Net tijdens de Kerstborrel van mijn werk speelden de kinderen in de hal. Zes jonge kinderen die meer dan twee uur bezig waren met kartonnen dozen. Zo was het een auto, zo een stoel en even later een verstopplek waarin je rondgesleept kon worden. Spontaan was er een pakketbezorgingsdienst waarbij de kids als een verrassing uit de doos sprongen. Al het speelgoed lag aan de kant, de kartonnen doos was voldoende. Precies op dit soort momenten speelt Makedo in. Weten wat dat is? Lees dan verder…
Met een spaceshuttle door het heelal
Een jaar of vijfentwintig geleden kwam ik bij een vriendje thuis. In een weekend had hij flink zitten knutselen aan een bouwwerk van kartonnen dozen, dopjes, stickers en van alles wat hij in de schuur had kunnen vinden. In de weken erna speelden we telkens met zijn spaceshuttle en verkenden we het heelal. Wekenlang zijn we astronauten in training geweest en maakten we denkbeeldige reizen door de ruimte. Dat kartonnen voertuig heeft het lang volgehouden.
Een doos vol fantasie
Kinderen zien in een stuk karton een heleboel mogelijkheden. Een verhuisdoos wordt een poppenhuis, een melkpak staat ineens in de tuin voor de kabouters om in te wonen en de doos van de koelkast wordt een chillhok. In tal van materialen zien kinderen mogelijkheden die volwassenen misschien helemaal niet meer zien. Vooral als het gaat om kosteloos materiaal. Met het materiaal wordt driftig geknutseld. Er wordt in geknipt, gezaagd en gesneden. Aangezien dat soms best gevaarlijk kan zijn helpen wij grote mensen vaak wel mee. Vanaf nu is dat niet meer per se nodig. Makedo is hét gereedschap voor kinderen om van karton de meest mooie creaties te maken.
Veilig (kinder)gereedschap
Karton knippen is niet altijd makkelijk, en vastplakken al helemaal niet. De ducktape wil niet altijd goed blijven zitten en vouwen werkt ook niet top. Er zit maar één ding op, het speciale gereedschap van Makedo gebruiken. Voor het knutselen en bouwen met karton ontwikkelde Makedo kunststof gereedschap voor kinderen waarmee je de klus perfect klaart. Een zaagje met aan de achterkant een priem, speciale schroevendraaiers en kunststof herbruikbare schroeven. Doordat kinderen met deze gereedschappen aan de gang gaan, leren ze op een veilige manier omgaan met echt gereedschap. Het zaagje is bijvoorbeeld scherp genoeg om door karton heen te gaan, maar jezelf ermee snijden lukt niet. Met de priem aan de achterkant van het zaagje prik je gaten in het karton waardoor je met een schroef twee of meer platen karton met elkaar kunt verbinden. Met het priemgedeelte kun je karton ook rillen waardoor het makkelijker te vouwen is. De schroeven kun je telkens opnieuw gebruiken. Ben je uitgekeken op een knutselwerk, dan gebruik je de schroef gewoon nog een keer bij de volgende creatie.
Kinderjury
Hoewel ikzelf meteen enthousiast was van dit concept, kan ik niet voor de kinderen spreken. Dat moesten ze toch echt zelf doen. De kinderen van de buitenschoolse opvang waar ik werk mochten van Thuisrecycling.nl een complete set Makedo testen. Sindskort is Thuisrecycling de Benelux-distributeur van Makedo, dat oorspronkelijk uit Australië komt. De bso is momenteel flink aan het verbouwen. Een heleboel meubels van de bekende Zweedse firma leveren een heleboel kartonnen dozen op. Tijdens de Sinterklaastijd nam ik de gereedschappen mee naar mijn groep en liet de kinderen kennis maken. Daar stond ik dan met het grijze tasje vol schroeven en gereedschap. Voor mij was het spul net zo nieuw als voor de kinderen, want samen pakten we het uit. Kort legde ik de bedoeling uit en kreeg ik een groepje van acht jongens met me mee die elkaar die middag een beetje afwisselden. Sommige van hen hadden nog wat speelafspraken met anderen staan.
Voordat we met het echte werk beginnen bekijken we de gereedschappen eens goed. Met kleine stukjes karton doen we wat testjes. Een keer gaatjes prikken, wat zagen en een schroef er in- en uitdraaien. Binnen enkele tellen hadden zowel ik als de kinderen door hoe alles werkt. Al snel hadden de jongens twee stukken karton aan elkaar zitten. Prikken en schroeven gaat gemakkelijk, het zagen is soms wat lastiger. Het kunststof zaagje wiebelt regelmatig heen en weer wat het zagen moeilijker maakt. Voordeel van het zaagje is dat het wel een veilige is en kinderen daardoor ook zelfstandig kunnen werken. Na even kort geoefend te hebben, wilden de jongens aan de slag om echt iets te gaan maken.
Zie ginds komt de kartonnen stoomboot
Aangezien we midden in de Sinterklaastijd zaten, besloten we al snel om van de kartonnen dozen een stoomboot te bouwen. Zo bouwden de grotere kinderen een speelgedeelte voor de jongere kinderen. We maakten een taakverdeling waarbij ik de lijnen tekende die de jongens konden zagen. Zij prikten de gaatjes en schroefden het geheel aan elkaar. Schroef voor schroef werd het steeds meer een stoomboot waar de Sint zelf jaloers op zou zijn. Geregeld draaiden we een schroef er weer even uit zodat er een extra stuk karton aan vast gezet kon worden.
We vonden dat de boot uit zichzelf moest kunnen staan. Met wat extra zijpaneeltjes die we er aan vast maakten lukte dat. De multitool, een kleine combinatie van de schroevendraaier en de priem, wordt ineens een erg handig hulpmiddel. Na het prikken van een gaatje laten we de multitool er in zitten zodat het grip houdt op het karton. Zo prikken we een aantal gaatjes tegelijk en laten de multitools zitten. Doordat we een groot pakket gekregen hebben, hebben we ook een leuk aantal van die gereedschapjes tot onze beschikking. Met deze handigheid hebben we onze handen vrij om door te werken en enkele tellen later de schroeven te plaatsen.
Wat hadden de jongens er een plezier in. Net als de paar meiden die telkens terugkwamen om even te kijken. Diezelfde middag was het complete schip klaar. Trotse kinderen en erg blije kleintjes die er meteen mee wilden spelen. Ouders waren verbaasd over hoe goed hun kinderen met het gereedschap om hadden kunnen gaan. Sommige ouders probeerden zelf ook een stukje uit op wat restmaterialen.
De boot heeft er een tijdje gestaan, na de Sinterklaasperiode gaan we kijken welk project we dan gaan bedenken met dit ontzettend leuke en leerzame gereedschap.
Over Makedo
Makedo wordt geadviseerd voor kinderen vanaf vier jaar. Zij kunnen er zelf mee aan de slag om van alles te bouwen en creëren. Daarnaast leren ze ook werken met gereedschap en ontwikkelen ze hun ruimtelijk inzicht. Makedo is daarom ook erg geschikt voor techniek en maak-onderwijs in het primair en voortgezet onderwijs. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 (de jongsten evt. nog onder begeleiding) tot wel 100 jaar! Want ook volwassenen – zoals vormgevers, ontwerpers en leraren – zijn groot fan!Makedo is ontworpen door de Australische industrieel ontwerper Paul Justin. Zijn kinderen hebben een onuitputbare creatieve geest als het gaat om het recyclen en upcyclen van oude materialen om daar met behulp van wat fantasie speelgoed van te maken. Dat bracht hem op het idee om gereedschap voor kinderen te ontwikkelen waarmee ze van karton de leukste speelattributen kunnen maken.
Er zijn diverse sets op de markt, voor deze test is de educatieve set gebruikt die echt supercompleet is. Voor thuis zijn er ook kleinere sets op de markt. Om vrij mee aan de slag te gaan of binnen een thema zoals een poppenhuis. Natuurlijk kan je na gebruik deze onderdelen hergebruiken. Voor meer informatie over Makedo voor thuis of op school klik je hier.
Deze blog bevat gesponsorde artikelen
Deze blog kwam eerder online met een aangepaste tekst op Mamaliefde.nl
In verband met de privacy van de kinderen zijn er enkel foto’s genomen van de handen.
‘Over Makedo’ is geschreven door Linda van Aken.
Goed dat er écht veilig gereedschap voor kinderen in de handel is. Eindelijk iemand die eens goed heeft nagedacht. De kinderen hebben plezier en dat zie je aan wat ze gemaakt hebben.
Ben wel benieuwd wat ze nog meer gaan maken. Maar goed, kinderen zijn creatief genoeg.
Leuk wat je allemaal kunt knutselen met een verpakkingsdoos. Wat geinig dat de ouders direct enthousiast waren en de kinderen wat later pas. Fijn dat jullie uiteindelijk allemaal trots waren op de creaties.