Monkeyplatter: leuk eten voor kinderen

monkeyplatter

We zitten met z’n drieën aan tafel met voor ons een groot bord met allerlei lekkere hapjes. Liam pakt het ene lekkers na het andere. Net zolang tot hij zegt: “Ikke heb vol in de buikje.”  Voor elk van ons ligt er wel iets wat we lusten, maar ook dingen die we niet zo lekker vinden. De monkeyplatter, een leuke manier voor kinderen om in aanraking te komen met eten.

Monkeyplatter?

Een monkeyplatter is een bord vol met allerlei kleine hapjes. Je bepaalt zelf wat je er op legt. Helemaal handig hierbij zijn borden met vakjes die je gevarieerd kunt vullen. De bedoeling is dat jouw kind regelmatig iets kan pakken om te eten en dat je zo kunt zien wat het naar binnen schuift. Welke dingen vindt hij lekker, welke wat minder? Op deze manier is het makkelijk te ontdekken. Je ziet ook nog eens wat zijn eetmomenten zijn. Driemaal daags een maaltijd is een ingebakken dingetje, maar hoe vaak pakken wij volwassenen niet even een snackje tussendoor? Met de monkeyplatter kun je deze tussendoortjes ook lekker bepalen.

Zelf kiezen

Het voordeel van een bord vol met allerlei verschillende dingen, is dat je kunt kiezen wat je op dat moment wilt eten. De kleine kinderhandjes gaan gericht op zoek naar wat ze lekker vinden en zullen door het aanbod ook afwisselen. Als ik het toch over kiezen heb, wat is er nu leuker om je kind in de koelkast te laten neuzen en van alles van de fruitschaal te laten halen. Samen stukjes maken voor op de monkeyplatter. Zo kiest hij niet alleen wat hij van het bord pakt, maar ook wat er op het bord komt. Natuurlijk kun je er zelf ook nog van alles bij leggen wat je zelf wilt of belangrijk vindt. Vind je het zonde om eten weg te gooien, dan kun je natuurlijk altijd restjes van de maaltijd van de vorige dag erbij leggen. In de voorbeeldfoto liggen bijvoorbeeld stukjes hamburger er tussen.

monkeyplatter
De monkeyplatter op de foto bevat veel hapjes die over waren van de verjaardag van Liam’s oma de dag ervoor. We vulden dit aan met vers fruit, wat grove mosterd voor papa en een hamburger die over was van het eten.

Proeven

Een monkeyplatter is niet gebonden aan verplicht voedsel. Alles kan wat je zelf wilt. Je kunt er allemaal bekend eten op leggen, maar je kunt ook je kind uitdagen. Leg er eens nieuwe dingen op die hij nog nooit geproefd heeft. Wie weet verrast je kind je nog wel en leer je samen nieuwe dingen eten. Door er allerlei dipsausjes bij te zetten, denk bijvoorbeeld al simpel aan yoghurt, gaan de hapjes ook nog eens anders smaken. Lekkerder? Dat mag je zelf gaan proeven.

Leerzame spelletjes

Eten is over het algemeen gezellig, maar het kan ook nog eens leerzaam zijn. Pak er eens een blinddoek bij en laat je kind iets proeven zonder dat hij weet wat hij te eten krijgt. Lekker? Weet jouw kind alles op het bord te benoemen? Bij elk gepakt hapje kun je vragen wat hij pakt en bij het goede antwoord als beloning het hapje op te laten eten. Een goede ontwikkeling voor de woordenschat en om de woorden aan het juiste voedsel te binden. Meteen een mooi moment om nogmaals te ontdekken op welke manier jij het beste met jouw kind kan communiceren.

Samen delen

Wij doen de monkeyplatter niet op specifieke momenten. Het kan de hele week door op verschillende dagen en tijdstippen gedaan worden. Toch komt het regelmatig voor dat we dit op zondagochtend doen. Met een beetje mazzel slapen we dan iets langer als door de weeks en maken we als brunch een lekker vol bord met allerlei lekkers. Samen op de bank met een leuke film erbij, pyjama aan en een heerlijk wollen dekentje over de benen. Samen een heerlijk en smakelijk moment delen. En Liam… die vindt het heerlijk om soms iets te pakken en het bij ons in de mond te stoppen. Hij mag voor ons kiezen en ziet dat wij van zijn keuzes genieten. Samen delen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *