Met een tienjarige het Spellenspektakel bezoeken

spellenspektakel 2023, spellenspektakel bezoeken met kinderen

Er zijn de laatste jaren eigenlijk geen edities geweest dat ik het Spellenspektakel niet bezocht heb. Enkele malen video-opnames met Bart, vorig jaar netwerken met mijn vader erbij en dit jaar voor het eerst met mijn oudste zoon Liam. Voor mij ook meteen de eerste keer om de spellenbeurs mee te maken door de ogen van een kind. Het beloofde een nieuwe ervaring te worden met meer spelen en kennis maken met nieuwe spelletjes.

20.000 m2 vol met bord- en kaartspellen

Net zoals de afgelopen jaren werd het Spellenspektakel georganiseerd in de Jaarbeurs van Utrecht. Ruim 24.000 bezoekers hebben zich afgelopen weekend laten inspireren op het gebied van bord- en kaartspellen, en het nieuwste speelgoed. Honderden speeltafels nodigden spelers uit om heel wat verschillende spellen uit te testen om daarna een exemplaar te kunnen kopen. Natuurlijk werd je een stuk op weg geholpen door de aanwezige professionals die alle ins and outs van de spellen kennen. Op dat laatste kom ik later in dit artikel nog terug. In dit artikel neem ik je mee naar enkele hoogtepunten van onze dag.

Max de Kat en De Geheime Gang

In de keren dat ik rondliep op het Spellenspektakel voor Papa’s wereld maakte ik kennis met heel wat leuke merken en de mensen daarachter. Dit weekend daar rondlopen was voor mij dan ook niet alleen een dagje uit met mijn zoon, maar ook weer even handen schudden en bijkletsen. Het eerste wat wij zagen toen we binnenstapten was een uithangbord van een wel heel bekende kat: Max de Kat. Een superleuk spel dat we enkele jaren geleden mochten uittesten. Voor Liam was het de eerste keer dat hij een megagrote versie van het spel zag staan en hij moest het dan ook spelen. Het liefst wilde hij daarna ook met De Geheime Gang op groot formaat aan de slag. Deze spellen zijn uitgegeven door Sunny Games en zijn verkrijgbaar bij Earth Games.

max de kat extra grote promo editie

Uniekies, een spel waarbij een handicap een kracht wordt

Als we het toch over Earth Games hebben, dan moeten we het ook over een uniek spellen hebben dat al een aantal jaar in de maak is, maar dit jaar eindelijk is uitgekomen: Uniekies. Dit spel is een coöperatief spel waarbij je gebruik moet maken van de sterke punten van elk personage. Ieder personage kan iets namelijk niet en dat moet je compenseren met de kracht van de ander. Samen red je een speeltuin waarvan de waterpomp kapot is en een mol overal molshopen maakt die het water tegenhouden. Lukt het om weer in de modderpoelen te kunnen spelen? Het spel draagt bij aan een positieve beeldvorming van kinderen over beperkingen. Het spel is dan ook uitgebracht in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

uniekies, earth games, spellenspektakel 2023

MATCH 5-op-rij – Super Mario

Na enkele potjes Max de Kat spelen werd het tijd om door te gaan. Je blijft natuurlijk niet de hele dag bij dezelfde stand hangen als je er niet hoeft te werken. Er was nog veel meer te ontdekken. Enkele seconden later werd het volgende spelletje, en een lege tafel gespot. Toch best handig als je vroeg de beurshal inkomt. We speelden een 5 op een rij spelletje in de stijl van Super Mario. Duw de blokjes eruit, probeer een rij van vijf dezelfde plaatjes te maken door het blokje strategisch terug te plaatsen. Alleen probeert je tegenstander dit ook en kan het zomaar gebeuren dat jouw bijna perfecte rij ineens een stuk minder perfect wordt. Liam en ik speelden een paar potjes tegen elkaar, waarbij hij toch net iets vaker won dan ik. Omdat het nog vroeg op de dag was besloot ik om nog even niks te kopen en verder rond te kijken. Aan het eind van de dag het alsnog helemaal vergeten. Maar deze komt denk ik wel op het verlanglijstje voor Sinterklaas. Een tafel verderop stond trouwens ook een Harry Potter variant, die Chantal veel leuker had gevonden.

super mario, spellenspektakel 2023, vijf op een rij, identity games

Kingdoms Rise & Fall – Dorian

Niet echt een spel voor jonge kinderen, maar Kingdoms Rise & Fall – Dorian lag al snel op onze route. Nou ja, route…onze zwerftocht zonder een duidelijk patroon door de hallen heen. In dit spel van Garlock Games bouw je kaartendecks om je karakter een upgrade te geven en zo nog sterker te staan in je strijd. Hoewel ik dit soort spellen zelf heel erg lastig te begrijpen vind, puur omdat ik niet zo heel strategisch ben aangelegd, vind ik dit spel qua graphics erg mooi. Ik moet ook wel bekennen dat ik een klein beetje bevooroordeeld ben, omdat ik een kleine bijdrage aan het spel lever. De deluxe editie van dit spel bevat geprinte miniaturen in plaats van de kartonnen karakters. Deze miniaturen worden gemaakt bij De Tinnen Roos en ikzelf heb er al heel wat van de printstacks af mogen plukken. Vorig jaar bracht ik de testmodellen naar het Spellenspektakel zodat ze daar tentoongesteld konden worden voor de Kickstarter. Voor Liam was het bezoeken van deze stand de start voor het bekijken van alle miniaturen van de verschillende spellen en printservices die op de beurs te vinden waren. Wauw, wat zou hij al die poppetjes graag op een schapje willen hebben staan. Vooral die miniaturen met pijl en boog en zwaarden.

garlock games miniaturen door De Tinnen Roos

Smart Games, urenlang puzzelplezier

spellenspektakel 2023, smart games

Urenlang kunnen puzzelen en daarbij het niveau steeds een stapje hoger leggen. Smart Games is dé uitgever voor toffe puzzelspellen voor jong en oud. Dat ze hier succesvol in zijn is wel te merken aan de vele prijzen die ze dit jaar in de wacht sleepten bij de Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2023. In deze stand hebben we dan ook een aardige tijd rondgebracht. De ene puzzel na de ander uitproberen. Liam werd er zelfs zo zen door dat ik tussendoor rustig naar het toilet kon om daarna terug te komen bij een jongen die volledig gefocust puzzelstukken aan het leggen was en triomfantelijk de armen in de lucht stak: Yes, opgelost! Het zal je dan ook niet verbazen dat in de auto op de terugweg het aardig stil was op de passagiersstoel. Het enige dat ik daar hoorde was het schuiven van stukjes die op weg waren om het volgende niveau op te lossen.

Pokémon TCG My First Battle

De hele dag was hij er al wat zenuwachtig voor. Er zouden Pokémonkaarten zijn op deze beurs. Zijn spaarpot was al half leeg getrokken om zijn verzameling kaarten uit te kunnen breiden. Pas nog hadden we van de Pokémon Company enkele sets gekregen waaronder Pokémon TCG My First Battle. Een complete review van dat perspakket volgt snel op Papa’s wereld. Op het demoplein kregen we uitleg over hoe het Pokémon TCG spel gespeeld moet worden aan de hand van deze basisset. Degene die het ons uitlegde wist alles over het spel en wist het ook nog eens op een simpele wijze te vertellen. Al snel speelde Liam een testpotje tegen hem waarbij de regels steeds duidelijker werden. Tof, want zelfs ik begon een kaartspel, waarbij je een deck gebruikt, te snappen. Ik kreeg dan ook meteen naar mijn hoofd geslingerd dat hij mij thuis wel zou inmaken met onze eigen set. Na het potje moesten we dan toch echt op kaartenjacht, maar dat viel bepaald niet mee.

uitleg pokémon tcg op spellenspektakel 2023

De enige plek waar Pokémon kaarten verkocht werden was in het verstopte TCG gedeelte. Een aparte vloer op de beurs die je enkel kon vinden via een smal doorgangetje. Met slechts twee kaartverkopers daar, waarvan er maar eentje een kleine selectie Pokémon bij zich had, was de keus niet echt groot te noemen. Toch zijn we naar huis gegaan met een toffe box van Liams eigen geld.

Nog veel meer te doen

Er was nog veel meer te doen en beleven op het Spellenspektakel dan dat ik hierboven beschreven heb. We hebben op verschillende plekken gespeeld met heel wat diverse spellen, hebben ons vergaapt aan miniaturen, gespeurd naar kleine spelletjes voor Chantals verjaardag en bovenal hebben we samen heel veel plezier gehad. We hebben het niet de hele dag vol gehouden deze keer. Zoveel indrukken zijn behoorlijk wat om te verwerken, zeker als het je eerste keer is. We bouwden dan ook wat rustmomentjes in en zijn gegaan zodra ik merkte dat de koek een beetje op begon te raken. Thuis werden de Pokémon kaarten meteen geopend en gesorteerd en werden de spelletjes voor Chantal stiekem verstopt om ze later in te kunnen pakken. Een Spellenspektakel bezoeken met kinderen, gewoon doen! Wel handig als ze net iets ouder zijn zodat je zelf wat vrijheid hebt, maar ook zodat je kind de vrijheid kan nemen om ergens te spelen.

Pokémon My First Battle spelen na uitleg op het Spellenspektakel

Spellenspektakel 2024

Ben jij na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar het Spellenspektakel en wil je dit evenement ook eens bezoeken? Volgend jaar vindt het Spellenspektakel op 9 en 10 november plaats in Jaarbeurs Utrecht. Papa’s wereld gaat weer proberen om erbij te kunnen zijn. Zien we jou dan ook daar?


Papa’s wereld kreeg twee perskaarten om het Spellenspektakel te kunnen bezoeken.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *