Lego en alternatieve compatibel bouwblokken

LEGO, LEGO DUPLO en alternatieve bouwblokken

Wat de allerbekendste bouwblokken ter wereld zijn, daar zal niet over te twisten zijn. LEGO heeft jarenlang een alleenrecht gehad om de blokjes te maken op de manier waarop zij het ontworpen hebben. Sinds 2010 is het octrooi verlopen en wordt de markt overspoeld met nieuwe fabrikanten die hun bouwstenen baseren op LEGO en LEGO DUPLO. Ik zet een aantal van deze nieuwe spelers op de markt bij elkaar. Gemene deler, de blokjes passen allemaal op elkaar.

LEGO steentjes en varianten

We kennen allemaal de klassieke LEGO-steentjes die verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren en waar je mee kunt bouwen wat je maar wilt. Steeds meer merken maken bouwblokjes die compatibel zijn en waardoor de bouwmogelijkheden nog uitgebreider zijn. Niet elke bouwsteen klikt even goed samen, maar dat is een kwestie van uitproberen.

LEGO

Kleine blokjes van kunststof die je op elkaar kunt klikken zonder dat ze van elkaar af vallen. De meest prachtige creaties kun je er mee maken. Zelf bedacht of nagemaakt zoals in het boekje. Naast geheel eigen thema’s als City, Friend en Ninjago heeft Lego heel wat merken onder licentie gekregen zoals Harry Potter, Frozen en Batman. Met een heel breed assortiment valt er heel wat te kiezen en combineren.

LEGO kopen

Sluban

Sluban heeft de kleinere bouwblokken zoals Lego. Oorspronkelijk is het een Chinees merk, maar het wordt in Nederland geïmporteerd door Sluban Europe b.v. Met verschillende thema’s weet het merk meerdere doelgroepen aan te spreken. Eén van de grotere thema’s binnen Sluban is het leger. Hiervan hebben ze meerdere series. Doordat er geen militaire LEGO thema’s zijn, heeft Sluban hier een goede markt in gevonden en er op ingespeeld. Het meidenthema mag ook niet ontbreken. Buurman en Buurman staan hier onder licentie.

Sluban kopen

LIGHT STAX

LIGHT STAX bouwsteentjes bevatten een extra element bij het bouwen, namelijk licht. De transparante steentjes kunnen licht doorlaten. LIGHT STAX komen tot leven als je ze verbindt met een USB oplaadbaar 4×4 accusteentje, of een andere verlichte bouwsteen. Ook dit merk kent twee verschillende formaten, zowel een Lego als een Duplo variant. Deze zijn allebei op andere merken te klikken, maar ze passen niet onderling op elkaar. Met LIGHT STAX kun je complete bouwwerken maken, of je gebruikt ze als lichtelement bij andere bouwblokken.

LIGHT STAX kopen

Hubelino Pi

Hubelino Pi is het volwassen broertje van de Hubelino knikkerbaan. Pi is compatibel met de gewone Lego-blokjes en kan daardoor ook samengaan met diverse Lego bouwsets. De baandelen zijn een stuk smaller en de plastic balletjes zijn vervangen door metalen kogeltjes. Het materiaal zorgt er al voor dat deze knikkerbaan een stuk sneller gaat. Om nog meer snelheid te maken heeft deze variant ook kanonnen die werken met magneten.
Lees de review van Papa’s wereld

Hubelino Pi kopen

Mega Construx

In de lijn van Mega Bloks, wat grotere bouwblokken die niet compatibel zijn met LEGO of LEGO DUPLO, is er een lijn ontwikkeld die samen kan met de reguliere LEGO blokjes. Onder de naam Mega Construx zijn er verschillende thema’s te vinden met als standaard de Story Builders sets. Met een leuk aantal licenties brengt Construx onder andere sets uit van Pokémon, Teenage Mutant Ninja Turtles, Minions en Halo. Ook liefhebbers van Game of Thrones kunnen aan het bouwen slaan.

Mega Construx kopen

LEGO DUPLO en bouwblokken die daar op lijken

Voor het grovere bouwen met klikbare speelgoedstenen is er LEGO DUPLO, de bouwsteen voor de jongere bouwer. Combineren met knikkerbanen of biobased alternatieven.

LEGO DUPLO

Duplo is de LEGOversie voor de jongste kinderen. Bouwblokken die veel groter zijn dan de basissteentjes. De Duploblokken passen ook op de grondplaten van Lego en kunnen deels met de steentjes gecombineerd worden. Deze variant van bouwblokken is vaak de eerste kennismaking met bouwen na de houten blokken.

LEGO DUPLO kopen

BiOBUDDi

BiOBUDDi is een Nederlands bedrijf dat zijn bouwblokken maakt op basis van suikerrietplanten. Dit maakt het speelgoed veilig, milieuvriendelijk en duurzaam speelgoed van hoge kwaliteit. Naast eigen basissets en educatieve sets, heeft BiOBUDDi ook enkele karakters onder licentie. Denk hierbij aan Juf Roos, Bibaboerderij en Studio100 Bumba.
De blokken en grondplaten zijn qua formaat vergelijkbaar met Duplo.
Eerder mochten wij deze blokken al een keer testen.

BiOBUDDi kopen

HEMA bio

HEMA introduceert sinds 21 november 2019 een eigen lijn bioplastic bouwblokken. Het HEMA speelgoed is verkrijgbaar in setjes van verschillende thema’s, dit zijn onder andere dierensetjes van een tijger en panda, een setje van een fee en koning en een setje waarmee je een eigen creatie kan bouwen. Ondanks dat op de doos het HEMA logo prijkt, moeten we eerlijk zeggen dat de blokken gemaakt worden door BiOBUDDi.

HEMA bio kopen

hema biobased duplo bouwblok

HEMA speelgoed

Hubelino

De knikkerbaan van Hubelino is compatibel met DUPLO blokken. Op een leuke manier maak je nog veel langer gebruik van de DUPLO bouwstenen, zelfs als de kinderen de oorspronkelijke doelgroep leeftijd ontgroeid zijn. De baandelen worden door de blokken ondersteund waardoor je steeds hoger en langer kunt bouwen. In de Hubelino bouwsets zitten standaard de eigen bouwblokken, maar deze zijn dus te combineren voor nog meer variatie.
Lees de review van Papa’s wereld

Hubelino kopen

Track Connectors

Met de Track Connectors van Toy2 verbind je de houten treinbaan van BRIO met DUPLO bouwblokken. Zo kun je de houten rails ook de hoogte in gaan bouwen en heb je nog meer mogelijkheden om de treinbaan aan te leggen.
Lees hier meer over in Papa’s wereld review.

Track Connectors kopen

Meer compatibel bouwblokken

Er zijn nog een heel stel meer merken op de markt die wellicht later ook een plekje gaan krijgen in deze blog. Welke ken jij die ook op de beschreven bouwblokken past?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hey Maarten,

  Goed om te lezen dat die BioBuddy wel stevig blijven zitten op de echte lego blokjes. Ik heb eens een keer een ander merk gehad (kregen we gratis bij de supermarkt) en baalde vervolgens stevig dat ze tussen de echte blokjes waren gekomen, want de mooie bouwsels vielen gewoon uit elkaar. Alles er dus weer tussenuit gevist….. Daarna nooit meer durven beginnen aan die andere blokjes.

 • Modelbricks.eu heeft een 4-tal alternatieven voor lego die ik met veel plezier gewoon door de echte lego heen durf te duwen.
  Cobi (polen),
  Winner Bricks (technische blokken)
  Cada (technische blokken) en
  Xingbao (Hoogwaardig lego alternatief, maar niet de prijs)