
De kinderen zijn de hele dag thuis. School is dicht voor de kinderen waarvan een ouder thuis kan blijven. Ouders veranderen ineens in de juf of meester van school. Zo ook mijn vrouw Chantal. Vanaf nu weer Juftal, de rol die ze in het verleden ook al had. Vandaag wil ik een geschreven compliment aan haar maken.
Opgeleid als juf
Ooit stond ze voor de klas om les te geven. Haar papieren heeft ze op zak. Ze haalde de pabo en werkte nog enkele maanden als vaste invaller op een school verderop in het land. Totdat we daadwerkelijk samen gingen wonen en het huisje hier in Millingen aan de Rijn klaar was. De invalpoule voor twee stichtingen was toen het enige wat beschikbaar was. Daar werd ze niet echt gelukkig van. Telkens in een andere klas of school, vlak van te voren opgeroepen worden en geen zicht op een echte baan. Ongelukkig met deze manier van werken is ze terecht gekomen op de buitenschoolse opvang.
Ik zie het kriebelen
Het mooie is dat ik altijd een juf in haar ben blijven zien. De manier waarop ze met kinderen om gaat is natuurlijk en ze bedenkt de leukste activiteiten. Als ze daar ook nog eens iets educatief aan toe kan voegen begint ze te stralen. Meestal heeft ze dat niet eens in de gaten. Nu Liam door het Corona-virus niet naar school mag, heeft zij haar oude rol weer opgepakt. Samen werken ze het rooster af. Soms verandert ze opdrachten zodat ze leuker worden. Dan staan er ineens buiten woordjes met krijt op de stoep waar Liam heen moet rennen.
Inspireren
Leren leuk maken is niet zo makkelijk als je denkt. Je moet er flink creatief voor kunnen denken en de gedachtewereld van de kinderen begrijpen. Chantal beheerst dat en daar heb ik bewondering voor. Zeker omdat het lijkt alsof ze er weinig moeite voor hoeft te doen. Via de Padlet van school deelt ze af en toe haar ideeën met de klas van Liam. De juf gaf haar daar een compliment voor en heeft zelfs ouders geadviseerd eens naar haar creatieve methodes te kijken. Een vriendje van Liam die absoluut niet wilde lezen kwam door zo’n spelletje ineens wel aan het lezen. Het was ineens toch leuk.
Logopedie
De kenmerken van een juf zie ik ook terug als ze met Kyran oefent voor de logopedie. Daar bedenkt ze ook spelletjes om letters te leren uitspreken. Ze knutselt poppetjes en laat bijvoorbeeld een spookje in een kasteel verschijnen om de ‘sp’ te oefenen. In korte tijd hebben zij en de logopedist Kyran weer aan het praten gekregen. Hij mist nog flink wat uitspraak, maar praten is weer leuk om te doen. Soms denk ik wel eens dat dit een mooie carrièreswitch zou zijn voor haar.
Lieve jufmama
Ze ziet waarmee Liam worstelt in de lesstof, bedenkt alternatieven en probeert een balans te bieden. Thuis leren is namelijk best moeilijk als je ook al je speelgoed ziet liggen of als je broertje zijn gang gaat. Op tijd gunt ze hem pauze, wisselt af met een spelletje of maakt wat lekkers tussendoor. Weet je, ik gun ieder kind gewoon zo’n juf. Ik heb docenten zat gezien die echt nog wat van haar kunnen leren. En stiekem leer ik telkens wat mee.
Lieve Chantal, juftal, jufmama, ik ben trots op je.
Mooi geschreven, liefs ma