Media Ukkie Dagen 2021: Elke dag een mediamomentje

Media Ukkie Dagen 2021 - media momentje van de dag

In ons dagelijkse leven is de media niet meer weg te denken. Elke dag zien en horen we van alles op televisie, radio en internet. Niet alleen wij volwassenen, maar ook onze kinderen. De jaarlijkse Media Ukkie Dagen schenken aandacht aan het gebruik van de diverse media binnen het gezin. Naast diverse initiatieven worden er dit jaar in de periode van 26 maart t/m 2 april dagelijks het ‘Mediamomentje van de dag‘ gedeeld. Momentjes met leuke tips of om over na te denken. Je vindt al deze tips in deze blog.

Mediamomentje van de Dag

Vrijdag 26 maart: Ga het gesprek aan

Ga eens het gesprek aan met je kind over media want zo leer je meer over hoe zij erover denken. Weet je niet welke vragen je kan stellen? Kijk dan door de ogen van je kind(eren)! Geef ze vandaag eens een (oud) cameraatje om foto’s mee te maken en kijk wat je kind ziet. Daagt het uit om verder te kijken, te praten of te spelen? Kijk mee en grijp je kans om samen nieuwe dingen te ontdekken. Of bekijk de handige Mediawolk. Hiermee breng je gemakkelijk het gesprek op gang, ook met jonge kinderen.

Zaterdag 27 maart: Meer of minder schermen?

Neem je mediamenu onder de loep. Wisselen jullie thuis verschillende media (met en zonder scherm) voldoende af?  Een kwart van de ouders vraagt zich af hoe zij grip kunnen houden op het beeldschermgebruik van hun ukkie, blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021. Ga op zoek naar de balans die bij je gezin past. Inspiratie nodig? Wil je zelf beoordelen of de boekjes, films en spelletjes die je in huis hebt geschikt zijn voor jouw kind? Bekijk de tips. 

Zondag 28 maart: Voorbeeldrol

Ga eens bij jezelf na: Geef je het voorbeeld dat past bij hoe je wil dat je kind omgaat met media? Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 komt naar voren dat bijna 60% vindt dat hun eigen scherm gebruik een voorbeeld schetst voor hun kind.  Dus geef je zelf het goede voorbeeld? Of ben je stiekem ook veel met je smartphone en sociale media bezig? Las dan een Data Detox in voor jezelf. Of test hoe het zit met jouw digitale balans

Maandag 29 maart: Doe het samen

Benut de mediamomenten van de dag! Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 blijkt dat ruim de helft van de ouders media inzet om zelf even de handen vrij te maken. Maar gebruik media niet alleen als zoethoudertje. Je kan al heel gemakkelijk samen met je kind media gebruiken door eens mee te kijken of luisteren. Of grijp eens de kans om met hen te dansen, het verhaal na te spelen of te praten over het verhaal. Samen media beleven is belangrijk voor je kind en het is ook nog gezelliger. En dan ben je ook weer op de hoogte van wat je kind leuk vindt. 
Inspiratie nodig voor leuke activiteiten? Bekijk de lees-, kijk-, luister- en doetips. 

Dinsdag 30 maart: Beweeg met media

40% van de ouders is van mening dat een kind kans heeft op rug- en nekklachten door smartphonegebruik of gamen. Ouders denken ook dat media kunnen zorgen voor overgewicht bij hun kind (35%). Verzin dus leuke manieren om je kinderen te laten bewegen. Maak samen met je kinderen een afspeellijst aan vol liedjes waar jullie als gezin heerlijk op kunnen dansen. Of volg samen een danslesje op YouTube. Zet juist media eens in om lekker samen te bewegen. Daar kun je media natuurlijk best voor gebruiken. 

Woensdag 31 maart: Sla een brug tussen scherm en boek

Wist je dat je kind gratis lid kan zijn van de bibliotheek? Handig om regelmatig nieuwe boeken in huis te halen om samen te lezen. Maar wist je dat je als lid van de bibliotheek ook gratis geanimeerde prentenboeken van Bereslim (www.bereslim.nl) en de verhalen in de Voorleeshoek  (www.devoorleeshoek.nl) kunt bekijken? Kijk of het boek ook te vinden is op Bereslim of de Voorleeshoek en sla een brug tussen scherm en boek!

Donderdag 1 april: Ga naar buiten met media

Echte ervaringen zijn belangrijk voor kinderen – dus niet alleen via een scherm. Ga er daarom samen op uit, en neem je kind mee om nieuwe ervaringen op te doen. Geef ruimte om te spelen en te ontdekken. 
Daar kun je media natuurlijk best voor gebruiken. Maak een puzzeltocht in je eigen buurt met de app Troovie. Kijk in het nest van een merel of koolmees op beleefdelente.nl en ga buiten op zoek naar dezelfde vogelsoort. Of ga modern schatzoeken (geocaching). Juist de combinatie van media met een fysieke ervaring is waardevol voor de ontwikkeling van je ukkie. 

Papa’s wereld tijdens Media Ukkie Dagen 2018

De Media Ukkie Dagen worden jaarlijks gehouden en tijdens deze dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. In 2018 werd gevraagd Papa’s wereld om één van de gastbloggers te zijn die aandacht besteedde aan deze campagne. Speciaal voor de Media Ukkie Dagen werden toen deze blogs geschreven:

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *