Makkelijker warme voeten door vloerisolatie

vloerisolatie, bodemisolatie, isolatie, besparen

Als het gaat om isoleren van de woning denken veel mensen aan het dichtspuiten van de spouwmuren, plaatsen van dubbel glas bij de ramen en elke kier vullen met pur. Vaak wordt het isoleren van de vloer vergeten, maar het is slim om hier toch eens aan te denken. Naast dat het je warmere voeten oplevert, is het ook voordelig voor je gas- en elektriciteitsrekening en voorkom je vochtvorming in je huis. Hoe dat zit vertel ik je in dit blog.

Kosten maken voor besparing

Geïsoleerde vloeren helpen je besparen op stookkosten doordat de vloeren minder tochten. Bovendien voelen vloeren die geïsoleerd zijn warmer aan en verdelen ze de warmte beter over de ruimte. Zodra je overweegt aan de slag te gaan met het isoleren van je woning, weet je dat er een flink prijskaartje aan de klus hangt. Het is vaak een flinke uitgave, vooral als je de klus aanpakt nadat je hele huis al op orde is. Op vloerisolatiekosten.nl ontdek je wat de gemiddelde vloerisolatie kost en hoe deze kosten zijn opgebouwd. Handig om te weten, want met enkel de aanschaf van het materiaal ben je er natuurlijk nog niet. Door een goed vooronderzoek te doen kom je achteraf niet van een koude kermis thuis, maar ben je in bezit van een goed gelegde warme(re) vloer.

Een goede isolerende laag onder de vloer

Zodra je laminaat of een andere vloer gaat leggen, dan leg je daar standaard een ondervloer onder. Dit doe je voor de geluiddempende en isolerende werking. Hiermee isoleer je de vloer slechts deels en oppervlakkig. Wil je de vloer goed isoleren dan is het verstandig om een goede laag neer te leggen. Nadeel hiervan kan zijn dat je vloer iets hoger komt te liggen en dat je daardoor wellicht drempels en deurhoogtes moet aanpassen. Deze manier van isoleren doe je meestal als je toch al van plan bent om de vloerbedekking aan te pakken aangezien de gehele bodem hiervoor vrij moet zijn. Ben je klaar met leggen, dan kun je in ieder geval wel zeggen dat je niet meer op een koude vloer loopt waarbij kou en vocht omhoog trekken de kamer in.

Grondiger te werk gaan in de kruipruimte

Wil je grondiger te werk gaan en ervoor zorgen dacht vocht in de kruipruimte geen invloed heeft op de temperatuur van je huis? In dat geval kun je de kruipruimte isoleren. Voordat je de kruipruimte gaat voorzien van een extra isolerende laag, is het goed om eerst te bekijken van wat voor materiaal de onderkant van je woning is gemaakt. Dit bepaalt namelijk welke soort vloerisolatie je nodig hebt. Zo heeft een houten vloer een ademende laag nodig, maar een betonnen vloer kan geïsoleerd worden met ander materiaal.

Bij kruipruimtes die minstens 35 centimeter hoog zijn, is het makkelijk kiezen welk materiaal je wilt gebruiken. Doordat je overal goed bij kunt, kun je materiaal tegen de onderkant van de vloer aanbrengen. Voor houten vloeren kies je glaswol of isolatieplaten als isolatiemiddel, terwijl je bij beton juist kunt kiezen voor gespoten purschuim. Is de bodem in de kruipruimte erg vochtig, dan kun je dit oplossen door de bodem te bedekken met een afdekfolie die het vocht uit de bodem niet doorlaat.

Vakman of zelf aan de klus?

Het isoleren van je vloer lijkt misschien een eenvoudige klus, maar je loopt al snel tegen heel wat punten aan. Het is dan ook slim om je vooraf goed in te laten lichten door een vakman. Laat een goede offerte opmaken en luister goed naar wat de vakman verteld over wat er moet gebeuren. Je kunt hierna kiezen of je toch liever zelf aan de slag gaat of dat je het aan de professional overlaat.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *