Melkpunt Vaderdag interview

borstvoedingDe dames van Melkpunt.nl interviewden hun eigen partners over wat zij eigenlijk van borstvoeding vinden. Zien hun mannen het natuurlijk voeden anders dan zij? Hun antwoorden vind je in het Vaderdag interview. In hun artikel dagen ze andere papa’s uit om ook antwoord te geven op dezelfde vragen. Aangezien Chantal al bijna twee jaar borstvoeding geeft (ik doe het haar letterlijk niet na) besloot ik er eens voor te gaan zitten. Wat is mijn mening over borstvoeding en voeden in het openbaar?

Hoe voelt het voor jullie als er over borstvoeding wordt gepraat alsof het niet normaal is?
Ik zie borstvoeding als iets heel normaals. De vrouw heeft niet voor niets een stel borsten gekregen. Feit is dat het twee natuurlijke melkfabrieken zijn. Dat wij mannen er toe aangetrokken worden is een heel ander punt. Dat is een leuke bijzaak. De moderne samenleving roept dat alles sneller en sneller moet, en daarbij hoort dus ook dat een snel flesje makkelijker is dan de kleine aan te leggen. Het is juist mooi dat de moeder haar kind kan voeden, de eerste levensbenodigdheden kan geven onder haar bescherming. Als man/partner zijnde is dat misschien niet altijd even leuk omdat je ook wilt kunnen voeden. Gelukkig was het bij ons zo dat er genoeg gekolfd werd zodat ik op verschillende momenten de fles kon geven. Mijn antwoord op het niet normaal zijn van borstvoeding is dan ook: Sinds wanneer bestaat melk uit poeder wat je moet aanmaken met water? Hoe doen ze dat dan in landen waar geen aanmaakmelk is?
Er zijn genoeg mensen met een duidelijke menig betreft het voeden buitenshuis.
Wat vind je er eigenlijk van dat sommige mensen het niet vinden kunnen?
Eet jij nooit een broodje buiten de deur? Wel? Nou, mijn kind ‘eet’ ook wel eens buiten de deur. Toen Liam nog een paar maandjes oud was dronk hij niets anders dan moedermelk. Op zo’n moment kun je buiten de deur moeilijk zeggen: “Het duurt nog vier uur tot we thuis zijn, wacht jij maar lekker met eten.” Nee, wij eten ook wanneer we daar zin in hebben. Mijn kleintje dus ook. Heb je een probleem met borstvoeding buiten de deur, dan zegt dat meer iets over de personen zelf. Een beetje bekrompen.
Wat ging er door je heen, die eerste keer dat de mooie borsten van je vrouw (of vriendin) buitenshuis ontbloot werden en dat jullie kind driftig ging zoeken naar de bron, ging zuigen en dronk?
De eerste keer moest ik me ook wel een beetje bedenken. Dan ben ik stiekem toch wel een beetje preuts. Ik laat in het openbaar mijn broek al niet makkelijk zakken om kleding te passen. Dat mijn vrouw haar borst er dus uit moest halen voelde dan ook wel een beetje alsof ons privéstukje wat werd afgenomen. Aan de andere kant had de kleine gewoon dorst en moest hij dus drinken. Mijn vrouw houdt het dan ook netjes en dekt de boel een beetje af zodat niet alles zomaar open en bloot ligt.
Wat vind jij zelf? Moet borstvoeding overal gegeven kunnen worden?
In principe wel. Ben je in een ruimte waar andere normen gelden, bijvoorbeeld een kerk of moskee, dan is het een stukje respect naar hen toe om dit niet daar te doen. Ik noem nu twee religieuze gebouwen, maar er zijn natuurlijk ook andere plekken waar het respectvol is om je aan de gedragsregels te houden. Er is altijd wel een plek in de buurt waar je andere personen niet ‘stoort’. Wij vragen dan ook meestal of het voeden geen probleem is, je bent immers in de ruimte van een ander. Over het algemeen krijgen we geen bezwaar.
Is jouw mening hierin veranderd?
Ik ben wat minder preuts geworden wat dat betreft. Het voeden in het openbaar is voor mij behoorlijk normaal geworden, al zijn we nu langzaam aan het afbouwen. Meneertje eet normaal en heeft het dus eigenlijk niet meer nodig. Als er nu gevoed wordt, is het meestal als troost of om makkelijker in slaap te komen (en ’s nachts). Voeden in het openbaar is voor mij geen probleem meer, maar zoals hiervoor gezegd mag het wel op een discrete manier. Niet iedereen hoeft alles te zien, het shirt een stukje naar beneden ziet er wat mijn idee wat netter uit.
Misschien nog een kleine kanttekening bij het hele verhaal. De borsten van elke vrouw verschillen zoals we allemaal wel weten. De één heeft bijna niets en de ander is meer bedeeld. Dit speelt natuurlijk wel mee bij het voeden. Niet zozeer bij de hoeveelheid melk, maar wel bij wat er te zien is tijdens het voeden. Bij de één zie je zo goed als niks en bij de ander is er wat meer te zien. Hierin speelt dat stukje discreet zijn dus wat mij betreft een rolletje.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ik heb er totaal geen moeite mee als vrouwen de borst geven aan hun kind. Je hebt wel een punt Maarten dat het wat discreet kan. Maar als het niet anders kan, dan niet. Als het kind maar zijn/haar voeding binnenkrijgt. En als je dan ziet hoe een kind tevreden kan zijn, dan is dit het mooiste wat er is. Nu is het de borst en later de fles… 🙂