Kijken naar je eigen toekomst met een loopbaancoach

loopbaancoach, werk, loopbaan, zelfontwikkeling, persoonlijke groei

Als er iets is wat de afgelopen lockdowns losgemaakt heeft in mensen, is dat ze de tijd hebben gekregen om eens goed te kijken naar zichzelf. Zijn we allemaal nog wel tevreden met ons huidige leven, hebben we de baan die we altijd al hebben willen hebben of hebben we veel meer in onze mars dan we dachten? Blijven we aanmodderen of grijpen we nieuwe kansen? Veel mensen hebben aangeklopt bij een loopbaancoach om eens te zien of een carrièreswitch een goede opties is of welke doorgroeimogelijkheden er voor hen zijn in het huidige werk. Weet je, eigenlijk is dat helemaal geen gek idee en ik vertel je waarom ik dat vind.

Te jong om te kiezen

Al vrij vroeg moet je als kind op de middelbare school kiezen welk soort beroep je later wilt gaan uitvoeren. Nadat je jouw diploma gehaald hebt, start je direct met een vervolgopleiding die jou klaar gaat stomen voor je latere werk. Eigenlijk zijn we op de middelbare school nog veel te jong om zo’n ingrijpende beslissing voor de toekomst te maken. Onze kennis van het werkveld en alle mogelijke beroepen is nog zeer beperkt. Grote kans dat je voor een opleiding kiest die helemaal niet bij je past of later niet meer bij je gaat passen. De beroepskeuzetest is dan ook maar een test die voor dat moment een advies geeft welke kant je op moet gaan qua studie. Niet zelden beland je later in een heel ander beroep dan dat je gedacht zou hebben.

Persoonlijke ontwikkeling creëert nieuwe mogelijkheden

Als je al een tijdje werkzaam bent, ontdek je dat je steeds meer nieuwe vaardigheden. Dat kan door je werk zelf, maar ook door de dingen die je daarnaast (bijvoorbeeld in je hobby) doet. Het grappige is dat je soms op mogelijkheden uitkomt waar je van te voren nooit aan had gedacht. Soms heb je iemand nodig die je bij de hand neemt en je wijst op de talenten die je bezit. Een loopbaancoach levert hierbij maatwerk omdat geen enkele persoon hetzelfde is en dus uitgaat van jouw kwaliteiten. Zie het als een kans op meer zelfontplooiing.

Naar jezelf kijken met een beetje hulp

Het is goed om zo af en toe wat zelfreflectie toe te passen. Ben je nog gelukkig in je werk en heb je daarbij genoeg werkplezier? Is dit iets wat je wilt blijven doen tot aan je pensioen? Heb je meer potentie dan dat je nu laat zien of kan laten zien? Allemaal vragen die lastig zijn om aan jezelf te stellen. Een coach kan dit voor je doen en daarbij doorvragen om beter tot de kern te komen. Reflecteren op je competenties met een beetje hulp dus. De loopbaancoach zorgt ervoor dat je meer bewust wordt van jouw ontwikkelingsdoelen. Misschien kom je er met wat hulp wel achter wat jouw drijfveren zijn om te presteren, maar het kan ook zo zijn dat je ontdekt dat een heel andere baan veel beter bij je past. Bij de een is slechts één gesprek al enorm verhelderend, de ander zal een coachtraject moeten volgen om steviger in de schoenen te staan.

Met zelfvertrouwen de toekomst in

Uit een gesprek met een loopbaancoach kunnen opleidingsmogelijkheden tevoorschijn komen. Cursussen om nog meer uit je huidige werk te halen of een omscholingstraject. Waarschijnlijk ga je jezelf doelen stellen voor de toekomst. Door beter te weten wat je kunt, bewust bezig te zijn met je kwaliteiten kun je dit vol zelfvertrouwen uitstralen aan je (toekomstige) werkgever.

Waar vind je een loopbaancoach?

Veel werkgevers hebben al een ingang bij een loopbaancoach of hebben er een in dienst. Je kunt dus bij je werkgever naar de mogelijkheden vragen. Wil je dit buiten het werk om doen, bedenk dan ook dat de kosten geheel voor jezelf zijn. Vind een loopbaancoach in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam of welke stad dan ook. De coaches zijn door het hele land heen te vinden.

Is een loopbaancoach wat voor jou?

Heb jij wel eens gedacht dat je vast zit in een werkpatroon waar je uit wilt raken? Toe aan meer uitdaging of een geheel andere uitdaging? Wellicht is een gesprek met een loopbaancoach dan wel iets voor jou. Heb je deze stap al wel eens genomen en is dat aan te raden? Vertel me jouw ervaringen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *