Museumtip: interactieve ‘Middeleeuws Vernuft’ in Museum het Valkhof

De Middeleeuwen worden beschouwd als een donkere tijd waarin ridders elkaar bevechten en dingen om de hand van de prinses. De tijd van Game of Thrones waar koningen strijden om macht en waar de burgers creperen en sterven aan de pest. De tentoonstelling ‘Middeleeuws Vernuft’ kijkt naar de andere kant van deze tijdsperiode. We maken nu namelijk nog steeds dankbaar gebruik van uitvindingen die destijds zijn gedaan. Papa’s wereld was uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de officiële opening van deze interactieve expositie waarin kinderen verrassende dingen leren over de riddertijd.

Van kanonschieten tot digitaal steekspel

De Middeleeuwen leren kennen kun je het beste door het te beleven. Een stukje in de huid te kruipen van de mensen die toen leefden. Hoewel we dat natuurlijk niet echt kunnen, kun je dat tijdens deze tentoonstelling van Museum het Valhof op speciale manieren wel doen. ‘Middeleeuws Vernuft’ bestaat uit 35 interactieve spellen. Leer dansen via het scherm zoals in Just Dance, schiet een kanon af door de juiste combinatie van kruit te maken of bouw een kathedraal met schuimblokken. Bekijk in een memoriespel welke nieuwe spullen van toen vergelijkbaar zijn met die van nu. Duw met je schouders het harnas van een ridder omhoog om te voelen hoe zwaar dat eigenlijk is. Ga zitten op een paard en leer het steekspel spelen door een computerspel te spelen. Tussendoor staan maquettes van kastelen zodat je kunt zien hoe die er destijds uitzagen en hoe er in geleefd werd. Dit zijn slechts een aantal van de vele activiteiten die je kunt doen.

De zwaard in de steen: ‘Koning gezocht’

In de laatste ruimte tref je een grote steen aan met daarin een zwaard. Om de zwaard uit de steen te trekken heb je een code nodig. In de speurtocht ‘Koning gezocht’die je bij de kassa krijgt vind je allerlei vragen om te beantwoorden tijdens je rondwandeling. Heb je de juiste antwoorden, dan kraak je de code. Tik deze code in en pak het zwaard. Als nieuwe heerser mag je plaats gaan nemen op je ‘iron throne‘. Een troon met echte middeleeuwse zwaarden. Een perfect fotomoment om je bezoek aan deze tentoonstelling mee af te sluiten.

Een tijd van kleur en vrolijkheid

Op zondag 13 oktober werd de tentoonstelling officieel geopend door directrice Hedwig Saam. Ze vertelt ons dat de Middeleeuwen ook een tijd van kleur en vrolijkheid is. Een tijd waarin vrouwen een belangrijke rol hebben in de handel en bij het besturen van het land. Dat het een tijd is van mensen zoals jij en ik die gewoon bezig waren met alledaagse dingen; werken, liefde, leren en uitvinden. Daarnaast klopt het beeld van strijd en ziektes ook. Volgend jaar komt daarom ook een tentoonstelling over de pest, de zwarte dood.

Samenwerking leidt tot een tentoonstelling

Een interactieve tentoonstelling van dit formaat bouw je niet in je eentje stelt Hedwig Saam. Daarom is er intensief samengewerkt met diverse partijen om de collectie van Middeleeuwse voorwerpen uit te breiden. Voor ‘Middeleeuws Vernuft’ werd samengewerkt met LVR-LandesMuseum uit Bonn, het Museon uit Den Haag en Bruns BV Bergeijk.

Theatervoorstelling ‘De uitvinders van de middeleeuwen’

Op speciale dagen speelt Susanne Roos met harpiste Liesbeth Vreeburg een voorstelling voor nieuwsgierige kinderen van Theatergroep Fien.
De middeleeuwen stonken. Naar… Nou ja, naar al het vieze dat je kunt bedenken. Overal scharrelden ratten en elke schaterlach was een mond vol rotte tanden. Als er tenminste iets te lachen viel, want op je twaalfde was je al bejaard. Of gespiest door een ridderzwaard. Toch? Of werden er juist fantastische uitvindingen gedaan? Wil je deze voorstelling bezoeken, kijk dan even op de website van het museum wanneer deze gespeeld wordt.

Struikrover nieuws

Jaap Robben, de schrijver van de voorstelling, schreef speciaal voor de opening een aparte tekst. In zijn voordracht stelt hij dat hij graag een Middeleeuwer zou willen zijn, want dan was je veel dapperder. Je mocht als kind bier drinken en werken en er werd één uitvinding per honderd jaar gedaan. Nu zijn dat er wel honderden op één dag. Die ene uitvinding was wel zo belangrijk voor nu, want zonder hadden we nu een heleboel niet kunnen bedenken. Om te reizen kun je nu de filemeldingen aanzetten en ben je in twaalf minuten van Nijmegen naar Arnhem. Daar is niets moeilijks aan. In de middeleeuwen deed je er een dag over en wist je niet wat er ging gebeuren. Voor de veiligheid luisterde je naar het ‘struikrovernieuws’. Het was dapperder om ergens heen te gaan zonder te weten hoe je daar komt. Nu stap je in het vliegtuig en kom je uit bij het plaatje wat je op internet zag.

Kleine ridders openen de tentoonstelling

Na de toespraken van Hedwig Saam en Jaap Robben kon de tentoonstelling officieel geopend worden. Na een aantal steken met zwaarden stormden er door een papieren deur kleine ridders de zaal in. Nog voordat je ‘Middeleeuws Vernuft’ kon bezoeken, kwam de Middeleeuwen al op je af.

Prijzen en adres

‘Middeleeuws Vernuft’ en de rest van het museum is voor kinderen tot en met twaalf jaar gratis te bezoeken. Toegangsprijzen voor boven de twaalf en openingstijden vind je hier.

Museum het Valkhof is te vinden op het volgende adres:
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
Postbus 1474
6501 BL Nijmegen

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een uitnodiging.
Fotografie en filmpje: Maarten
Uitgelichte afbeelding: uitsnede persfoto Flip Franssen

Deze blog bevat affiliatelinks.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *