Treuzelen bij het schoenen aandoen voordat jullie naar de opvang/school gaan. Herrie schoppen terwijl je hoofd vol zit van een werkdag. Dwarszitten bij het naar bed gaan. Broer of zus klieren. Appen met vrienden tijdens het avondeten. Kinderen kunnen je het bloed onder de nagels vandaan halen. Bewust of onbewust. Op de juiste manier reageren is dan niet altijd makkelijk. Hoe kun je als vader het beste reageren? De juiste tools in handen krijgen kan je enorm helpen, want je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden.
Inhoud
Reageren op je kind
En hoe reageer je op je kind? Weet jij je rust te bewaren, duidelijke grenzen aan te geven, of er geen punt van te maken? Of schiet je sneller uit je slof dan je lief is? In het tweede geval kan ik je vertellen dat je niet de enige vader bent die sneller boos wordt dan hem lief is. En als je daarna ook nog een rotgevoel hebt over hoe je op je kind reageert, ben je ook niet de enige. Het is een hele kunst om niet boos te worden wanneer je kind jou weet te frustreren. En ook al weet je dat hij of zij het niet doet om je te pesten, terwijl het wel zo kan voelen, blijft het een uitdaging.
Boos zijn is een boodschap
Er zijn tal van opvoedtips die je helpen om anders te reageren op je kind wanneer je boos dreigt te worden. Stuk voor stuk waardevolle tips. Wanneer je dit soort tips inzet, herken je wellicht dat ze niet altijd werken. Dit heeft te maken met de boosheid zelf. Die laat zich niet altijd oplossen met een truc of een tip. Boosheid heeft namelijk ook een functie. Boosheid komt voort uit woede, en woede is een emotie die net als andere emoties een boodschap heeft. Je wordt namelijk alleen boos als het je ergens om gaat.
Waas of kracht
Er is een groot verschil tussen boos reageren, of vanuit woede praten. Wanneer je boos reageert heeft woede jou te pakken en dat herken je als een ‘waas van woede’. Wanneer je dit voor bent, kan je de kracht van woede benutten om je punt te maken, je grens aan te geven, of even te kiezen voor een time-out voor jezelf. Praten vanuit woede is veel helderder en kan je kind prima hebben, of hij of zij het nou leuk vindt of niet.
Woede managen kun je leren
Je woede leren (her)kennen en gericht inzetten is iets dat je kan leren. Sporters in teams moeten dit bijvoorbeeld kunnen om gefocust te blijven wanneer ze uitgedaagd worden. Of wat denk je van een krijger midden in de strijd? Omgaan met woede is iets dat velen van ons niet hebben geleerd of als voorbeeld hebben meegekregen. We zien eerder voorbeelden om ons heen hoe het problemen veroorzaakt.
Angermanagement voor vaders
Wil je als vader leren om constructief met woede om te gaan? Dan ben je welkom in de training ‘Angermanagement voor Vaders’ die ik vanuit mijn praktijk Vader Visie regelmatig organiseer. De eerstvolgende is op 22 mei 2022. Wil je liever individueel hiermee aan de slag? Dat kan ook in een coachtraject.
Stevige groet,
Patrick
Patrick is vader van een zoon (2010) en een dochter (2015) en voed ze in co-ouderschap met hun moeders op. Als betrokken vader en vadercoach deelt hij zijn ervaringen over het vaderschap met andere vaders. Naast coaching geeft hij regelmatig trainingen of workshops rondom het vaderschap. Vanuit Vader Visie ontstond het Vadercafé dat op meerdere plekken in het land gehouden wordt onder leiding van verschillende ervaringsdeskundige vaders.
Dit artikel is ingezonden door Patrick en redactioneel aangepast door Papa’s wereld.