Kostenbesparing en betere isolatie met kunststof kozijnen

kunststof kozijnen, ramen, kozijnen

Graag besparen we allemaal op de gasrekening nu alle prijzen flink gestegen zijn. Door een goede isolatie van de woning kun je de gestookte warmte binnen houden en koude lucht buiten de deur laten. Naast spouwmuurisolatie, dakisolatie en dubbel glas zijn ook kunststof kozijnen een goede manier om je huis luchtdicht af te sluiten. Tijd om de oude onderhoud vergende houten kozijnen te gaan vervangen.

Geschikt als vervanging en bij nieuwbouw

Het maakt eigenlijk niet uit in wat voor woning je woont of gaat wonen, kunststof kozijnen zijn overal mogelijk. Zijn je oude houten of metalen kozijnen aan vervanging toe door houtrot of roest, dan is kunststof een goede en duurzame optie. Na het verwijderen van de oude kozijnen kun je de nieuwe kozijnen inmeten. Het is verstandig om dit te laten doen aangezien een klein meetfoutje al flinke gevolgen kan hebben, nadeel is dat er wel een aardig prijskaartje aan kan zitten omdat er vaak manuren voor gerekend worden.

Laat je een huis bouwen, dan is het slim om direct aan kunststof kozijnen te denken. Zo hoef je ze niet achteraf in te laten meten en maak je direct bij de bouw gebruik van duurzame materialen. Door de isolerende werking zorg je ervoor dat je huis direct vanaf de oplevering energiezuiniger is.

Vrolijk uiterlijk of toch klassiek?

Jaren terug zagen de kunststof kozijnen er nog uit alsof je een speelgoedraam in je woning had gezet. Het glanzende plastic had geen mooie look. Met verbeterde technieken en materialen zijn de hedendaagse kozijnen niet meer te onderscheiden van hun houten en metalen soortgenoten. Sterker nog, de kunststof kozijnen kunnen het uiterlijk van de andere twee soorten aannemen. Tijdens de productie van de kozijnen kan er al een vrolijk kleurtje toegevoegd worden of kun je kiezen voor een ingewerkte houtnerf. Zo kun je de kozijnen precies bij jouw woning laten passen en zelfs een leuk detail toevoegen die het uiterlijk van je woning kan bepalen.

Combineren met dubbel glas

Een extra keus die je moet maken bij kunststof kozijnen kopen is welk type glas je er in wilt hebben. Ondanks dat je met de kozijnen zelf je woning al een stukje verder isoleert, zet je er enkel glas in, dan kom je nog niet veel verder. Ook in kunststof kozijnen kun je zelf kiezen welk soort glas je er in laat plaatsen. Ga je voor dubbelglas, dan zorg je ervoor dat daarmee de isolatiewaarde van je woning nogmaals stijgt. Scheelt je weer stookkosten en geluid van buiten wordt ook nog eens gedempt.

Milieuvriendelijk alternatief voor houten kozijnen

Voordeel van kunststof kozijnen ten opzichte van de houten variant, is dat de kozijnen over het algemeen langer meegaan zonder dat er onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Het meerdere keren in de lak moeten zijn in een aantal jaar tijd spaar je daarmee uit. Extra handig is dat de kunststof gerecycled kan worden en een tweede leven kan krijgen als een ander product. Hergebruik en bomen sparen is een echte win-win situatie voor het milieu.

Onderhoud kost slechts een sopje

Wil je niet om de zoveel jaar aan het schuren en lakken slaan, of daar iemand voor inhuren, dan zijn kunststof kozijnen ideaal. Doordat de kunststof niet kan rotten, zoals hout dat doet, is het slechts een kwestie van schoonhouden. Af en toe eens een emmertje sop gebruiken is al voldoende om de kozijnen een beetje netjes te houden.

Eigenlijk heb je dus maar eenmalig een echte uitgave bij kunststof kozen. Meer weten over wat je ongeveer kwijt bent bij de aanschaf en montage, lees dan verder op kosten kunststof kozijnen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *