Net als papa

20160710_205244.jpgHet maakt niet uit wat ik doe, maar ik lijk een levende schaduw te hebben. Naast mij klinkt een stemmetje: “Mag ik ook? Net als papa?” De kleine kopieermachine kijkt elke dag wat ik doe en probeert zoveel mogelijk hetzelfde te doen. Als dat eens niet kan, dan is hij teleurgesteld.
Vooral bij klussen en werken in de tuin wil hij me graag helpen. Als ik een worteltje uit de moestuin trek, dan trekt hij de volgende al: “Kijk, net als papa!” met een trotse en brede grijns kijkt hij me dan aan. Soms is dat best makkelijk en erg leuk, soms houdt het me zodanig tegen in het klussen dat het irritant wordt. Op die momenten prent ik me weer in dat zijn bedoelingen goed zijn en probeer ik mezelf rustig te houden
Het levert ook vertederende momenten op. Zo gebeurt het regelmatig dat ik mijn spade neerzet me omdraai om iets te doen en achter me een klein schepje op precies dezelfde manier naast de mijne wordt gezet. Als ik dat tafereeltje zie, voel ik mezelf inwendig lachen en merk ik de grijns op mijn gezicht.
Klussen wat ik eerst in alle rust deed, is nu een activiteit met een hindernis geworden. Naast denken wat ik moet doen, denk ik ook na over wat Liam kan doen. Van schroefjes aangeven tot planken sjouwen, samen een spijker slaan of hem met een snoeischaar mee laten knippen.
Telkens moet ik me bedenken dat hij nog geen drie is, nog een weekje voordat het zover is. Het is zo lastig om te weten waar hij al aan toe is en wat hij wel of niet kan. Bij elke klus bedenk ik me of hij het al eens eerder heeft gedaan, met mij of Chantal. Zij is hierin ook mijn vraagbaak. Aangezien zij meer met hem alleen is, doet zij ook al dingen met hem. Het grappige is dat ik van haar afentoe ook hoor dat hij iets eigenlijk nog helemaal niet moest doen omdat hij er nog niet aan toe is of omdat zij het te gevaarlijk is. Soms is dat mijn gedachte ook, maar wil ik hem toch uittesten. Je weet immers nooit of hij het kan als hij het niet probeert.
Hij wil zo graag. Hij wil zoveel zo heel graag. Een armbandje met zijn naam, net als papa. Scheppen in het zand, net als papa. Aardappels in de pan doen, net als papa. Koffie zetten, net als papa. De stoep vegen, net als papa. Een toetje eten….. uit het bakje van papa.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *