Nieuwe passies door corona lockdown

motor rijden passie hobby corona

De corona lockdowns hebben ook positieve effecten, dat ondervond Wilco door nieuwe passies te ontdekken. Thuis zitten in een groot gezin zorgde ervoor dat hij op zoek ging naar manieren om even wat tijd voor zichzelf te hebben. Hij vertelt aan Papa’s wereld over zijn nieuwe hobby’s.

Op de lip

Als ouder van 4 jonge kids is het flink aanpoten soms. Daarnaast is het niet eenvoudig om tijd voor jezelf vrij te maken, al scheelt het wel dat ik geen alleenstaande ouder ben. Sinds de komst van corona merk ik dat een uitlaatklep erg belangrijk is voor het geestelijk welzijn. Je zit nu nog meer bij elkaar op de lip.

Mijn eigen motor aangeschaft

Na de eerste intelligente lockdown kocht ik een motor. Het weer was goed en na een jaar huren van motoren wilde ik er eentje voor mezelf. Ik kocht een sportieve toermotor omdat ik al wist dat ik graag toer, maar ik wel wat sportief rijdt. Het werd een tweedehands Honda VFR, met een uniek geluid maar fijne zithouding.

Lekker op weg

Algauw was ik zo nu en dan een dagje weg. Veluwe, Friesland, Noord Holland en t Gooi, ik ben er allemaal geweest. Als ik tijd had reed ik op een dag al snel 300 kilometer of soms zelfs meer. Even verstand op nul en gewoon rijden. Zo kwam ik ook op plekken waar je anders nooit komt. Bochtige binnenweggetjes, dijken enz. Het benzineverbruik is wel netjes. 1 op 17 a 1 op 18 is prima haalbaar. Ik haal gemiddeld 300 km uit een tank benzine van ca. 18 liter.

Veiligheid voor alles

Wel neem ik veiligheid serieus. Ik heb dan ook alle noodzakelijke uitrustig zoals helm, motorjas, motorbroek, motorlaarzen en handschoenen. Je wil liever niet vallen maar als het dan gebeurt wil je beschermd zijn. Kost wel wat, maar alle hobby’s kosten geld.

Je hoofd even ergens anders

Juist door zo bezig te zijn maak je je hoofd bezig want je bent totaal gefocust op het motorrijden. Dat is wezenlijk anders dan autorijden en je moet enorm ver vooruit kijken en denken om gevaren voor te zijn. Bij het nemen van een bocht moet je naar de richting kijken waar je naartoe wilt, omdat je anders niet goed uitkomt. Sinds het najaar rijdt een van mijn beste vrienden ook motor. We rijden nu samen in de omgeving van Rhenen.

Te weinig in beweging

Nu heb ik de motor in de winterstalling en betrapte ik mezelf erop dat ik te weinig bewoog. Ik sportte voorheen veel meer, maar sinds ik kinderen heb lukte dat niet meer. Ik kreeg het sneller koud als ik thuis werkte en toen kwam ik tot een idee. Een idee wat ik voor corona nooit overwogen zou hebben: hardlopen!

Hardlopen rustig opbouwen

Hardlopen is iets dat een langzame opbouw vergt als je beginner bent. Denk niet dat je meteen 2 km of meer achtereen kan hardlopen. Je begint met een aantal sessies kort hardlopen en langer wandelen om je lichaam eraan te wennen. Belangrijk is wel dat je goede warming up (5 min wandelen en spieren rekken en strekken) en na afloop omgekeerd hetzelfde voor cooling down. Doe je dat niet of onvoldoende en je zal het weten ook. Spierpijn en doodmoe zijn kunnen dan gevolgen zijn.

Voor het hardlopen moet je goede schoenen met zachte zolen hebben. Verder kun je je kleding deels aan het weer aanpassen. Vergeet niet dat je warm wordt als je hardloopt.

Mijn opbouwplan

Ik begon er tweede helft van december mee op een maandagavond. Het begon met een aantal lantaarnpalen per keer hardlopend te passeren en dan te wandelen als rust en daarna opnieuw. Ik appte mijn zussen erover en al snel kwam ik zo op een schema hoe je het als beginner kan opbouwen. We zijn nu anderhalve maand verder en ik merk dat ik nu 5 minuten achtereen kan hardlopen en met 2 min pauze daarna nogmaals en dit 4 sessies. Ik leg inmiddels per keer 5 à 6 km af. Routes worden steeds groter en dat maakt het uitdagend.

Voordelen van fitter worden

De bedoeling is dat ik halverwege het voorjaar 5 km onafgebroken kan hardlopen en dat dan kan uitbreiden naar 7.5 km en misschien zelfs 10 km. En dat dus doorzetten als de motor uit de stalling is. Ik ben inmiddels wat afgevallen en voel dat ik nu met kinderen kan rennen zonder uitgeput te zijn na afloop. Verder is het ook mentaal gezond omdat je net als bij het motorrijden je hoofd leegmaakt. Ik heb ook 1x mijn twee zoons op de fiets meegehad. Was best leuk zo.


Deze blog werd geschreven door Wilco en geredigeerd door Papa’s wereld.
Wilco schreef al eerder de volgende stukken:
Papa zijn van een tweeling
Ik liet me steriliseren, vier kinderen is genoeg (duoblog)

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *