Voor dit artikel ontvingen we een recensie-exemplaar.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *