Minder vette frietjes op tafel met een airfryer

friet, patat, airfryer

Als je kinderen vraagt wat ze vanavond het liefste willen eten, dan zullen ze al snel één van de vier p’s noemen: Pizza, Pannenkoeken, Pasta of Patat. Logisch, want die zijn ook allemaal heel lekker. Ik durf te wedden dat in de meeste gezinnen dit wel de top vier is van lievelingsgerechten. Het nadeel van frietjes is dat ze niet altijd heel gezond zijn. Doordat ze in vet gebakken gefrituurd worden, is het niet echt geschikt als dagelijks voedsel. Wil je de patatjes iets gezonder eten, maak ze dan eens klaar in een airfryer. Maar wist je dat een airfryer nog veel meer kan?

Een airfryer aanschaffen

Voordat je kunt beginnen met het maken van de meest bijzondere gerechten met een airfryer, zul je er eerst eentje in bezit moeten hebben. Zodra je jezelf gaat oriënteren tussen alle merken is het handig om te weten voor hoeveel personen je het wilt gaan gebruiken. Ben je in je eentje, dan heb je geen airfryer met een grote inhoud nodig en kun je best af met een kleiner model. In de beste airfryer test kun je ontdekken welke soorten er allemaal zijn en welke voordelen elke airfryer heeft.

Frietjes zonder vet

Hoewel frietjes uit de vetpan misschien net iets lekkerder zijn, al verschilt ieder zijn smaak, is het niet verkeerd om ze af en toe eens op een andere manier klaar te maken. Een airfryer bakt de patatjes, de naam zegt het eigenlijk al, met behulp van hete lucht. Je hoeft er dus geen enkele druppel vet aan toe te voegen. Het is wel verstandig om het mandje niet helemaal tot aan de rand te vullen, de lucht moet namelijk kunnen circuleren om de frietjes gaar en knapperig te krijgen. Frietjes uit de airfryer zijn dan wel een stuk goedkoper, maar je zult ook wat extra geduld moeten hebben. De bereidingstijd is vaak wat langer. Om ze helemaal goed te bakken, maak je ook kleinere porties tegelijk.

Lekker stukje vlees uit de airfryer

De meeste mensen denken bij een airfryer direct aan frietjes. De naam fryer en friteuse lijken dan ook wel heel erg op elkaar. Maar wist je dat je ook heel andere dingen kunt klaarmaken in deze heteluchtfrituur? Wat dacht je van een lekker stukje kip in de vorm van een drumstick of kipkluif? Ook hier geldt dat de kip niet vet wordt. Extra handig is dat veel airfryers een vetfilter bevatten die de natuurlijke vetten opvangt. Zo kun je de machine achteraf makkelijker schoonmaken.

Airfryer als mini-oven

Ben je een echte bakker en gebruik je de oven veel, dan kun je ook een airfryer gebruiken. Beide apparaten maken namelijk gebruik van hete lucht om de gerechten te bereiden. Een airfryer kun je dus zien als een makkelijk te verplaatsen, kleine oven. Met het zelfde gemak als waarmee je frietjes er in bakt, kun je er zo heerlijke brownies en muffins mee maken. Laat je eens inspireren door Miljuschka voor de lekkerste airfryer recepten, dan ontdek je wat je nog allemaal meer kunt maken in dit keukenapparaat.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *