Lockdownlezen zorgt voor forse stijging lenen e-books door jeugd

jeugd, lezen, lockdown, ebooks, jeugdbibliotheek, bibliotheek

In 2020 sloten de fysieke bibliotheken meerdere malen hun deuren vanwege corona lockdowns. Jeugdleden die normaalgesproken hun boeken uitzochten in de bieb zelf, moesten op zoek naar een nieuwe manier van lenen. De oplossing werd gevonden in het lenen van e-books. In een jaar tijd werd het aantal leningen ten opzichte van 2019 ruim verdubbeld. Tijd voor de nationale bibliotheek om in te spelen op de leesbehoeften van haar jeugdleden. Afgelopen week lanceerde zij daarom een geheel vernieuwde website: Jeugdbibliotheek.nl

Stijging uitleen digitale (jeugd)boeken

Vanaf de eerste lockdown in maart 2020 steeg het aantal geleende digitale boeken, maar ook het aantal luisterboeken. Uitleencijfers door jeugd in de leeftijdscategorieën 13 tot 15 en 16 en 17 schoten omhoog. Waar jongeren tot 18 jaar in 2019 gezamenlijk circa 309 duizend e-books leenden, waren dat er vorig jaar bijna 662 duizend. De overgang naar digitaal lezen en de interesse in luisterboeken lenen is hopelijk een trend die vorig jaar onder jongeren definitief is ingezet. Voordeel van digitaal lezen is dat je niet fysiek naar de bibliotheek hoeft te gaan, maar met een internetverbinding direct boeken kunt lenen vanuit de online bibliotheek. Boeken worden gelezen op de smartphone, maar veelal op een e-reader die weinig ruimte inneemt in de tas.

Lezen jongeren nu meer?

Ondanks de stijging in het aantal geleende digitale (luister)boeken is niet duidelijk of jongeren meer zijn gaan lezen. ‘Dat is moeilijk te zeggen. We weten wel uit onderzoek dat meisjes tijdens de lockdown significant meer zijn gaan lezen, en dat geldt ook voor jongeren die het leuk vinden om te lezen. Dat blijkt eveneens uit onze cijfers: vanaf maart, tijdens de eerste lockdown, schoten de uitleencijfers van digitale boeken omhoog.’ stelt Eric Daamen, teamleider Lezen van de nationale bibliotheek.

Top 10 meest uitgeleende e-books onder de jeugd in 2020

Opvallend is het grote aantal titels dat op naam staat van John Flanagan. De trouwe lezer zal al snel in de gaten hebben dat het hier gaat om delen uit de populaire reeks ‘De Grijze Jager‘.

  1. Het grote misschien – John Green
  2. De Ruïnes van Gorlan – John Flanagan
  3. De brandende brug – John Flanagan
  4. Het duel bij Araluen – John Flanagan
  5. De outsiders – John Flanagan
  6. De dragers van het eikenblad – John Flanagan
  7. Ik geef je de zon – Jandy Nelson
  8. Het geheim van de blote vakantie – Marjon Hoffan
  9. Het ijzige land – John Flanagan
  10. Honderd uur nacht – Anna Woltz

Top 10 uitgeleende luisterboeken algemeen 2020

De drie e-booktitels die de jeugd vorig jaar het meest leende waren: ‘Het grote misschien’ van John Green, ‘De ruïnes van Gorlan’ van John Flanagan en ‘De brandende brug’, eveneens van John Flanagan. Jeugdleden hebben vorig jaar ook flink gebruik gemaakt van de luisterboeken van de online Bibliotheek. Zo bestaat de top 10 van meest beluisterde boeken in 2020 voor de helft uit titels van kinderboekenauteurs, met ‘Geheim agent oma’ (Manon Sikkel) op plek drie, ‘Mees Kees – een pittig klasje’ (Mirjam Oldenhave) op plek vijf en ‘De Knorreborreboerderij’ (Carry Slee) op plek zes. 

  1. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
  2. De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door – Poëzie, zo moeilijk nie – Herman Finkers
  3. Geheim agent oma – Manon Sikkel
  4. Sapiens – Yuval Noah Harari
  5. Mees Kees – Een pittig klasje – Mirjam Oldenhave
  6. De knorreborreboerderij – Carry Slee
  7. #LaatsteVlog – Carry Slee
  8. ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen
  9. De Ruïnes van Gorlan – John Flanagan
  10. Dolfje Weerwolfje – Zilvertand – Paul van Loon

Nieuwe site Jeugdbibliotheek.nl

Om in te spelen op de vergrote digitale leesbehoefte, presenteerde Jeugdbibliotheek.nl afgelopen week een geheel vernieuwde website die beter aansluit op de interesses van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Daamen: ‘Omdat de jeugd steeds meer digitaal leest en luistert, hebben we de opzet van Jeugdbibliotheek.nl flink gewijzigd. We bieden voortaan meer aansprekende content, zoals tips van leeftijdsgenoten en favoriete boeken van influencers. Zo blijven we kinderen en jongeren stimuleren om lekker veel te lezen.’

Het nieuwe Jeugdbibliotheek.nl houdt daarbij rekening met kinderen en jongeren die extra stimulans bij het lezen kunnen gebruiken, zoals kinderen met een taalachterstand of dyslexie. Daamen: ‘Voor hen zijn er bijvoorbeeld extra materialen rondom Lezen voor de lijst, zijn er ondertitelde voorleesfilmpjes, zodat je met het verhaal kunt meelezen en bieden we tips voor dyslectici.’


Teksten zijn deels overgenomen uit het persbericht ‘Persbericht: Jeugd leende in 2020 fors meer e-books’ van de KB (nationale bibliotheek)
Originele Foto: KB/Bram Kloos

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *