Mag ik jouw baby welkom komen zeggen?

20160328_234840.jpgElke woensdag zit hij bij ons in het Kulturhus achter de computer. Hij maakt gebruik van het gratis internet om zijn tijd een beetje te doden. Saïd komt uit Somalië en maakt elke woensdag een praatje met me in de winkel waar ik dan werk. Elke keer komt hij vrolijk binnen, steekt zijn hand in de lucht en roept: “Hallo vriend, alles goed?” En weet je, deze vraag stelt hij uit daadwerkelijke interesse. Deze week kwam er meteen achteraan: “Is de baby al geboren? Mag ik hem bij jou thuis welkom komen zeggen?”
De blik in zijn ogen zorgde ervoor dat ik direct instemde. Kerel, jij mag bij mij thuis komen en je krijgt meteen een lekkere bak koffie. Verbaasd over dat ik instemde gaf hij direct aan dat hij maar tien minuutjes zou komen. Even komen kijken. Meteen spraken we af dat hij nog dezelfde avond langs zou komen, na het eten.
Al voordat ik echt kennis met hem maakte kende ik hem een klein beetje. Regelmatig zag ik hem met zijn oranje Unox-muts rondlopen. De meeste mensen in het dorp kennen hem dan ook alleen bij zijn bijnaam: Unox. Toegegeven, ik heb hem ook lang zo genoemd zonder zijn echte naam te kennen. Een tijd terug voelde ik me daar wat schuldig over. Als je regelmatig een praatje met elkaar maakt, kun je op zijn minst naar zijn echte naam vragen. Sindsdien noem ik hem dan ook Saïd, al vind hij Unox ook prima.
Tijdens het uitlaten van de hond, sprak hij Chantal regelmatig aan. Hij bewonderde haar omdat ze kleine Liam in een draagdoek had. Het herinnerde hem aan thuis waar de vrouwen allemaal zo liepen. In Nederland, en ons dorp, had hij dat nog niet vaak gezien. Telkens als hij Liam ziet probeert hij contact te maken en een beetje met ons mannetje te spelen. Saïd geniet van het contact en het is duidelijk dat hij het allemaal lief bedoelt.
Dezelfde avond gaat de bel en met Kyran op de arm maak ik de deur open. Twee armen strekken zich uit en nemen de uk van mij over. Samen met Kyran danst hij door de gang terwijl hij zegt: “Welcome to the world, welkom kleine man. Ik ben blij jou te zien. Wat een rotwereld op dit moment. Mensen maken elkaar dood en overal is oorlog. Jij bent hier veilig. Welkom to the world.” Terwijl hij danst en lacht, loopt hij op Chantal af en feliciteert haar. Hij maakt excuses dat hij geen cadeautje bij heeft maar het wel goed wil maken volgende keer. Ik verzeker hem dat dat niet nodig is aangezien ik weet dat hij niet veel te besteden heeft. Zijn aanwezigheid is al een cadeautje op zichzelf.
Chantal en ik zitten naast elkaar. Kyran krijgt zijn voeding en Saïd zit aan de koffie. Liam lokt hem uit om te spelen. Voetballen door de kamer, boekjes laten zien en een dikke highfive. Yup, het mannetje voelt zich prima op zijn gemak. Hij wijst ons aan: “Dat is Kyran, dat mijn mama en dat mijn papa. Nala buiten.” De hond hebben we inderdaad even buiten gelaten. Die reageert iets minder op een donkere huidskleur. Ze is er ietwat bang voor lijkt het soms wel. Dat terzijde.
Met de koffie in zijn hand kijkt hij ons aan en zegt ons iets wat me nu nog bij blijft: “Ik ben blij jullie samen te zien, jullie hebben het goed samen. Een papa en mama samen, zo hoort het.” Daarna vertelt hij dat in Somalië zo’n 70% van de vrouwen alleen staat met de kinderen omdat de ouders uit elkaar gaan. Bij een huwelijk komt familie van de bruid en de bruidegom bij het nieuwe gezin inwonen. Dit zorgt vaak voor zoveel spanningen dat er ruzies ontstaan tussen de families waardoor het uitloopt op een scheiding. De oorzaak ligt meestal niet bij het getrouwde stel zelf, maar bij de omgeving. Zijn hele houding en de passie in zijn stem vertellen ons dat hij daadwerkelijk blij is dat wij samen zijn.
Het klinkt misschien gek, maar even had ik het gevoel alsof hij zich erbij hoorde voelen. Alsof hij hier even mocht meemaken dat hij enorm welkom was en dat we dit ook meenden. Zelfs met de gedachte dat ik nog niet helemaal weet hoe ik met hem om moet gaan. De gewoontes van zijn land ken ik niet en het explosieve vrolijke ontwapenende karakter is iets dat ik niet gewoon ben. En toch, het voelt goed dat hij hier was en door de kamer danste met ons zoontje. Het voelt goed dat hij hier zijn kop koffie dronk. Het voelt goed om na al onze gesprekjes hem welkom te laten voelen in ons huis. Zijn welkom aan Kyran was voor mij ook een beetje een welkom aan hem.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Wauwwww…wat mooi Dat deze man met Kyran door de kamer danst en zich werkelijk welkom voelt bij jullie dat hij Kyran welkom heet in deze soms trieste wereld vol oorlog en geweld. Het is mooi dat jullie hem hebben uitgenodigd. Het is goed als iemand zich welkom voelt in ons land.