LaQ: Klikvormpjes die de fantasie prikkelen

Vorig jaar maakte ik op het Spellenspektakel kennis met een hele nieuwe manier van bouwen. Een nieuw soort constructiespeelgoed dat overgewaaid is vanuit Japan. In Nederland nog niet heel bekend, maar het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt, want het is veel te leuk speelgoed. Dit jaar kreeg ik een mooie LaQ Bonus Set mee om met de kids het constructiemateriaal verder te ontdekken.

Met 7 steentjes bouw je alles

LaQ steentjes zijn kleine kunststof bouwelementjes waarmee je alle mogelijke vormen die wilt kunt maken. Met twee basissteentjes en vijf verschillende verbindingsblokjes maak je de meest fantasierijke vormen, zelfs ronde. Dat laatste is voor constructiespeelgoed uniek. Met een simpele beweging zet je de stukjes in elkaar en haal je ze ook weer uit elkaar. Het uit elkaar halen is een belangrijke factor bij dit speelgoed, want het betekent dat je het opnieuw kunt gebruiken. Niet zomaar één keer iets bouwen, maar telkens opnieuw je creativiteit kunnen ontdekken.

Vaardigheden ontwikkelen

Het gedachtengoed achter deze bouwtechniek is dat je er verschillende vaardigheden mee ontwikkelt. Tijdens het spelen met de puzzelstukjes werk je volgens LaQ aan:
Concentratie vermogen
Fijne motoriek
Ruimtelijk inzicht
Logica
Creativiteit
Fantasie
Expressiviteit

Als ik kijk hoe dat bij ons is gegaan tijdens het testen, dan moet ik zeggen dat ik het daar wel mee eens ben. Liam (6,5 jaar) is al flink aan de slag geweest samen met Chantal en is echt bezig geweest om de figuurtjes van het voorbeeldenblad na te maken. Niet met de echte kleuren, maar fantasierijk met een variatie van verschillende kleurtjes. Je zou zeggen dat hij ze willekeurig gebruikt heeft, maar hij heeft bewust ervoor gekozen. Kyran (3,5 jaar) heeft het figuurtje eerst zoveel mogelijk hetzelfde willen maken, bij de tweede poging ging hij andere kleuren gebruiken en keek hij waar hij zin in had. Zijn concentratie was toen ook een stuk gezakt, maar hij wilde het figuurtje wel heel graag afmaken.

Van plat naar 3D

Als je met LaQ begint is het slim om de basis eerst te begrijpen door aan de slag te gaan met een startersvel. Op dit blad met voorbeelden staan allemaal figuurtjes die plat zijn en op ware grootte afgebeeld. Zo kun je de juiste bouwstukjes makkelijk herkennen en in elkaar klikken. Je kunt je voortgang zien en stukje voor stukje verder werken.
Ben je deze stap al voorbij en snap je al wat van driedimensionale vormen, dan kun je overschakelen naar wat moeilijkere ontwerpen. Het lezen van de bouwtekeningen is in het begin wat lastig, maar dit went al snel. Zaak is om niet te snel alle onderdelen meteen in elkaar te zetten, maar eerst verschillende setjes te bouwen zoals op de tekening en ze daarna samen te voegen. In de bouwboekjes wordt aangegeven welke moeilijkheidsgraad de voorbeelden hebben. Niet genoeg voorbeelden in de doos? Dan kun je op de website van LaQ nog een stel bouwmodellen vinden.

Japanse oorsprong

In de inleiding schreef ik al dat dit speelgoed zijn oorsprong heeft in Japan. Hiroshi Kichijo raakte geïnspireerd door een traditionele bouwstijl waarbij houten elementen aan elkaar geklikt worden. Deze bouwtechniek staat aan de basis van de kunststof LaQ variant waar kinderen nu mee kunnen spelen. LaQ spreek je overigens uit als La Kjoe. De Q wordt in het Japans geschreven als ‘kyuu’, wat ronde vorm betekent.

Verschillende sets

Wie kennis wilt maken met het speelgoed en niet direct een grote investering wilt doen, kan beginnen met kleine setjes. Doosjes zoals de Alligator die ik vorig jaar mee kreeg bevatten precies genoeg steentjes om de voorbeeldjes te maken die op het doosje staan. Je hebt dan wel een beperkt aantal kleuren, want die zijn ingevuld op het thema. Het doosje met de krokodil-kikker-hagedis bevat bijvoorbeeld vooral groene steentjes.
Ben je al wat verder en wil je steeds meer en moeilijkere figuren bouwen, dan zijn er ook grote sets. Zowel op thema als basissets. De Bonus set die ik mee kreeg om samen met de jongens te testen bevat een bewaarkoffertje, een flink aantal steentjes in verschillende kleuren, maar ook doorzichtige varianten daarvan. De vertegenwoordiger vertelde me dat ze niet zo heel dol zijn op deze steentjes aangezien die van een ander materiaal gemaakt zijn die iets minder kwalitatief is. Je zult er daarom ook geen losse sets van vinden. Verder in de doos zitten er voorbeeldboekjes voor zowel 2D als 3D-modellen en een speciaal tangetje om de blokjes van elkaar af te halen als het niet makkelijk lukt. Als extra bonus zitten er ook wieltjes bij in verschillende maten zodat je bijvoorbeeld auto’s kunt maken.

Succes speelgoed

We hebben al een flink aantal keer gebouwd. Het alligator-doosje hebben we bij de bewaarkoffer gedaan. Meer steentjes is meer mogelijkheden. De jongens hebben samen al een paar keer aan tafel gezeten om te bouwen. Soms met wat hulp van ons. Het werd echter veel gezelliger als we samen aan het bouwen waren. Meer uitdaging voor de jongens omdat ze moeilijkere voorwerpen durfden te maken samen met ons. De collectie uitbreiden? Dat zou best eens kunnen dat het gaat gebeuren. Een aanrader voor bij jou thuis? Ik zou zeggen: “Absoluut!”.
Overigens ook erg leuk voor school of de buitenschoolse opvang. Om met meer kinderen tegelijk te kunnen bouwen kun je de dozen kiezen met meerdere steentjes, de speciale basissets.

Deze blog bevat gesponsorde producten.

Deze blog bevat affiliatelinks.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *