“We willen pas trouwen als de kinderen groot genoeg zijn om het bewust mee te maken.” is een opmerking die ik regelmatig voorbij zie komen. De traditie van eerst trouwen en dan pas kinderen is al lang niet meer van deze tijd. Veel stellen trouwen pas als ze al een gezinnetje vormen. Het uitkiezen van de trouwjurk gebeurt vaak helemaal in het geheim, maar het uitkiezen van een trouwkostuum voor de man is een minder stiekem gebeuren. Sterker nog, het kan zelfs een soort van gezinsuitje zijn. Waar moet je als man aan denken bij het uitkiezen van een trouwpak en hoe kunnen de kinderen meebeslissen? Ik geef je enkele tips.
Inhoud
Trouwen als papa of bonuspapa
Een trouwerij is de gelegenheid waarbij je als man en vrouw officieel vastlegt dat je voor altijd bij elkaar wilt blijven en een verbintenis aangaat met elkaar. Vaak is de bruiloft al geweest voordat er kinderen in het spel zijn, maar het kan ook een speciale dag zijn waar de kinderen bij aanwezig zijn. Met de kinderen erbij kun je als ouders laten zien hoe graag papa en mama bij elkaar zijn. De situatie kan ook heel anders zijn, bijvoorbeeld als je een samengesteld gezin gaat vormen. Als man kun je dan aan je bruid en aan de kinderen laten weten dat je heel graag bij ze wilt blijven. Een verbintenis met het hele gezin. Sommige stellen houden als ze kinderen hebben een tweede bruiloft om hun huwelijkse gelofte te hernieuwen. Een moment om de bruiloft nog eens dunnetjes over te doen, maar dan met de kinderen erbij.
Samen met de bruid een trouwpak uitzoeken
Volgens de etiquette mag de bruidegom de trouwjurk van zijn aanstaande niet zien tot op de dag van de bruiloft zelf. Andersom geldt dat niet en kan de vrouw zelfs mee om te shoppen naar trouwkostuums. Best handig, want zij weet precies hoe de jurk er uit ziet en welk kleur pak er bij hoort of welke accessoires het helemaal afmaken. Een handige tip voor als zij niet mee gaat is dat je een gesloten envelop meeneemt met daarin een foto van de jurk of zelfs een lapje stof. Degene die helpt bij passen krijgt daarmee een goede indruk. Met een goede voorbereiding zorg je voor een goede kleurmatch met de jurk van je partner.
Met de kinderen op jacht naar een trouwkostuum
Als er al kinderen in het gezin zijn, dan is het leuk als ze mee gaan naar het uitkiezen van een trouwpak van papa. De meeste kinderen zien hun vader niet vaak in een strak pak. Ze zien hun papa dan helemaal opgedoft worden en kunnen meebeslissen wat ze mooi vinden. Heb je een zoontje, dan kun je ervoor kiezen om gelijke trouwpakken te shoppen. Jouw bruidsjonker als een kleine kopie van jezelf. Het uitzoeken van een trouwkostuum voor jullie allebei wordt daarmee een echte belevenis. Kies je ervoor om niet hetzelfde pak te nemen, dan kun je gaan voor enkele details die hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld dezelfde strik of stropdas, een kleur die terugkomt of gelijke bretels. Samen met de ouders, trouwen de kinderen ook een klein beetje mee.
Toegegeven, het uitzoeken van een goed zittend pak kan best saai zijn voor kinderen. Het is dan ook slim om iets mee te nemen waardoor de kinderen zich kunnen vermaken. Een koffertje met tekenspullen of een spelletje wat makkelijk mee kan. Zo kunnen de kinderen zichzelf bezighouden als ze zelf geen kleding hoeven te passen. Bij de keuze van trouwkleding voor kinderen kijk je ook of het comfortabel zit. Tijdens de trouwceremonie kun je een net pak uitkiezen, maar voor de momenten daaromheen kun je een extra set kleding meenemen die wat meer mag hebben tijdens het spelen. Hierbij kun je ook wat van het eigen karakter van het kind erin leggen.
