Liam’s geboortekaartje: een eigen ontwerp

liam_kaartje_voorkant

Een geboorte aankondigen kan op allerlei manieren, maar er is een traditie die blijft: het geboortekaartje. Ook voor ons zoontje wilden we een kaartje rondsturen als hij geboren werd. Eentje die helemaal bij ons past. Ik wist al snel dat ik geen standaard collectiekaartje wilde. Het moest specialer worden.

Ieder stel zijn eigen wensen

Dagenlang, wekenlang wordt er door de aanstaande ouders gebrainstormd om het kaartje zo origineel mogelijk te maken. Met een foto van de pasgeborene, een illustratie van een bekende tekenaar of eentje uit de standaardcollectie van een kaartenaanbieder. De een geeft het helemaal uit handen, de ander denkt mee met een ontwerper. Voor Liam wilden wij het helemaal zelf doen. Ik sloeg aan het tekenen. Wat zo leuk is aan geboortekaartjes is dat je bij dezelfde naam op heel veel verschillende ideeën uit kunt komen.

Nala als voorafje

Voordat ik met het geboortekaartje verder ga, moet ik eerst iets bekennen. Eigenlijk was ik al bezig met het kaartje zonder dat ik het zelf wist. Om wat te oefenen met tekenen op de computer was ik in Macromedia Flash begonnen om een portret van onze hond te maken. Lijntje voor lijntje kwam ze tevoorschijn. Daarna kleurvlakje na kleurvlakje. Steeds meer werd het echt onze hond. Ze leek zo enorm echt dat ik het zonde vond om er niet nog iets anders mee te gaan doen. We besloten dus al snel om dit onderdeel te laten worden van het geboortekaartje. Nala die een beschermende rol zou gaan vervullen, zoals een echte Border Collie dat zou doen. Stiekem ook een wens die we hadden met haar. Nog een geheimpje verklappen? Nu ik deze tekeningen van haar weer zie, groeit de trots weer enorm. Ik verbaas mezelf nog steeds over hoe goed deze gelukt is. En ja, ik weet dat dit erg ego lijkt.

De beschermster

Nala moest dus de baby gaan beschermen. Dat element moest in het kaartje gaan komen. Ging ze de baby dragen in haar bek in een doek zoals cliché bij een ooievaar? Ging ze kijken naar een liggend baby’tje? Nee, door de positie waarin ze zat bedacht ik al snel dat we een kindje zittend tegen haar aan konden laten leunen. Een foto van ons petekindje werd het uitgangspunt. Ik wist dat er een perfecte foto was van hem waarin hij tegen een speelgoedgiraf leunde. Door het gezicht aan te passen werd het expres niet het mannetje, maar werd het meer een eigen creatie.

Teddy

Aan de binnenkant van het kaartje kwam een teddy te staan. Dezelfde die ik gebruikt had bij een bellypaint. Een teddybeertje omdat de kleine man op de echo op een beertje leek. Het rijmpje op de kaart verwees hier dan ook naar en naar de grap die we met iedereen een beetje uitgehaald hebben door het dan ook ‘project Teddy’ te noemen. Door het beertje te combineren met letterblokken zorgden we ervoor dat de ‘namen’ bij elkaar kwamen.

Boom

In deze en deze blog heb je kunnen lezen dat op zijn kamertje een hele grote boom tegen de wand kwam. Ook een eigen knutselwerkje. Chantal wilde graag dat deze op het kaartje zou komen. Haar wens is dan mijn bevel natuurlijk. En hoppakee, een boompje werd gefotografeerd en overgetekend. Voor de binnenkant werd een zijtak nogmaals gebruikt met daarbij de eekhoorn die we in de boom gehangen hadden.

In de mixer

Alle ingrediënten bij elkaar, samen met de nodige informatie (op de afbeelding hieronder heb ik adres en telefoonnummers even onprofessioneel weggepoetst) vormden het kaartje wat we verstuurd hebben naar familie, vrienden en naar de verplichte nummertjes. Hoewel de afgedrukte versie uiteindelijk wat donkerder is geworden dan het ontwerp, zijn we erg tevreden over het eindresultaat.

liam_kaartje

Geen ooievaar in de tuin

liam_poster

We wilden geen ooievaar in de tuin of een waslijn met rompertjes. We besloten om het kaartje wat aan te passen en uit te vergroten. De voorkant hebben we in een verticale versie afgedrukt op een zeildoek bij een bekende online drukker. Een aantal maanden heeft het voor ons raam gehangen. Best lang, maar we hadden gewoon geen zin om het weg te halen. Het hing er wel prima.

En baby twee?

Duh! Die krijgt natuurlijk ook een kaartje met eigen ontwerp. Alleen maken we deze keer voor de eindopmaak gebruik van de kunsten van Susan van Oekeloe.nl. Daarover later meer.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *