Met z’n allen in de keuken, een keukendroom

droomkeuken, gezinskeuken, koken voor familie

Voeding is een van de primaire levensbehoeften van de mens. Geen wonder dat ook wij veel tijd van de dag besteden aan eten of het bereiden ervan. De keuken is binnen een gezin dan ook de ruimte waar veel tijd wordt doorgebracht. In veel huishoudens, net zoals bij ons, zie je tegenwoordig dat de kinderen schermtijd hebben op het moment dat ouders in de keuken bezig zijn met het klaarmaken van het avondeten. Het kan echter ook anders. Eten bereiden kan een gezellige activiteit zijn voor het hele gezin. Een geschikte keuken is dan wel erg makkelijk.

Leren koken begint al vroeg

Als je vanaf kind zijnde regelmatig in de keuken staat om te helpen met het klaarmaken van eten, leer je op een speelse manier al om later voor jezelf te kunnen zorgen. Als klein jongetje stond ik elke zondag bij mijn oom in de keuken. Leren snijden van de groentes, braden van vlees, schillen van de aardappelen. Aan het einde stond er een maaltijd voor meerdere gezinnen tegelijk op tafel. Ik kan niet ontkennen dat ik uitkeek naar de zondagochtenden om allerlei lekkere dingen klaar te maken en naar de gezelligheid in de keuken. Als ik daar nu naar terugkijk, dan weet ik dat daar mijn eerste keukenvaardigheden vandaan kwamen.

Die ene ruime droomkeuken

Die gezelligheid van koken hoopte ik ook terug te vinden in mijn eigen gezin. Samen met de kinderen aan het werk met snijden, wassen en koken. Zo nu en dan sta ik met de jongens aan het aanrecht. Aardig krap, want veel werkruimte is er niet en het gasfornuis zit er strak op. Ik droom dan ook wel eens van keukens met kookeiland waarbij je ruimte genoeg hebt. Twee jongetjes aan de ene kant van het eiland met ieder een eigen snijplank en ik aan de andere kant roerend in de pannen. Muziekje op de achtergrond voor de sfeer en ondertussen kletsen en elkaar aanwijzingen geven. Even de dag doornemen terwijl het eten vorm begint te krijgen. Maar helaas, in ons huis ontbreekt het aan ruimte. Niet alleen door de oppervlakte, maar ook door de indeling ervan. Er kan niet eens een tafel in onze keuken staan om aan te eten.

Een roep vanuit de keuken

In ons gezin wisselen we wie er kookt af. Het hangt af van de dag en wie er als eerste thuis is van het werk, maar ook van wat we eten. Als het gaat om het hoogculinair frietjes bakken, dan ben ik bijvoorbeeld de klos om telkens richting de schuur te lopen. Om vanuit de woonkamer de keuken in te komen, moet je eerst nog de hele gang door. Je kunt je dus voorstellen dat voor een snelle mededeling er al snel een roep vanuit de keuken kan komen: “Gaan jullie klaar zitten, het eten komt er aan.” In mijn gedachte zie ik regelmatig een open keuken met een bar in de opening. Een plekje waar je rustig kunt zitten en kletsen met degene die kookt. Je snapt dus wel dat als we ooit gaan verhuizen naar een woning met veel meer ruimte, dat ik dan al snel te vinden ben op de afdeling met eiland keukens.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *