Uitbreiding van het geboorteverlof komt eraan; meerderheid ouders wil volledig verlof opnemen

geboorteverlof

Chantal Janzen en Rico Verhoeven favoriete oppas
Het beeld van geboorteverlof en zorgtaken blijkt te veranderen. Zodra de baby is geboren is 60 procent van de partners van plan het geboorteverlof van 15 weken op te nemen. De zorgtaken worden inmiddels gelijk verdeeld, ruim 6 jaar geleden was dit nog 30 procent. Als ouders een bekende Nederlander mogen kiezen om op hun kroost te passen staat Chantal Janzen glansrijk bovenaan. Als mannelijke oppas heeft kickbokser Rico Verhoeven de voorkeur. Dat blijkt uit onderzoek van de Negenmaandenbeurs. Het grootste evenement op het gebied van zwangerschap en baby’s wordt van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 mei gehouden in RAI Amsterdam.

De Negenmaandenbeurs heeft onderzocht hoe (toekomstige) ouders omgaan met onderwerpen gekoppeld aan de bevalling, geboorteverlof en de verdeling van zorgtaken. Aan het onderzoek deden ruim 400 mensen mee, waarvan 229 zwangere vrouwen.

De inzet van geboorteverlof en verdeling van zorgtaken

Vanaf 1 augustus 2022 komt het (deels) betaalde geboorteverlof op 15 weken. Bijna zes op de tien partners is van plan dit verlof volledig op te nemen bij de geboorte van hun kind. Vier op de tien zullen geen ouderschapsverlof opnemen, of slechts een deel ervan. Reden hiervoor is dat de partner een eigen bedrijf of onderneming heeft of de werkgever slechts een deel van het verlof betaalt.    

Zodra de baby er is, worden de zorgtaken wel gelijk verdeeld. Bij 27 procent van de respondenten blijven beide ouders evenveel werken. Toch verwacht 45 procent van de moeders minder te gaan werken, tegenover 12 procent van de partners. “Het is een positieve ontwikkeling dat (toekomstige) ouders de zorgtaken eerlijk willen verdelen” zegt Daniëlle Meester van de Negenmaandenbeurs. “Ook het feit dat meer dan de helft van de ouders alle 15 weken geboorteverlof wil opnemen, laat een positieve kentering zien.”

Duurzaamheid en virtual-reality (VR) tijdens en na de bevalling

Technologie en gemak onder de nieuwe generatie ouders is booming. Op de Negenmaandenbeurs is dit terug te zien in het groeiend aanbod digitale & baby-tech producten. Een nieuwe ontwikkeling is dat VR-technologie tijdens de bevalling gebruikt kan worden om de pijn te verminderen. 40 procent van de ondervraagde vrouwen zou hier gebruik van willen maken. Toch ziet 56 procent helemaal af van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wel wil ruim driekwart in het ziekenhuis bevallen, in aanwezigheid van hun partner. Slechts 7 procent wil hun moeder naast het bed en op de schoonmoeder zit niemand te wachten (0 procent).

Hoewel duurzaamheid een ware trend is in babyland staan wasbare luiers nog niet op het wensenlijstje. 81 procent van de ondervraagde (toekomstige) ouders in dit onderzoek heeft geen interesse om wasbare luiers te gebruiken.

Douwe Bob is sneller dan Max Verstappen

Met een vrolijke noot werd de deelnemers ook gevraagd welke bekende Nederlander de snelste zaadcellen heeft en wie de oppas mag zijn tijdens een week vakantie. Met stip op één heeft Douwe Bob volgens de respondenten de snelste zaadcellen, gevolgd door Max Verstappen. Chantal Janzen wint de ouderharten met een ruime meerderheid en mag een weekje op de baby passen. Mocht een bekende man deze taak moeten vervullen, dan laten de ouders hun kleine dreumes met gerust hart achter bij Rico Verhoeven.     

Meer informatie is te vinden op www.negenmaandenbeurs.nl

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *