Legoland Discovery Centre Oberhausen – The Lego Movie Days

Als je maar geen genoeg kunt krijgen van Lego, weet ik een perfecte plek om naartoe te gaan. Een binnenspeeltuin waarin alles Lego ademt:Legoland Discovery Centre Oberhausen. Dé ultieme speelplek voor iedere liefhebber van Lego, van jong tot oud. Het hele jaar geopend en telkens een wisselend thema.

Géén dag zonder Lego

Hier in huis groeit de Lego-collectie poppetje bij poppetje en steentje voor steentje. De tv heeft alle Ninjago filmpjes al meerdere keren afgespeeld via Netflix. Dan hebben we het nog niet eens over de filmpjes op DVD of de spellen op de Wii U. Een paar weekjes terug verbouwde ik een stukje van de slaapkamer bij de jongens. De kledingkasten eruit en meer plek om te spelen. De bakken vol met mijn oude Lego zijn van de zolder gehaald en er wordt weer druk mee gespeeld. Bij het naar bed gaan zeg ik al bijna standaard: “Het is bedtijd, nu geen Lego.”

Ritje Oberhausen

In 2017 maakten we op uitnodiging een eerste rit naar Legoland Discovery Center Oberhausen. Mei 2018 vroeg Amanda of wij als gastbloggers voor KiDDoWz op pad wilden gaan. Een mooie kans om te bekijken hoe het nieuwe themagedeelte geworden was. Een piratenspeelplek. Klimmen, klauteren en bouwen. Ik en Liam zeiden volmondig ja en regelden dat Bart en Luc met ons mee mochten. Het werd een echte mannendag.
Na bijna twee uur rijden, vooral door files, kwamen we aan bij parkeergarage 3. De beste plek om te parkeren aangezien je dan al bijna bij de ingang van Legoland Discovery Centre bent. Aangezien Bart een flinke honger had gekweekt in de auto, besloten we bij CentrO eerst even een hamburger te scoren bij de grote M. Overigens kun je in het restaurantje van het bouwsteentjesparadijs ook een hapje eten.

Ongegeneerd neuspeuteren bij de Lego-vriend.

De Legofabriek

Altijd al willen weten hoe Lego-steentjes gemaakt worden? De allereerste attractie geeft je daar het antwoord op. Voordat je de grote speelhal in gaat, ga je door de fabriek heen. In een speelse opstelling van machines, schermpjes en rode knoppen krijgen de kinderen, en daarbij hun volwassen begeleiders, op een simpele manier uitleg hoe een steentje gemaakt wordt. Even voelen aan de plastic korrels en uiteindelijk door een druk op de laatste knop een steentje uit de machine laten komen. Als cadeautje krijgt elk kind een speciale steen mee naar huis met opdruk. Het leuke is dat dit elk jaar/thema weer anders is. Nadeel van deze attractie is dat alles Duits gesproken is en dat mijn Duitse taal niet megasterk is. Gelukkig kende ik het stappenproces en wist ik uit context genoeg vertaling te halen. Zo gaven wij als vaders onze jongens een lesje Lego stenen maken.

Kingdom Quest Laser Ride

De eerste attractie die je tegenkomt na de fabriek is Kingdom Quest Laser Ride. In karretjes van Lego-draken rijd je rond over een parcours waar je aan de slag mag met laserpistolen. Schiet op trollen, skeletten en targets om punten te scoren. Als echte mannen werd het een onderlinge strijd wie de meeste punten bij elkaar schoot. Met telkens een korte, deden we meerdere rondjes achterelkaar. Liam kreeg hierdoor de smaak steeds beter te pakken en dat zag je terug in de stijgende scores.

Oberhausen in het klein

In speciale koepels kun je zelfs tussen de gebouwen komen. Leuk als fotomomentje.

Eén van de hoogtepunten in Legoland is het Miniland gedeelte, dit kon in het Discovery Centre dus niet ontbreken. In een zaaltje zijn de belangrijkste gebouwen en plekken uit Oberhausen nagebouwd in steentjes en poppetjes. Het is geen statisch geheel, maar het zit vol met bewegingen, licht- en geluidseffecten en interactieve elementen. Extra leuk in deze attractie is dat bij elk thema dat het Centre heeft, er andere poppetjes tussen de bevolking geplaatst worden. Zo is er telkens iets nieuws te ontdekken. Sterk nog, je moet gaan ontdekken, want er is telkens een andere prijsvraag waarbij het antwoord enkel hier te vinden is.

Stempels zoeken

Themapoppetjes zoeken tussen de andere minilanders is niet de enige speurtocht die je kunt doen. Bij elke attractie kun je een stempelpost vinden waar je op je stempelkaart alle vakjes vol kunt verzamelen. Elke stempel heeft iets te maken met de attractie waar het te vinden is. Wist je trouwens dat je stempels niet alleen maar op een verzamelkaart kunt zetten? Al snel zaten we alle vier vol met stempels op de armen. Met een volle ingeleverde kaart maak je kans op een jaarabonnement. Gezien de afstand naar Oberhausen vonden wij het zoeken leuk genoeg.

Merlin’s Apprentice

Hoe harder je trapt, des te hoger vlieg je in de molen. Tijdens ons vorige bezoek was Liam nog net te klein om er in te mogen, zelfs niet onder begeleiding. Vriendje Luc is een flink stuk groter dan Liam, dus die mocht deze keer zeker. Het werd dus even spannend, maar….. yes, goed genoeg gegroeid. Hoewel, net niet goed genoeg, want hij kon niet bij de trappers en daarom trapte ik me de ….. Hij genoot er van. Zo mooi om te zien. Hij vond het zelfs zo leuk dat we aan het eind van de dag nog een afsluitend rondje gemaakt hebben.

Laser ninja

NINJAAAAA GOOOO! Na ongeduldig op zijn beurt te hebben gewacht slaat Liam op de startknop en vliegt tussen de laserstralen door naar de stopknop aan het einde van het parcours. Een ninja-training die vaak herhaald moest worden om zichzelf te verbeteren. Er was ook een ninja bij die het iets minder goed deed. Met iets teveel enthousiaste stoof MeesterGamer naar voren en vloog onderuit. Heb ik me nou goed herinnerd dat hij de gong met zijn hoofd sloeg? Onze jongens veranderden voor even in geoefende strijders en slaagden met succes.

Restaurant of picknick

De inwendige mens moest nog even verwend worden. Hoewel je in het restaurantje van alles kunt halen, hadden wij een bak fruit van thuis meegenomen. Je mag hier namelijk zelf eten meenemen en ook gewoon in het restaurant opeten. Dikke pluspunt voor bezoekers met een kleine portemonnee.

Ahoy maatjes, aaargh!

Extra nieuwsgierig waren we naar het deel dat tijdens ons vorige bezoek nog werd gebouwd: Pirate Island. Het nieuwe speelgedeelte met een apart Duplo-gedeelte voor de kleintjes. Een piratenschip met hindernissen en klimelementen. Ahoi! Waan je een echte piraat en sta aan het roer. Ren uren in het rond en kruip in die rol zoals onze piraten dat ook deden.
Langs de rand staat een scène waarbij je met kanonnen kunt schieten zodat er van alles gaat bewegen. Een echte ouderwetse schiettent, maar nu met een piratensausje van onze favoriete bouwsteentjes. Een Lego-eiland op een ronde tafel nodigt uit om het verder af te bouwen. Rondom staan verschillende vaten met allerlei steentjes die bij het thema passen.

Met een brilletje

Een flinke rit heen rijden, stempels zoeken, schieten in de karretjes, je te … trappen (of er gewoon leuk naast zitten) en bouwen gaan niet in je koude kleren zitten. Het maakt je gewoon moe. Tijd om even bij te komen bij de 4D-film. Over de hele dag heen worden er verschillende thema’s gedraaid. Wij keken naar een 3D-beleving van Lego Chima. Voor mij nostalgisch dat thema, filmpjes had ik er echter nog nooit van gezien. Voor Liam was het een complete kennismaking. Wat een verrassing was het dat er ineens allemaal schuimvlokken uit de lucht kwamen vallen.

Best charmant, bril over bril…

Legoland Discovery Centre biedt nog een heleboel meer, maar misschien is het leuker om dat gewoon zelf te gaan ontdekken. Je kunt er rustig een aantal uurtjes rondbrengen, maar als je een tijdje zit te bouwen kan de tijd zo voorbij vliegen. De uitgang gaat je nog verleiden, want daar vind je een leuk uitgebreide Lego winkel. De jongens mochten ieder zelf een poppetje samenstellen met alle onderdeeltjes die er lagen. Voor een klein bedrag kun je zo een geheel persoonlijk souvenir maken. Het grootste souvenir is natuurlijk de herinnering aan een halve dag in een wereld vol Lego. Voor ons zal dit vast niet de laatste keer zijn geweest dat we een bezoek brengen.

The LEGO® Movie™ Days

Nog tot 31 maart 2019 is het thema: The LEGO® Movie™ Days

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *