Luisterboek of prentenboek

SquareLite_2018414223754820.jpgVoorlezen stimuleert de woordenschat van kinderen. Wetenschappelijk is bewezen dat kinderen die dagelijks voorgelezen worden sneller over een grotere woordenschat beschikken dan hun leeftijdsgenootjes. Goed voorlezen is echter ook een kunst. Verstaanbaar zijn, de woorden juist uitspreken, maar ook een goed tempo waardoor de zinnen gaan samenhangen.

Zelf vind ik het heerlijk om voor te lezen. Elk karakter krijgt zijn eigen stemmetje waardoor het ook duidelijk wordt wie wat zegt. Dat de stemmetjes wel eens door elkaar gehaald worden is een apart verhaal. Soms heb ik er echter totaal geen zin in en laat ik ze zelf in de boekjes bladeren. Liam probeert letters te ontdekken en Kyran probeert te zeggen wat hij ziet op de plaatjes.

Luisterboeken
In de auto is voorlezen niet echt handig. Met een boekje op het stuur wordt het al snel gevaarlijk in het verkeer. Daar hebben we nu oplossing voor gevonden, luisterboeken. Ooit vond ik eens een cd met daarop een aantal hoofdstukken van Puk van de Petteflet. Een hoorspelversie, alleen niet compleet. Inmiddels hebben we een nieuwere versie. Die cd is nu al grijs gedraait en zal hij nog vaker te horen zijn in de auto. Net als die van de Gruffalo. De Gruffalo kan Liam nu bijna helemaal opzeggen als hij de plaatjes van het boek ziet. Hij begrijpt waar in het verhaal hij zit.

Zelf luisteren en lezen
Luisterboeken zijn handig als je een verhaal wilt lezen, maar dat nog niet helemaal zelf kan. Vroeger heb ikzelf dat ook vaak gedaan. Ken je nog die oude Lecturama sprookjesboeken met cassettebandjes? ‘Pling’ het teken om de bladzijde om te slaan. Urenlang heb ik bekende en onbekende sprookjes geluisterd terwijl ik de bladzijdes omsloeg. Met mijn eigen cassettespeler kon ik er zelf voor kiezen wanneer ik voorgelezen wilde worden.

Balans
Alleen maar luisterboeken luisteren zonder voorgelezen te worden is voor mij niet de manier. Samen zitten met een boek op schoot is ook nog eens lekker knus en geeft de mogelijkheid om vragen te stellen. “Wat zie je op het plaatje? Welke kleur haar heeft het meisje? Lijkt de hond op onze hond?” Het is veel meer onderlinge interactie en helpt met het verstevigen van de onderlinge band. Een balans tussen luisterboek en prentenboek is dus belangrijk.

Gratis luisterboeken
Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een gratis luisterboekenapp downloaden en gebruik maken van de leenfunctie. Zo ontdek je al heel snel een heleboel (kinder)boeken.

Media Ukkie Dagen
Deze week, 6 t/m 13 april, zijn er de Media Ukkie Dagen. Onze kinderen weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Sneller dan we zelf in de gaten hebben. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar staan de Media Ukkie Dagen 2018 in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’. De Media Ukkie Dagen zijn een initiatief van Mediawijzer.net. Tijdens deze week wordt ouders handreikingen gegeven over hoe om te gaan met (social) media gebruik van hun kinderen.
Tijdens de Media Ukkie Dagen schreef ik drie blogs gebaseerd op eigen ervaringen en op de verschillende tips uit het Digi-ABCD en de MediaDiamant.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *