Mieren weren in huis op een diervriendelijke manier

mieren
Mierennest in de tuin

Een aantal mieren loopt over het aanrechtblad zoekend naar voedsel. Al snel zie je ze ook in de keukenkastjes en vlak bij de deur. Mieren worden als onschadelijke insecten gezien, als opruimers. Maar wist je dat ze ook bacteriën verspreiden en daarmee jouw voedsel aantasten? Mieren, goede opruimers voor in de tuin, maar minder handig in huis. Ik geef je een aantal diervriendelijke tips waarmee je mieren in huis kunt weren.

Mieren nuttige beestjes

Hoewel de meeste mensen enkel overlast zullen ondervinden van mieren, zijn het ook heel nuttige insecten.

Zaden verspreiden

Zo helpen mieren bijvoorbeeld bij het verspreiden van verschillende plantenzaden. Die zaden zijn uitgerust met een speciaal mierenbroodje. Een extra aangroeisel aan het zaad waarin voedingsstoffen voor mieren zitten. De mier sleept het zaadje mee, eet van het voedselbolletje en verspreidt zo het zaad verder van de moederplant af.

Opruimers

Mieren eten ook andere insecten. Een goed mierennest zorgt ervoor dat er veel schadelijke insecten opgegeten worden. Dood materiaal wordt door mieren opgeruimd door het te gebruiken als voedsel, hiermee helpen ze bij het verbeteren van de bodem.

Nest als onderdak

Nog een voordeel van een mierennest is dat het onderdak biedt aan verschillende andere diersoorten. Zo worden rupsen van het pimpernelblauwtje meegenomen het nest in door de werksters. Daar worden ze gevoed tot dat ze zich verpoppen. Een mierennest helpt dus bij het in stand houden van verschillende soorten insecten, onder andere die met uitsterven bedreigd worden.

Mierennest

Mieren schadelijk?

Mensen hebben vooral last van mieren omdat ze op plekken komen waar we ze liever niet hebben. Ondanks dat een mier een goede opruimer is, is het ook een schadelijk insect. Soms op manieren waarop je het niet verwacht.

Mierenpoep

Tijdens het lopen laten mieren hun ontlasting gaan. Dat gebeurt ook als ze over ons voedsel heen lopen. Op deze manier kun je voedselvergiftiging oplopen zonder dat je het door hebt.

Bladluizen

Mieren voeden zich met de afscheiding van bladluizen. Luizenmelken wordt dat ook wel genoemd. De luien doen zich tegoed aan verschillende planten waardoor oogsten kunnen mislukken. Mieren houden de luizenpopulatie in stand.

Verzakking

Mierennesten bestaan bestaan uit lange stelsels in de aarde. Vooral los zand is een geliefde plek om te graven. Terrassen kunnen verzakken door de gangenstelsels onder de grond. Grotere nesten onder woningen kunnen ook een verzakking veroorzaken.

Vliegende mieren

Zwermende mieren worden als overlast gezien omdat ze dan niet enkel op de grond zijn, maar ook in de lucht. Tijdens het paarseizoen krijgen de mannetjes vleugels en houdt de koningin haar bruidsvlucht. Het moment dat zij door de mannetjes in de lucht bevrucht wordt. Vliegende mieren kunnen makkelijker op allerlei plekken komen waar je ze eigenlijk niet wilt hebben.

Mierenbeet

In principe kunnen alle miersoorten bijten, alleen is er een verschil in last die je ervan ervaart. Zo merk je van de gewone zwarte mier eigenlijk helemaal niets op een klein rood jeukend plekje na. De beet van een rode mier is iets heftiger zijn. Een grotere rode plek die kan gaan zwellen ontstaat. Ben je allergisch, dan kun je ademhalingsproblemen krijgen en zul je een arts moeten raadplegen. Koelen met ijs en/of een zalf tegen jeuk zijn meestal al voldoende.

Niet doden maar weren

Er zijn tal van manieren die werken om een mierennest uit te roeien of te verwijderen. De meeste van deze methodes zijn er op gericht om de insecten te doden, onder andere met gif. Bij het dood maken van mieren verstoor je ook de ecologie in je eigen tuin. In plaats van het vernietigen van dit ijverige beestje, kun je er ook voor kiezen om natuurlijke middelen te gebruiken waarbij je de mieren uit je huis weert. Ervoor zorgen dat ze een andere route gaan kiezen en jouw woning overslaan.

Vriendelijk bestrijden

Wil je geen mieren in de keuken, dan zijn er genoeg huis-, tuin- en keukenmiddelen die je kunt inzetten om dit te voorkomen. Middelen waarbij je ze geen kwaad doet. Deze manieren helpen je om mieren uit huis te houden.

Voedsel opruimen

In hun jacht naar voedsel komen mieren je huis binnen. Vooral zoetigheid trekt mieren aan. Het is daarom belangrijk om eten goed te bewaren. Open verpakkingen sluiten en aangesneden fruit dek je af. Leg alles zoveel mogelijk in de koelkast of in bewaardoosjes waar geen insecten in kunnen komen. Houd je aanrecht schoon en laat geen afwas staan. In het kader hiervan is het ook zaak om de vuilcontainers goed te sluiten en de buitenkant ervan schoon te houden.

Koper

Mieren houden niet van koper. Ze lopen er niet graag overheen en zullen dus aan andere route gaan zoeken. Een koperen strip langs een drempel of bij de plek waar de mieren binnenkomen zou moeten werken. In het kader van grootmoeders tips kun je ook ouderwetse stuivers hiervoor gebruiken. Een rijtje muntjes van twee of vijf Eurocent die de beestjes laten omkeren.

Kalk en krijt

Waar mieren ook niet van houden zijn kalk en krijt. Breng kalk of krijt in een dikke streep aan bij de plekken waar mieren komen. Dik genoeg zodat er een los laagje op zit wat aan de pootjes van mieren blijft kleven. Bedenk dat na regen je het lijntje even moet aanvullen met droge kalk of krijt. Mieren geven aan elkaar door dat er op die plek een ‘grens’ zit. Geen krijt in huis, maar nog kinderen in de luiers, dan heb je vast wel een bus talkpoeder in huis.

Nootmuskaat of kaneel

Kaneel en nootmuskaat hebben hetzelfde effect als kalk, alleen is er een extra reden waarom streepjes van deze specerijen de mieren tegenhouden. Mieren houden niet van de geur er van.

Koffiedik

Koffiedik strooien op plekken waar mieren komen is ook een optie. Na een pot koffie gezet te hebben hergebruik je de koffieprut om mieren tegen te houden.

Nest verwijderen

Wil je rigoureuzer aan de slag gaan, dan kun je het complete nest verwijderen. Bijvoorbeeld door met een schep het gehele nest uit te graven. Bedenk je echter wel dat een nest uit heel veel gangen bestaat en dat je zo al heel snel de helft zult missen.
Een andere manier om een nest te verwijderen is door een omgekeerde pot met grond bovenop een uitgang te zetten. Grote kans dat het nest zich verplaatst naar de pot en dat je het in zijn geheel weg kan pakken. Je kunt het nest dan verplaatsen naar een plek waar het minder schadelijk is.

Kitspuit

Voorkomen is beter dan genezen. Hebben de mieren geen plekken om naar binnen te komen, dan wordt het al een stuk moeilijker om overlast te veroorzaken. Met een kitspuit kun je zoveel mogelijk kieren en spleten afdichten.

Jouw tips

Heb jij nog diervriendelijke tips om mieren uit je huis te houden? Deel ze dan met ons zodat we de lijst kunnen aanvullen. Wil je rigoureuzer te werk gaan en mieren hoe dan ook verwijderen, dan heeft papablogger Rob wat extra tips.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *