Maak je tuin nog gezelliger met een buitenkleed

buitenkleed, tuinkleed, decoratie tuin

Zodra je de tuin gaat inrichten denk je als eerste aan betegeling en beplanting. Aan waar je de zithoek plaatst en waar het speeltoestel voor de kinderen. Inrichten met details komt vaak pas als laatste aan de beurt, maar dat is het moment dat het inrichten van de buitenruimte echt leuk gaat worden. Dit is het moment dat je echt jouw persoonlijke smaak in de tuin kunt laten zien. Eén van de leuke details die je aan een tuin kunt toevoegen is een buitenkleed. In dit artikel bekijken we de voordelen van buitenkleden en hoe je ze op verschillende manieren kunt gebruiken om je buitenruimte nog gezelliger te maken.

De voordelen van een buitenkleed

Door een buiten vloerkleed te leggen in je tuin kun je in een handomdraai de sfeer van jouw buitenruimte beïnvloeden. Doordat een tuinkleed verkrijgbaar is in verschillende kleren en patronen verander je de zithoek binnen enkele tellen van een klassieke inrichting naar een warm tropisch terras. Tegelijkertijd bescherm je de vloertegels doordat weersinvloeden er geen grip op hebben. Ten derde kun je met een buitenkleed duidelijk gebieden markeren; tot hier is het zitgedeelte en daar is het speelgebied. Voor ouders heel makkelijk, want zo kun je bijvoorbeeld de afspraak maken dat zandbakzand niet voorbij de grens van het kleed mag komen.

Een buitenkleed bij elk weerstype

Als je je afvraagt of een buitenkleed wel tegen een fikse regenbui kan, dan kan ik je geruststellen. Doordat buitenkleden gemaakt zijn van het kunststof polypropyleen, zijn ze waterafstotend. Water heeft dus geen invloed op de kwaliteit van het kleed. Met een beetje zon droogt het vanzelf weer op. Over zon gesproken, het materiaal is ook nog eens UV-bestendig en daardoor verkleurd het niet als het vol in de zomerzon ligt. Ook zand en andere materialen beschadigen het buitenkleed niet doordat het slijtvast is. Een buitenkleed kan helpen om de vloer van je terras of balkon te beschermen tegen slijtage, krassen en vlekken. Het vormt een barrière tussen de harde vloer en de meubels, waardoor ze minder snel beschadigd raken.

Weinig onderhoud aan een tuinkleed

Tuinkleden zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijk. Met een stofzuiger of bladblazer verwijder je snel blad, zand en ander vuil. Vlekken haal je er uit met een natte doek. Een tuinkleed hoef je dus niet heel anders te behandelen dat een kamerkleed, al zal je die niet snel met een bladblazer bewerken.

Een tuinkleed siert elke buitenruimte

Tuinkleden kun je op verschillende manieren gebruiken in de buitenruimte van het terras tot aan het balkon en vanaf het grasveld tot naast het zwembad.

Gebruik op het terras

Plaats een buitenkleed in het midden van je terras als een opvallend accent. Kies een kleed dat past bij de kleuren en stijl van je buitenmeubilair om een samenhangende look te creëren. Je kunt ook een kleed onder een zithoek plaatsen om het comfort te vergroten.

Gebruik op het balkon

Maak van je balkon een gezellige oase door een buitenkleed toe te voegen. Plaats een kleed onder een bistroset of een loungebank om een comfortabele plek te creëren om te ontspannen. Een kleed kan ook helpen om een kale betonnen vloer te verbergen en een warmere uitstraling te geven.

Gebruik in de tuin

Breng een vleugje stijl naar je tuin door een buitenkleed te gebruiken. Leg het kleed op een grasveld of onder een tuinset om een comfortabele zithoek te creëren. Het kleed kan ook dienen als een picknickkleed voor gezellige momenten in de buitenlucht.

Gebruik bij het zwembad

Maak je zwembadruimte compleet met een buitenkleed. Plaats het kleed naast het zwembad, zodat je een plek hebt om te zitten en te ontspannen tussen duiken in het verfrissende water. Doordat het kleed waterbestendig is, zijn er geen zorgen over waterschade aan het kleed.

Wat kost een buitenkleed?

Net zoals met alles kun je het qua prijs van een buitenkleed zo gek maken als je zelf wilt. De kosten van een tuinkleed variëren en zijn afhankelijk van het materiaal, formaat, vorm en deels ook van de print. Over het algemeen zijn buitenkleden verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, zodat er voor elk budget wel iets te vinden is. Wil je jouw tuin gezelliger maken, dan kan dit al prima met goedkope vloerkleden. Eenvoudige en kleinere buitenkleden kunnen vaak tegen een betaalbare prijs worden gekocht, terwijl grotere of hoogwaardigere kleden mogelijk wat meer kosten. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de duurzaamheid van het kleed, omdat kwaliteitsmaterialen en constructie op de lange termijn kosten kunnen besparen door de levensduur van het kleed te verlengen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *