Mamamaandag 20 juli 2015

In Mamamaandag kiest Chantal wekelijks één foto uit die in die week een speciaal moment weergeeft. Een zware keus omdat er dagelijks heel veel kleine en grote genietmomentjes zijn.


Mamamaandag 20 juli 2015 (op woensdag )
Vorige week is ons kleine mannetje alweer twee geworden. We hebben groot feest gehad en meneertje is dik verwend. Helaas heeft hij ook een ongelukje met de strijkbout gehad, maar dat gaat inmiddels alweer een stuk beter.
Deze week betekende het dan ook dat ik alweer twee jaar borstvoeding geef. Een lange tijd is het zeker en ik denk ook niet dat veel mensen weten dat ik Liam nog steeds voed. Ik had van tevoren ook echt niet gedacht dat ik zo lang zou voeden, daar zijn we samen in gegroeid. Eerst was er voor mij de zes maanden grens. Die wilde ik per se halen i.v.m. mijn astma en allergieën. Door minstens zes maanden te voeden zou Liam minder kans hebben dat hij ook astma etc. zou ontwikkelen. Na zes maanden exclusief borstvoeding werd het voor mij een stuk makkelijker. Minder stress of hij wel genoeg binnen kreeg en als ik niet genoeg gekolfd kreeg, dan maar een flesje blikvoer. Voor ik het wist werd hij 1 en ging het voeden nog prima. Dus we gingen vrolijk verder. Toen Liam anderhalf was, stond ik op het punt om te stoppen, omdat we voor een tweede aapje wilden gaan. De huisarts zei, dat ik dan moest stoppen, omdat het dan makkelijker zou zijn om zwanger te worden. Verschrikkelijk vond ik het! Gelukkig heb ik toen contact gehad met een lactatiekundige en die zei, dat als mijn cyclus gewoon op gang was er geen reden was om te stoppen. Hoog uit een beetje minderen. Na een tijdje konden we dan alsnog kijken of het lukte of niet.
En nu is meneertje alweer twee en we genieten er samen nog echt van. Ik vind het fijn dat het de nachten wat dragelijker maakte; kind naast me in bed stoppen, aanleggen en iedereen slaapt weer door. Heerlijke momentjes samen als we allebei moe zijn; lekker knuffelen en uitrusten. Als het mannetje verdrietig is en een knuffel en een kus niet meer werken; even drinken bij mama en het is zo weer goed.
Maar na twee jaar vind ik het ook wel genoeg geweest, we hebben de WHO-norm (World Health Organisation) gehaald en daar ben ik heel trots op! Ik vind het fijn om straks mijn eigen lichaam weer helemaal voor mezelf te hebben. Tot de volgende baby zich hopelijk aandient. 🙂
Ook al vind ik het prima om te stoppen, toch is het ook moeilijk afscheid nemen.
Vandaar ook deze geweldige foto. Liam was kapot na het afscheidsfeestje bij de gastouder. Ik had hem voor het eerst echt geschminkt als zijn evenbeeld. Hij dronk een paar slokken en liet los. Hij wees naar mijn borst, waar de schminkvlekken op zaten en zei: “Mama ooke draak! Wraaaaahhhh!”

Meer Mamamaandag
Door de verjaardag van Liam en de Nijmeegse Vierdaagse was het hier in
huis zo druk dat de Mamamaandag een keertje wat later uitkwam.

Schrijver: Chantal Fest

Chantal Fest-van den Bruele, getrouwd met Maarten en mama van twee jongens. Voor Papa’s wereld deed ik in 2015 en 2016 de Mamamaandag. Nu heb ik vooral een adviserende rol en lever ik fotomateriaal aan. Ga regelmatig mee naar evenementen en uitjes en deel mijn ervaringen daarover tijdens het brainstormen over een blog.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *