Naar de film: Klara en de gekke koeien

Een koeienmeid die een megaster wil worden doet voor de zoveelste keer mee aan een talentenshow, maar alles wat ze doet loopt uit op een ramp. Heeft Klara dan geen enkel talent of heeft ze toch nog een beetje het karakter van haar vader die op tournee is? Je kunt het gaan ontdekken in de bioscoop vanaf 14 maart. Wij kregen stiekem alvast een preview en keken de film op de bank via de laptop. Aanradertje of doe toch maar niet?

Achtergrond

In een film van 66 minuten neemt het Noorse Qvisten Animation, in samenwerking met Dyreparken, het kinderpubliek mee in een verhaal van vriendschap, moed en het zoeken naar het talent in jezelf. Oorspronkelijk is de titel ‘Kutoppen’ of op z’n Engels ‘Cattle Hill’. Op 19 oktober 2018 had het haar première in het thuisland. Na bijna een half jaar is het nu ook te zien in de Nederlandse bioscopen via Just4Kids.

Het verhaal

Klara, een jonge koeienmeid, doet het niet zo goed in talentenshows. Het publiek wilt haar totaal niet zien en haar gestuntel zorgt ervoor dat er niets lukt. Toch wil ze graag een megaster worden, net als haar vader.
Op een dag krijgt ze van haar vader een brief waarin hij vraagt haar op te zoeken. Ze verlaat direct de milkshakebar van haar moeder om het avontuur tegemoet te gaan. Al snel komt ze er achter dat haar vader geen popster is, maar op een boerderij appeltaarten bakt. Bakken komt er niet van want het lijkt erop dat haar vader helemaal doorgedraaid is. Hij is van mening dat er een pestkop is die zijn taarten steelt en alles in de war schopt. Buurman Bernd, een geit, wilt vader Bauke het liefst zo ver mogelijk van hem vandaan hebben. Dat terwijl ze toch ooit de beste vrienden zijn. De angst voor het vreemde gedrag van Bauke zorgt ervoor dat Bernd zijn zoon verbied om met Klara om te gaan. Toch krijgen Klara en Gaaike een vriendschap die helpt om alles op te lossen. Vader Bauke heeft een afspraak met handelaarster Pauline om honderd taarten te leveren. Lukt dat niet, dan is de boerderij voor haar.
Fobetron komt roet in het eten gooien, nou ja, hij eet alles op. Hij is de vogelverschrikker die door een blikseminslag tot leven is gekomen en alles op eet wat er maar te eten valt. Door angst te zaaien probeert hij ervoor te zorgen dat de boerderij helemaal voor hem wordt.
Terwijl Klara zichzelf het bakken van taarten aanleert, ontdekt ze het geheim van Fobetron. Ze besluit haar vader te helpen met het oplossen van dit enge probleem. Haar vader is niet gek en had het dus altijd al bij het goede eind. Samen met haar vader en haar nieuwe vrienden opent Klara de jacht op de vogelverschrikker. Lukt het ze om die te verslaan en de boerderij te redden uit de handen van Pauline?
Komt Klara er achter dat ze wel degelijk talenten heeft?

Trailer: Klara en de gekke koeien (NL)

Nederlandse stemmencast

Klara = Desi van Doeveren
Bauke (vader) = Daan van Rijssel
Kari (moeder) = Jorien Zeevaart
Gaaike (geitenvriend) = Enzo Coenen
Bernd (vader geit) = Wiebe-Pier Gnossen
Chikolina = Donna Vrijhof
Fobetron (vogelverschrikker) = Seb van den Berg
Pauline (varken) = Peggy Vrijens
Zeebra tweeling = Valentijn Avé & Dennis van Schajik

Kijkwijzer – voor alle leeftijden?

Volgens de Kijkwijzer wordt aangegeven dat deze film geschikt is voor alle leeftijden. Daar ben ik het grotendeels wel mee eens, al is het karakter Fobetron op sommige momenten best eng voor de jonge kijker. Een enkele keer kan er een schrikmoment inzitten, maar dat wordt ook weggepoetst door de nodige humor. Het is dus aangeraden bij kinderen die al snel iets ‘spannend’ vinden om mee te kijken. Jij als ouder kent je kind natuurlijk het beste en weet al snel of de film helemaal geschikt is.

Wij keken deze film in opdracht thuis via een screener.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *