Naar de première van Disney’s Wish

première Wish, animatiefilm Wish, Disney film

Disney bestaat 100 jaar en dat kan maar op één manier echt gevierd worden, een nieuwe animatiefilm. Sinds 22 november draait Wish in de bioscoop en weet al heel wat bezoekers te trekken. Wij mochten op uitnodiging de film net wat eerder zien tijdens de officiële première. Lees meer over deze nieuwe film, wat wij ervan vonden en over onze belevenissen op de première.

Wish, een nieuw Disney sprookje

De nieuwste Disney animatie draait om wensen. Nee, het draait om je hartenwens. In het magische koninkrijk Rosas wonen koning Magnifico en zijn vrouw. Ooit hebben zij dit rijk op een onbewoond eiland gesticht om mensen een veilige plek te bieden. Op je 18e verjaardag geef je koning Magnifico jouw hartewens in bewaring en eens in de zoveel tijd laat hij een wens van iemand uitkomen. Onder de bevolking is de koning zeer geliefd en dat lijkt ook terecht. Lijkt!

Op het eiland woont ook Asha, een jonge meid die enkel goed wilt doen voor anderen. In het koninkrijk heet zij nieuwe bewoners welkom en geeft ze een speciale tour. Totdat er een dag komt dat ze op sollicitatie mag komen om de nieuwe assistent te worden van de koning. Nerveus als ze is, wordt ze goede moed ingesproken door haar vrienden, waar ik iets laten nog op terug kom. Tijdens de sollicitatie krijgt Asha de wensbollen van alle bewoners te zien en hoort ze hoe de koning te werk gaat. Op dit moment komt ze erachter dat de koning toch een dubbele agenda heeft. De baan krijgt ze niet, maar wel een heleboel twijfels.

Door een krachtige wens te doen komt er uit de cosmos een ster naar beneden. Deze grenzeloze energie krijgt liefkozend de naam Ster (Star). Samen met Ster en haar vrienden gaat Asha op missie om de hartenwensen te bevrijden van de koning. Zal het haar lukken?

filmposter Disney Wish

Officiële trailer van Disney’s Wish

Ik kan een heleboel schrijven over deze film, maar vaak zeggen beelden veel meer dan geschreven woorden. Kijk dan ook even naar deze officiële trailer van de Disneyfilm Wish:

Wish, een feest van herkenning

Zoals ik eerder al schreef is Wish uitgebracht om de 100e verjaardag van Disney te vieren. Een mooie kans om terug te grijpen op heel wat eerdere films. Disney heeft inmiddels een traditie om Easter eggs te verstoppen in de animatiefilms. Zo zie je voorwerpen of personages ineens in een andere film terug. In Wish zijn er heel wat te vinden, sterker nog, Disney heeft vooraf al aangegeven dat ze er in zitten. De ene nog duidelijker dan de andere. Peter Pan die voorbij komt vliegen, Bambi die in het bos voorbij komt lopen, het paard uit Rapunsel dat in de wei staat en ga zo maar door. En oh ja, die vriendengroep die ik eerder noemde. Allemaal hebben ze een verwijzing naar een Disney karakter uit films als Sneeuwwitje, Encanto, Pocahontas enzovoorts. Wil je deze film niet zien om het verhaal zelf, dan is het wel een film om te kijken om alle verwijzingen op te sporen.

Stemmencast Disney Wish

Een Disney animatiefilm kan niet zonder goede stemmencast. Vaak worden karakters ingesproken en gezongen door bekende acteurs en actrices. Ga je in Nederland naar de bioscoop dan kun je zowel naar de Engelse als Nederlandse versie kijken. Dit zijn dan de stemmen die je gaat horen:

Engelstalige stemmencast Wish

 • Asha: Ariana DeBose
 • Geit Valentino: Alan Tudyk
 • Koning Magnifico: Chris Pine
 • Koningin Amaya: Angelique Cabral
 • Sabino: Victor Garber
 • Sakina: Natasha Rothwell
 • Dahlia: Jennifer Kumiyama
 • Gabo: Harvey Guillén
 • Safi: Ramy Youssef
 • Hal: Niko Vargas
 • Dario: Jon Rudnitsky
 • Simon: Evan Peters
 • Bazeema: Della Saba

