Mijn mooiste liefdesliedje

Er zijn er zoveel geschreven, liefdesliedjes (je zou ze moeten horen). Wie er nog nooit eentje gehoord heeft, die heeft zijn hele leven de oren dicht gehad of is daadwerkelijk doof. De liedjes die gaan over het geluk vinden in de liefde, het geluk hebben, het verliezen of het terug willen. Speciaal op deze Valentijnsdag vertel ik jullie wat ik de twee mooiste liefdesliedjes vind.

Ik neem jou mee – Gerard van Maasakkers

Ik ga jullie meteen verbazen, want eigenlijk is het eerste nummer helemaal geen liefdesliedje in de zin van relaties. Gerard van Maasakkers schreef het nummer ‘Ik neem jou mee’ voor een vriend die overleed. Tijdens een theatershow vertelde hij hoe hij aan het sterfbed van zijn beste vriend had gezeten en hoe alles gelopen was. Meteen daarna zette hij dit lied in. Het droog houden was onmogelijk. Hoewel het dus eigenlijk een eerbetoon is aan een dierbaar iemand, ben ik het ook anders gaan zien. Eerst maar eens de tekst:

IK NEEM JOU MEE
(“Dentro la tasca di un qualunque mattino” Gianmaria Testa. Ned. tekst G.van
Maasakkers)

en as ik ‘s morgens in m’n kleren schiet
en m’n beurs en m’n sleutels vat
ben mer nie bang, jou vergeet ik nie
ik neem jou mee in mijnen binnenzak

ik neem jou mee as ik d’n trap afga
as ik mijnen eerste koffie drink
ik neem jou mee as ik de krant opensla
as d’n dag begint

ik neem jou mee, overal waor ik heenga
as ik alleen ben, gij bent erbij
en as ik midden in de massa sta
neem ik jou mee, gij bent bij mij

en dur de middag en d’n avond heen
as ik eet bij ‘t journaal
ik neem jou mee, as de nacht begint
as ik de fles leeg, helemaal

ik neem jou mee as ik d’n trap opgao
as ik m’n tanden poets
en as ik uit m’n kleren ga
as ik ‘t licht uitdoe

ik neem jou mee, overal waor ik heenga
as ik alleen ben, gij bent erbij
ik neem jou mee as ik slaopen ga
leg ik jou onder ‘t kussen bij mij

Bron

Als ik luister naar de tekst moet ik ook denken aan de momenten dat Chantal en ik niet samenwoonden, maar een flinke afstand van elkaar. Hoewel we elkaar dagelijks (meerdere keren) belden, was het niet bij haar zijn erg vervelend. Het liefste wilde ik haar de hele dag kunnen zien. Ze spookte door mijn hoofd heen en bij alles wat ik deed bedacht ik wat zij ervan zou vinden of dat ik het jammer vond dat ze er niet bij was.

Nu nog steeds klopt deze tekst. Nog steeds vind ik het vervelend als we ’s avonds niet in hetzelfde bed slapen. Dat komt overigens weinig voor, maar die enkele keer… Ze zit in mijn hoofd, bij bijna alles wat ik doe. Nog steeds denkend aan wat zij ervan zou vinden.

Hoe mooi is het als iemand niet bij je is, je de persoon toch constant in je gedachte overal mee naartoe kan nemen.

Voor haar – Frans Halsema

We duiken flink terug in de tijd. Frans Halsema stierf twee jaar na mijn geboorte, dus eigenlijk is het niet een zanger waar ik mee opgegroeid ben. Toch ben ik een liefhebber van het ouderwetse cabaret. Zo kwam ik met Frans Halsema in contact doordat ik ergens een cd’tje vond met zijn ‘mooiste’ nummers. In de tijd van mijn eerste vriendinnetje hoorde ik dit nummer voor het eerst en voelde helemaal wat hij bedoelde.

Zij verstaat de kunst van bij me horen
In mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee
In mijn ogen woont ze, in mijn oren
Ze hoort en ziet mijn hele leven met me mee
Soms begint ze in mijn hart te zingen
Waar het nacht wordt heeft ze lichtjes aangedaan
En door haar weet ik dan door te dringen tot de onvermoede schat van ons bestaan
Zo alleen maar wil ik verder leven, schuilend bij elkaar
En als ik oud moet worden, dan alleen met haar
Zij kent al mijn dromen en mijn wanen
Al mijn haast en al mijn honger en m’n spijt
Als ik lach kent zij alleen de tranen die daar achter liggen in de tijd.

Dit nummer heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden. Als ik een relatie zou krijgen, dan zou diegene bij wie ik samen zou zijn dit gevoel bij me op moeten kunnen roepen. Chantal weet dat feilloos voor elkaar te krijgen. Echter moet ik wel een stukje tekst herschrijven, want: ‘In mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor vier’.

Welk liefdesliedje maakt er wat los in jou?


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *