Een volle groene grasmat vergt wat onderhoud. Regelmatig gras maaien, kale plekken opnieuw inzaaien, verticuteren en ervoor zorgen dat er zo min mogelijk onkruid tussen groeit. Geen tijd of zin om deze klussen regelmatig aan te pakken, maar wil je toch een grasveldje in je tuin? Kies dan voor kunstgras. Een praktische oplossing die er ook nog eens netjes en verzorgd uitziet én heel erg onderhoudsvriendelijk is. Zelfs met kinderen en een hond in de tuin is het een ideale oplossing. In deze blog vertel ik je waaraan je moet denken bij het aanleggen van een kunstgras gazon.
Inhoud
Kunstgras versus echt gras
Kunstgras heeft een beetje de reputatie dat het er nogal nep uitziet. Als je kijkt naar de kwaliteit van een jaar of tien terug, dan klopt dit wel een beetje. De graszoden zoals ze tegenwoordig gemaakt worden zijn kwalitatief veel beter en bijna niet van echt te onderscheiden. Door nieuwe technieken en materialen wordt een echt grasveld perfect nagebootst. Voordeel van kunstgras is dat het veel onderhoudsvriendelijker is nadat het is aangelegd. Een flinke tijd maaien en dit regelmatig moeten herhalen of even met de bezem eroverheen? Nog een voordeel is dat bij kunstgras geen modderplekken ontstaan of dat het plaatsen van meubels dode plekken in je gazon veroorzaakt. Wil je tijdelijk een zwembad opzetten, dan hoef je ook niet bang te zijn voor scherpe stenen in de ondergrond.
Waar moet je aan denken bij kunstgras aanleggen?
Kunstgras aanleggen is een klus die je in principe best zelf kan doen, maar het kost best wat tijd. Het is een uiterst precies werkje wat goed uitgevoerd moet worden om jarenlang plezier te hebben van je grasmat. Kunstgras laten aanleggen door een vakman is dan ook geen overbodige luxe.
Er zijn heel wat verschillende soorten kunstgras die elk geschikt zijn voor specifiek gebruik. Wil je een gazon gaan aanleggen, dan kijk je eerst naar de functie die het gaat hebben. Het grootste verschil in de grassoorten zit hem in de lengte van de grassprieten. Wil je er meubels op plaatsen of leg je een grastapijt op het balkon, dan is het verstandig om een soort te nemen met korte vezels. Je krijgt dan het minst te maken met plat worden van het gras en de sprieten zitten de balkondeur niet in de weg. Bij een grasveld waarop veel gespeeld gaat worden is een langere vezel fijner. Deze zijn wat zachter in de ondergrond en hebben een dempende werking.
Hoe leg je kunstgras aan?
Kunstgras leggen doe je in verschillende stappen. Als je deze stappen volgt kun je snel genieten van een groene plek in de tuin.
Afgraven
Oude grasmatten en wortels van andere planten zijn niet heel handig onder een kunstgrasveld. Onder de kunstgraszoden moeten nog enkele lagen komen, dus zal je een stuk van de ondergrond moeten afgraven. Zo’n 8 centimeter is voldoende. Wat je aan grond overhoudt kun je gebruiken in andere delen van de tuin om bijvoorbeeld plantenborders op te hogen. Je kunt het ook (laten) afvoeren. Hier zit wel een prijskaartje aan.
Kantopsluiting
Als het kunstgras ligt, wil je niet dat je tegen de zijkanten van het gras aankijkt. Hieraan kun je zien dat het gras nep is. De rand kun je aan het zicht onttrekken door een kantopsluiting. Het belangrijkste van kantopsluiting bij kunstgras is dat voorkomen wordt dat bij regen de ondergrond wegspoelt en er daardoor verzakkingen in het gazon ontstaan. Het insluiten van de grasplakken helpt ook tegen het verschuiven van het gras.
Voor rechte stukken zijn betonnen randen praktisch. Wil je meer rondingen in het grasveld, dan zijn kunststof en cortenstaal goede opties.
Plaats de opsluitbanden voordat je begint aan het egaliseren.
Egaliseren
Wil je een strakke grasmat leggen, dan begint dit met een goed gladde ondergrond. Nadat je de grond afgegraven hebt stort je een laag betongranulaat. Dit granulaat is stevig en kun je goed afvlakken. Bovendien is het ook nog eens waterdoorlatend. Met een trilplaat kun je er een glad oppervlak van maken. Check met een waterpas of de bodem daadwerkelijk goed geëgaliseerd is.
Drukverdeeldoek
Met een drukverdeeldoek onder het kunstgras zorg je ervoor dat de belasting van je gazon verdeeld wordt. Zodra je bijvoorbeeld er veel overheen loopt of constant meubels erop verplaatst, krijg je kans op hobbels en kuilen. Het doek voorkomt dit. Daarnaast functioneert het ook als tegenhouder van onkruid, maar laat het water wel goed en gelijkmatig door. Bij het op maat leggen moet je de verschillende delen zo’n tien centimeter laten overlappen. Dit geeft het doek wat speling bij schuiven.
Verlijmen
De kunstgrasmatten op de plek laten liggen hoeft niet meer met een tweecomponentenlijm zoals dat jaren terug ging. Tegenwoordig doe je dat met een zelfklevende lijmband. Deze is eenvoudig aan te brengen. Sla de twee stukken gras die je wilt verlijmen een stukje terug en plaats de lijmband ertussen. Verwijder de bovenlaag zodat de lijm gebruikt kan worden. Laat de stukken gras terug op hun plek waarbij je ze niet meer dan 2 millimeter uit elkaar legt. Druk ze goed aan op de lijmband zodat ze goed vastgeplakt zitten.
Bezanden
Zand strooien tussen kunstgras is niet meer per se nodig, maar het heeft wel een aantal voordelen. Door kwartszand, ook wel zilverzand genoemd, tussen in het kunstgazon te strooien hebben de grasmatten extra gewicht. Hierdoor blijven ze beter op de plek liggen. De zandkorrels helpen de grasvezels ook bij het rechtop staan. Wat fijn is aan kwartszand is dat het wat zwaarder is. Bij het bladblazen waait het zand dus niet zomaar mee. Af en toe een keertje opborstelen met een harde bezem verdeeld het zand goed over het grasveld. Heeft de regen te veel zand weggespoeld, dan is dit makkelijk aan te vullen.
Kunstgras en spelende kinderen
Wordt er druk gespeeld in de tuin, dan is kunstgras geen probleem. Voordeel van kunstgras is dat er geen modderpoelen ontstaan en dat de kinderen daardoor niet helemaal modderig de keuken in zullen stappen. Door de kwaliteit van de vezels ontstaan er geen kale plekken. Op het hele grasveld is er prima te spelen. Heb je speeltoestellen zoals schommels, glijbanen en trampolines in de tuin staan waarbij een grote valfactor speelt, dan kun je ervoor kiezen om een valdemping te plaatsen. Doordat de grond onder kunstgras afgevlakt is, veert het niet mee bij een hardere val. Speciale tegels van gerecycled kunststof vangen de val van een kind op en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Naast functionaliteit kan het dus ook een decoratieve functie hebben binnen je groene gazon.
Onderhoud van kunstgras
Het grote voordeel van kunstgras is dat je het bijna niet hoeft te onderhouden. Geen maaiwerk of onkruid ertussen uittrekken, geen extra gras inzaaien of een kromme rug krijgen van het harken. Blad krijg je er makkelijk af met een bladblazer. Gaan de vezels wat platter liggen, dan kun je dit oplossen door met een harde bezem het wat op te borstelen. Wil dat laatste niet goed lukken, dan kan het zijn dat je wat extra kwartszand moet toevoegen aan je veldje. Het zand zorgt ervoor dat de grasvezels rechtop worden gehouden.
Kunstgras in combinatie met hond en andere dieren
Hond op kunstgras
Is er een hond in je huishouden aanwezig, dan is kunstgras geen enkel probleem. Honden vinden over het algemeen het gras lekker zacht onder de pootjes en rollen er graag doorheen.
Hondenpoep en urine in kunstgras
Is je hond het gewend om zijn behoefte in de tuin te doen, dan leer je dit niet zomaar af. Echter is hondenpoep niet moeilijk op te ruimen op het nepgras. Met een zakje pak je de poep zo op. Blijft er wat achter, dan kun je dit met biologisch afbreekbare middelen makkelijk schoonmaken. Een plasje van de hond zakt snel weg door de grasmat heen aangezien deze drainerend zijn. Blijft er toch een luchtje hangen, dan los je dit snel op met wat lauwwarm water. Je kunt eventueel nog gebruik maken van geurneutraliserende korrels die de restanten opnemen en langzaam laten verdampen.
Kunstgras en ongedierte
Heb je veel last van ongedierte zoals insecten en mollen in je tuin, dan is dit met kunstgras zo opgelost. Bijen en muggen komen veelal af op het onkruid dat in je grasperk groeit. Op kunstgras is het voor plantjes moeilijk om zich in te wortelen en daardoor zullen er geen insectlokkende plantjes in het gazon ontstaan. Insecten blijven daarom al snel weg bij het kunstgrasveld.
De reden dat je tussen kunstgras geen molshopen ziet ontstaan is heel simpel. De grasvezels hebben geen wortels, met een aangestampte grond komen wormen er niet heel graag. Wormen zijn een grote voedingsbron voor mollen. Bij het ontbreken van voedsel zal een mol een andere plek zoeken om zijn maaltje te vergaren.
Oorspronkelijke afbeelding en filmpje zijn afkomstig van www.grasengroenkunstgras.nl