Catwalk spelletje
Heb je als papa een pak aan tijdens een passessie, dan kun je voor je kinderen een kleine modeshow lopen. Doe alsof je op de catwalk staat, maak een loopje en een draai. Wijs naar de verschillende details op het pak en vertel er een verhaaltje bij over wat ze zien. Net alsof je in een echte modeshow zit. Misschien speelt de winkeldame- of heer het spelletje wel mee en presenteert het geheel of speelt een uitgelaten publiek. Hebben de bruidskinderen iets aan, dan speel je het spel andersom en ben jij als aankomende bruidegom de presentator of publiek. Het einde van de catwalk kan bijvoorbeeld een grote spiegel zijn waarin de kleine modeloper zichzelf nog eens extra goed kan zien.
Niet zomaar een pak uit het rek
Voor de meeste vrouwen is hun trouwdag dé dag waarop ze hun hele leven hebben gewacht. Het grote sprookje van de mooie jurk en in het middelpunt staan als een soort prinses voor één dag. De trouwjurk is de droom die ze altijd gehad hebben en moet dan ook dé jurk zijn. Een echte ‘say yes to the dress’ en niets minder. De bruidegom moet naast de bruid kunnen stralen in een schitterend trouwpak zodat man en vrouw op hun trouwdag er al als een eenheid uitzien. Een trouwpak is voor de man dan ook niet zomaar een kostuum die je even uit het rek pakt, maar ook daar moet goed over nagedacht worden. Net als bij de vrouw geldt ook bij de man dat hij zich die dag speciaal moet kunnen voelen en een goed zittend pak met de juiste accessoires draagt.
Goed voorbereid zijn
Ga je jouw trouwpak uitkiezen in de winkel, dan kun je vooraf al voorbereidingen treffen waardoor uitzoeken makkelijker wordt. Naast het envelopje met hints naar de trouwjurk, kun je ook voor je eigen pak al wat doen. Op internet staan genoeg afbeeldingen van trouwpakken in verschillende stijlen en kleuren. Maak voor jezelf een moodboard met pakken en details die jij leuk vindt. Kijk hierbij niet naar een specifiek merk, maar oriënteer je breed. Verzamel de afbeeldingen in een apart mapje op je telefoon of print ze uit. Neem jouw smaak van pakken en accessoires mee naar de winkel en kijk samen met de verkoper hoever je in de buurt kunt komen van jouw ideale trouwpak.
Confectiekleding of maatpak?
Mannen hebben bij confectiekleding al een enorme keus aan trouwpakken. Verschillende kleuren en pasvormen zodat er eigenlijk voor iedereen wel wat te vinden is. Het voordeel van een kant en klaar pak is dat het snel klaar is. Soms moet er nog een mouw aangepast worden of een klein randje zoom gelegd, daarom heet het vaak ook een vermaakpak. Over het algemeen heb je het dezelfde dag of de dag erna al in huis. Het nadeel is dat het niet helemaal naar jouw lichaam gemaakt is waardoor het niet perfect past.
Bij maatpakken wordt vaak gedacht dat deze veel duurder zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Het duurt wel langer voordat ze klaar zijn. Na een passessie kost het gemiddeld vier tot vijf weken voordat het trouwpak nogmaals gepast kan worden. Houd daarmee dus rekening als je voor een op maat gemaakt trouwkostuum gaat. Je wilt immers niet op je bruiloft zonder pak aankomen omdat je te laat begonnen bent. Het grote voordeel van een kostuum dat op jouw lijf gemaakt wordt, is dat het perfect past en er geen imperfecties zijn zoals een net te lange broek. Heb je een wat ongelijk lichaam, dan wordt daar rekening mee gehouden tijdens het opmeten van alle maten.
Een bijzondere dag, een bijzonder pak
Als het gaat om trouwpakken ben jij als bruidegom de belangrijkste persoon die iets over je pak te zeggen heeft. Het is de bruiloft van jou en je vrouw en daarbij hoort ook jouw persoonlijke tintje. Luister naar adviezen van de verkoper, je aanstaande en van de kinderen, maar uiteindelijk beslis je zelf wat jij aantrekt. Hoe jij je in jouw trouwpak voelt is al een deel van de beleving van jullie dag. Zit je lekker in je kostuum, dan straal je dat ook uit.
Mijn allerlaatste en belangrijkste tip: GENIET!
Wat een leuk blog om te lezen! En inderdaad, maak er een feestje van met z’n allen om zo’n mooi maatpak uit te kiezen, je trouwt ten slotte maar (waarschijnlijk) één keer in je leven of je doet het nog eens zachtjes over.
Joost
(edit Papaswereld: Link verwijderd naar concurrerende shop met trouwpakken. Indien je promotie wilt, neem contact op met info@papaswereld.nl voor voorwaarden)