Laat jij opa en oma in je tuin wonen?

mantelzorgwoning, zorgwoning, opa en oma wonen in de achtertuin

Nederland vergrijst en het aantal woningen voor de oudere mens zijn steeds schaarser. Wie in een bejaardenwoning wilt gaan wonen moet ervoor zorgen dat hij tijdig op de wachtlijst komt te staan. Tegelijkertijd worden ouderen steeds vaker eenzaam en moeten hun kinderen in hun drukke agenda’s steeds meer moeite doen om een gaatje vrij te maken om op bezoek te gaan. Het leuke is dat voor beide problemen een best eenvoudige oplossing te bedenken is: een mantelzorgwoning in je eigen tuin. Lees in dit artikel enkele voordelen van het plaatsen van een mantelzorgwoning vlak bij je eigen huis.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning, ook wel zorgwoningen genoemd, is een zelfstandige woonruimte die op het terrein van een bestaande woning wordt geplaatst, bedoeld om zorg op maat te bieden aan een naaste, zoals een ouder, die behoefte heeft aan ondersteuning. Deze woning is vaak compact en volledig uitgerust met noodzakelijke voorzieningen zoals een keuken, badkamer, en woonruimte, waardoor de bewoner zelfstandig kan blijven wonen, maar toch dichtbij familie is voor hulp en gezelschap. Zie het maar als een tiny house, maar dan geschikt voor een specifieke doelgroep. Het handige van veel mantelzorgwoningen is dat ze telkens aangepast kunnen worden aan de zorgbehoefte van dat moment.

Mantelzorgwoningen worden prefab gebouwd en later in je tuin geplaatst.

Dit zijn belangrijke voordelen van een mantelzorgwoning in je eigen tuin

Met steeds minder beschikbare plekken en minder sociale controle, kan het extra fijn zijn als je jouw ouders bij je in de tuin kunt laten wonen in hun eigen woning. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Sociale en emotionele steun

Doordat je ouders in je eigen tuin wonen is het slechts een deurtje verder als je bij elkaar op bezoek wilt of als er klusjes gedaan moeten worden. Nog even samen jullie favoriete televisieprogramma kijken om daarna weer ieder de eigen weg te gaan.
Als er kinderen in het spel zijn, zien ze hun opa en oma makkelijker en vaker. De interactie met de kleinkinderen zorgt er vaak voor dat ouderen langer actief en vitaler blijven. Het zorgt direct voor een betere familieband.

Makkelijker zorg bieden

Zijn je ouders wat hulpbehoevender, dan kun je ze vanuit je eigen huis snel bereiken om hulp te bieden. Tijdens medicijnmomenten loop je even de tuin in of je reageert bijvoorbeeld op een signaal om te helpen bij het naar het toilet gaan. Hoewel thuiszorg prima werk verricht kunnen ze niet 24/7 aanwezig zijn, en daar ligt het voordeel van jouw aanwezigheid een paar meter verderop. Dat terwijl je toch je eigen privacy van je eigen woning kunt behouden.

Financieel erg handig

Doordat je een zorgwoning op je eigen terrein hebt, scheelt dit dubbele huisvestingskosten. Je betaalt geen aparte huur of hypotheek voor de mantelzorgwoning.
Voor het plaatsen van een zorgwoning in je eigen tuin maak je eenmalig kosten, bij zorginstellingen stijgen de kosten hard en is het vaak nodig om steeds meer zorg in te kopen.
Met opa en oma in de achtertuin, kunnen ook de kosten van de kinderopvang dalen. Grootouders passen, indien mogelijk, graag op hun kleinkinderen. Dit kan je al snel een dag, of meerdere dagen kinderopvangkosten schelen.
Zodra je wilt verhuizen waarbij de mantelzorgwoning achtergelaten wordt, is de waarde van je huis een stuk hoger. De nieuwe eigenaar heeft namelijk meer woonruimte en meer faciliteiten tot de beschikking. Mantelzorgwoningen zijn dus niet enkel handig, maar ook financieel aantrekkelijk.

Winst voor jou en je ouders

Het plaatsen van een mantelzorgwoning kan een win-win situatie zijn voor zowel de mantelzorger als de zorgontvanger, waardoor er een balans ontstaat tussen zorg, onafhankelijkheid, en familiebanden.

Iets voor jou?

Is het plaatsen van een mantelzorgwoning in je eigen tuin iets voor jou? Zou jij jouw ouders of schoonouders in jouw achtertuin laten wonen?


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *