Mijn Sinterklaastraditie doorbroken

Zaterdagochtend, de spanning stijgt. Het hele jaar heb ik er naar uitgekeken, maar de laatste weken is het alleen maar erger geworden. Ik zit in mijn pyjama op de bank, een bakje kruidnoten staat op tafel naast een glas chocomelk. Als klein jongetje zat ik met pietenmuts op de bank om de grote intocht van Sinterklaas te kijken. Vol spanning of Pakjesboot 12 het wel redde om in Nederland aan te komen.

Jarenlang is het zo gegaan. Zelfs als ik naar de korfbalwedstrijd moest, probeerde ik toch nog een stukje mee te pakken. Eigenlijk wilde ik er gewoon voor thuisblijven, maar het team laten zitten kon natuurlijk ook niet. Zelfs toen Chantal en ik net samenwoonden zat ik klaar voor de tv. Gewoon zo’n moment in het jaar dat je koestert. Net zoals het moment van pakjes uitdelen op pakjesavond. Pietenmuts op en alles eerlijk verdelen. Ik geef het toe, ik houd gewoon van het Sinterklaasfeest.

Elke avond het Sinterklaasjournaal kijken, de verhaallijnen zoveel mogelijk volgen. Minstens één keer het pak en de schmink in om een heel stel kinderen en ouders blij te maken. Nee, ik stop niet ondanks de verhitte discussies. Zwarte piet spelen is voor mij een uitlaatklep waar ik ook nog eens anderen een plezier mee doe. Vandaag heb ik de data doorgegeven dat ik het pak in kan bij de stichting waar ik al jaren vrijwillig voor speel.

Dit jaar begint het Sinterklaasfeest anders. Zaterdagochtend zit ik niet in pyjama voor de tv. Geen chocomelk of kruidnoten voor mij die dag. Hopelijk zet Chantal mijn traditie voort met de kinderen. Geen intocht kijken op tv voor mij en ook niet langs de route staan de dag erop als hij hier het dorp in komt. Nee, vanaf morgenavond ben ik op werkreis en komt ik maandagochtend pas terug. Voor mijn werk ga ik me begeven in een compleet nieuwe wereld. De wereld van fantasy bordspellen. Een weekend lang promotie voor de gieterij maken op een internationaal toernooi. Niets tijdens dat evenement zal mij herinneren aan het Nederlandse volksfeest, behalve als ik toch even stiekem tussendoor een kleine blik kan werpen via het internet. Moet ik wel rekening houden met een uurtje tijdsverschil. Ben ik er misschien toch nog een klein beetje bij.


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *