Nijmeegse Vierdaagse een week lang mooie verhalen

vierdaagse nijmegen, de tinnen roos, vierdaagse souvenir, 4daagse verhalen

Dit jaar zullen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, het grootste wandelevenement ter wereld, zo’n 42.000 wandelaars aan de start verschijnen. Een grote verscheidenheid aan deelnemers, van jong tot oud en van burger tot militair, zal proberen om op de vierde dag de eindstreep op de Wedren te halen nadat ze eerst de zege hebben mogen vieren op de Via Gladiola. Voor mij betekent de Vierdaagse een week lang verkopen van tinnen 4Daagse souvenirs. Elke dag ontmoet ik daardoor allerlei mensen van over de hele wereld en hoor de leukste, mooiste en meest ontroerende verhalen. Vandaag deel ik er een aantal met jullie.

De herdenking van een vriend

Voor het rek met pinnetjes zie ik een vrouw twijfelen, neemt ze nou de wandelschoen of de gladiool? Voor de grap zeg ik nog: “Niet twijfelen, gewoon allebei.” Ze kijkt mij aan en zegt: “Eigenlijk is het een heel raar verhaal, maar ik ga het toch vertellen, geen idee eigenlijk waarom. Ik zoek een cadeautje voor iemand die overleden is. Hij liep altijd de Vierdaagse, maar dit is de eerste keer dat hij niet zal lopen. Zijn vrouw geeft die dag thuis een herdenkingsborrel op de startdag in plaats van zijn verjaardag te vieren.” Ik kijk haar aan en vraag voor wie ze de pin wilt meenemen, het gladiooltje is geschikt voor de vrouw die ze het hele jaar kan dragen. Zelf neigde ze meer naar de schoen, maar vond mijn argument ook wel erg goed. Dan komt er ineens een ingeving te binnen: “In onze winkel prikken we een pinnetje ook wel eens op een kaars, wat als je die schoen nu eens op een kaars prikt en die kaars brandt tijdens de herdenking?”
“Nu weet ik waarom ik het verhaal wel moest vertellen,” zei ze. Een schot in de roos, ze rekende af en liep direct door naar de Xenos met vochtige ogen.

De Deense soldaat en de huwelijksreis

Het leuke van al die nationaliteiten is dat je van het ene moment op het ander staat te schakelen tussen Nederlands, Engels en heel slecht Duits. Plotseling hoor je dan een taal die je vaag herkent, het blijkt Deens te zijn. Al snel raakte ik aan een korte babbel over het land en dat Chantal en ik onze huwelijksreis er hebben gevierd. Over de wens nog eens terug te gaan met onze kinderen en dan Legoland nog eens te bezoeken. Hij vertelde uit welke regio hij kwam en hoe dol hij op zijn land was, maar ook altijd blij om weer in Nijmegen te zijn voor de Vierdaagse. Na het afrekenen keek hij mij aan, zei dat ik echt terug naar Denemarken moest, greep zijn militaire badge van zijn mouw en gaf het aan me: “I wish you welcome back”

Kiek nou, da’s ech opa

Eén van de bekendste Nijmegenaren uit het verleden is Theo Eikmans, die de meeste mensen eerder zullen kennen als Graodus fan Nimwegen. Als zijn alterego hield Theo tijdens carnaval verschillende buuts in de ton en bracht hij het nummer ‘Al mot ik krupe’. Dat laatste nummer is niet alleen veel gedraaid tijdens de carnaval, maar is ook geadopteerd door de Vierdaagse. Menig feestganger wil nog ene keer Sint Steven heuren slaon. Voor de niet verstaander, de klokken van de Sint Stevenskerk nog een keer willen horen. Als laatste karikatuur in onze Vierdaagse familie besloten we om een beeldje van Graodus te maken. De gelaatstrekken kloppen precies. Het eerste beeldje werd overhandigd aan de zoon en schoondochter die er erg trots op zijn. Elke ochtend komen ze dan ook even langs voor een praatje aan de stand. Later in de middag kwam er een jongedame samen met wat anderen langs. Ze keek naar het beeldje, keek naar de rest en met grote ogen zei ze: “Kiek nou, da’s ech opa”. Al snel ging het beeldje van hand tot hand om zijn gezicht nog eens goed te kunnen bekijken.

Nog veel meer leuke verhalen

Dagelijks hoor ik aan de kraam nog veel meer leuke, mooie en ontroerende Vierdaagse verhalen. Helaas onthoud ik ze in de drukte niet altijd. In mijn hoofd probeer ik ze te blijven verzamel en wie weet krijg ik nog de kans er een aantal met jullie te delen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • De herdenking van een vriend was echt een ontroerend verhaal. We stonden met een brok in de keel toen ze het verhaal vertelde.
    Ja, en dan de familie van Graodus fan Nimwegen. Ik ken ze persoonlijk. Wat een gezellige mensennet zoals Theo (Graodus) was.
    Verder had ik het gezellig met jou Maarten achter de kraam. Daarom heb ik maar een foto van jou achter de kraam gemaakt.