Nederlandstalige stemmencast Wish

 • Asha: Shanna Slaap
 • Geit Valentino: Milan van Weelden
 • Koning Magnifico: Charly Luske
 • Koningin Amaya: Linda Verstraten
 • Sabino: Peter Bolhuis
 • Sakina: Cystine Carreon
 • Dahlia: Linda Wagenmakers
 • Gabo: Thijs van Aken
 • Safi: Jip Bartels
 • Hal: Maria Hengst
 • Dario: Wesley de Ridder
 • Simon: Juliann Ubbergen
 • Bazeema: Vajèn van den Bosch
 • Sanio: Échica Florijn

Belevenissen op een Disney première

poseren bij filmposter Wish bij première

Het is niet dagelijks dat je uitgenodigd wordt voor een Disney première. Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje waarin gevraagd werd of wij met het complete gezin naar de nieuwe film Wish wilden komen kijken op de officiële première. Dat sloegen wij natuurlijk niet af. Direct na de freerun lessen van Liam reden we snel door richting Utrecht om bij Kinepolis Jaarbeurs de film te gaan kijken. We kregen nog wat leuke blikken mee van Heroes Dutch Comic Con die op dat moment ook bezig was. In de bioscoop werden we beneden welkom geheten en werden onze namen afgestreept op de lijst. Yes, we stonden er op. Met een speciaal polsbandje konden we naar boven en werden we toegelaten tot een afgesloten ruimte.

In een volledige versierde ruimte die helemaal in het teken stond van Wish waren allerlei activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Zo konden ze geschminkt worden, kleurenplaten inkleuren en op de foto bij een speciale fotowand. De hele ruimte was verlicht met blacklight verlichting wat het een magische sfeer gaf. Kleurplaten werden dan ook ingekleurd met speciale neon-stiften die lekker oplichten. Er werd ook gezorgd voor wat lekkers en iets te drinken. Mijn vader en ik namen een vers gezette kop cappuccino en de jongens tapten zelf hun limonade.

Een première voorstelling staat altijd bol van de gasten. Niet lang nadat we rustig binnen gekomen waren kreeg ik een tikje op mijn schouder van collegablogger Ellen die er samen met haar dochter was. Kyrans ogen werden enorm groot toen hij een stukje verderop Rachel van het Sinterklaasjournaal zag staan. Die ochtend had hij haar nog op tv gezien bij de intocht van de Sint. Zij was niet de enige bekende Nederlander op het feestje want Liam herkende Klaas (kan alles). Natuurlijk liepen er ook wat stemacteurs uit de film rond zoals Wesley de Ridder (Kikker musical).

Na een tijdje verbleven te hebben in de vip-zaal werd het tijd om de film te bekijken. Bij elke stoel stond al een bak met popcorn klaar en ieder kreeg een flesje drinken mee. Na een korte introductie en welkomstwoord begon de film. Na afloop was het gehele feest afgelopen en kregen alle kinderen speciale Mickey-oren mee naar huis.

Wat vonden wij van de film Wish?

Mickey oren Disney Wish

Wish is een heerlijke film om naar te kijken. Het bevat alle elementen die een Disneyfilm een echte Disneyfilm maken. Plottwists, een slechterik en een held die alles goed probeert te maken. Vriendschap, catchy liedjes, heel veel magie en humor. Soms wordt het een beetje spannend, dus de film is niet meteen helemaal geschikt voor de allerkleinsten (er verlieten er een paar huilend de zaal), maar heel erg eng wordt het nu ook weer niet. Voor mij als volwassenere zijn de Easter eggs enorm leuk en het zorgt ervoor dat ik met de jongens nog een heleboel oude films moet terugkijken. Tijdens de film besefte ik hoeveel Disneyfilms de jongens nog niet gezien hebben. Zo’n gevalletje generatiekloof die we nog even moeten dichten. Bij veel films hoef ik ze niet per se in de bioscoop te zien, thuis lekker op de bank vind ik ook wel prima. Dit was weer zo’n veel waarbij het heerlijk was om naar het grote scherm te kijken en de muziek te horen door een goede geluidsinstallatie. Lekker onderuitgezakt in een comfortabele bioscoopstoel. De laatste jaren heb ik vaker gehad dat ik een Disneyfilm na een keer kijken wel gezien had, maar deze film wil ik nog wel een paar keer bekijken.


Beeldmateriaal: Disney / Maarten Fest / Rijk in Beeld

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *