Media Ukkie Dagen 2022 vandaag van start

media ukkie dagen 2022

Vandaag, vrijdag 25 maart, is het zover, gaat alweer de tiende editie van Media Ukkie Dagen van start.  Tablets, smartphones en tv’s hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Binnen een klik bevinden ze zich in een andere wereld. Kinderen beleven hier veel plezier aan en het geeft ouders af en toe een moment voor zichzelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om hier wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor
mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Met het thema swipe, stap, sprong wordt er antwoord gegeven op vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind?

Meer dan 150 organisaties en instanties organiseren tijdens de Media Ukkie Dagen activiteiten om ouders te helpen bij deze vraagstukken. 

Ook worden er tijdens deze dagen veel tips gedeeld voor thuis. Veel ouders willen namelijk weten hoeveel tijd hun kind dagelijks achter het beeldscherm mag doorbrengen, maar daar zijn geen duidelijke richtlijnen voor. Voor de ontwikkeling en gezondheid van het kind is het vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is. Ook tekenen, bouwen, lezen, bordspelletjes en lichamelijke activiteiten zoals klimmen, rennen en fietsen zijn belangrijk. 

Adviezen Netwerk Mediawijsheid

 • Laat je kind ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen
  Jonge kinderen leren vooral van de ‘echte’ wereld. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat een vierkant blokje niet in een rond gat past. En ze leren herkennen hoe iemand kijkt en hoe iemand zich voelt. Vanaf 3 jaar kan een kind ook leren van een beeldscherm, bijvoorbeeld:
  • Kijk eens live mee in een vogelnest of een vossenhol. Op beleefdelente.nl vind je webcams naar nestkastjes van onder andere merels, uilen en zeearenden.
  • Hutten bouwen? Kijk eerst samen op YouTube een how-to-filmpje en ga dan lekker buiten aan de slag!
  • Koppel digitale media aan een fysieke activiteit met de tips van Sardes
 • Maak goede afspraken over wanneer je kind even geen media gebruikt Bijvoorbeeld geen schermpjes tijdens het eten en in de slaapkamer. Deel je afspraken ook met de oppas en andere opvoeders van je kind. 
  • Tijd is een lastig concept voor kleine kinderen. Zet bijvoorbeeld de kookwekker of installeer een timer op je tablet. En geef een paar minuten voordat de tijd ‘op is een seintje, zodat het kind zich daarop kan voorbereiden.
  • Apps als ST Kids App (Android) en Screen Time Parental Control (iOS) https://kinderpodcasts.nl/luisteren/3-6-jaar/helpen je bij het beperken van de beeldschermtijd.
  • De Schermwijzer van Peter Nikken en Dian de Vries is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd
 • Vlak voor het naar bed gaan liever geen media
  Laat je kind vlak voor het slapen gaan geen gebruik maken van digitale media. Van een scherm krijgt je kind veel prikkels en dat zorgt voor onrust.
  • Een boek is ook media, voorlezen is dus een beter idee vlak voor het slapengaan en stimuleert bovendien de taalontwikkeling van je kind.
  • Ook luisterboeken zijn heerlijk voor het slapengaan, de bibliotheek heeft er genoeg (ook voor niet-leden). 
  • Kinderpodcasts.nl en Filosoofje.nl bieden ook allerlei geschikte podcasts aan.
 • Extra tip – Vervelen kan goed zijn voor kinderen
  Op het moment dat je kind zich verveelt, kan het heel verleidelijk zijn om een scherm tevoorschijn te halen. Ook je kind te lang laten doorspelen, terwijl hij/zij eigenlijk hangerig wordt en niet zoveel plezier meer aan dat schermpje beleeft. Vervelen kan soms heel goed zijn voor kinderen: door de leegte krijgen ze allemaal nieuwe ideeën en vinden ze iets nieuws om te doen.

De Media Ukkie Dagen zijn van 25 maart t/m 1 april.
Meer informatie is te vinden op www.mediaukkiedagen.nl.


Deze blog werd aangeleverd door Media Ukkie Dagen.

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *