Koorts bij kinderen, wanneer geef je paracetamol?

kind met koorts, behandeling koorts, paracetamol

Koorts is een veelvoorkomende klacht bij jonge kinderen. Zeker in het eerste half jaar, na de verschillende eerste vaccinaties in het rijksvaccinatieprogramma, zal dit voorkomen. Als kersverse vader wil je je zieke kind graag helpen, maar je weet misschien niet goed wat je moet doen. In dit artikel geven we je tips over hoe je je kind met koorts kan helpen.

Wat is koorts?

Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celcius. De temperatuur kan zelfs oplopen tot boven de 40 graden Celcius. De hoogte van de koorts hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Koorts is een veelvoorkomende klacht bij kinderen, die meestal wordt veroorzaakt door een infectie. Het is niet iets om je direct zorgen over te maken, want het is eigenlijk een nuttige functie van je lichaam.

Koorts helpt je lichaam om infecties te bestrijden. Het stimuleert het immuunsysteem om witte bloedcellen aan te maken, die de strijd aangaan met de bacteriën of virussen die de infectie veroorzaken. Meestal wordt het door een onschuldig virus veroorzaakt, zoals het verkoudheidsvirus. Het kan echter ook voorkomen na een vaccinatie, als je lichaam afweerstoffen gaat aanmaken.

Hoe behandel je koorts?

Meestal is er geen medische behandeling nodig bij koorts. Het is wel belangrijk om je kind goed in de gaten te houden en adviezen van Thuisarts op te volgen. Hier staat beschreven wanneer je direct een arts moet bellen en wat de belangrijkste adviezen zijn. Denk hierbij aan je kind extra laten drinken en je kind genoeg rust geven.

Een ander belangrijk advies is dat je niet per sé paracetamol hoeft te geven om de koorts te verlagen. Koorts is niet erg. Daarnaast wordt de kans op een koortsstuip ook niet kleiner. Als je kind pijn heeft of oncomfortabel is, dan kan je alsnog besluiten om paracetamol te geven.

Paracetamol bij kinderen

Paracetamol zal ervoor zorgen dat je kind zich wat comfortabeler voelt, maar je kan niet zomaar paracetamol geven. Is je kind jonger dan drie maanden? Neem dan altijd contact op met je arts. Mogelijk krijg je juist het advies om paracetamol te geven, maar dan is het in ieder geval in overleg geweest met een dokter.

Paracetamol is er in verschillende toedieningsvormen, namelijk zetpillen, drank, tabletten en smelttabletten. Het wordt officieel gedoseerd op gewicht, maar als vuistregel kan je het volgende aanhouden:

  • 0 – 3 maanden: 60 mg 2-3 keer per dag
  • 3 maanden – 1 jaar: 120 mg 2-3 keer per dag
  • 1 – 2 jaar: 240 mg 2-3 keer per dag
  • 2 – 4 jaar: 240 mg 3 keer per dag
  • 4 – 6 jaar: 250 mg 3-4 keer per dag
  • 6 – 9 jaar: 250 mg 4-6 keer per dag
  • 9 – 12 jaar: 500 mg 3-4 keer per dag
  • 12 – 15 jaar: 500 mg 4-6 keer per dag

Als je kind een sterk afwijkend gewicht heeft, dan kan je dit het beste navragen aan de apotheker of drogist. Deze sterktes zijn beschikbaar in zetpilvorm of tabletvorm.

Paracetamol in drankvorm

Er zijn ook drankjes, maar wees bij kleine kinderen hier voorzichtig mee. Het merk Sinaspril bevat namelijk de hulpstoffen propyleenglycol en ethanol. Hierdoor Sinaspril vloeibaar het überhaupt niet geschikt voor neonaten. Tevens is het advies om Sinaspril tot en met 4 jaar slechts eenmaal daags te doseren, omdat je kind anders te veel propyleenglycol binnen krijgt.

De merken Daro en Sanias hebben ook paracetamol in drankvorm, maar bevatten minder propyleenglycol en ethanol. Deze dranken kunnen vanaf 1 maand veilig gebruikt worden. Als je de meest veilige keuze wil maken, dan kan je het beste gaan voor paracetamol zetpillen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over koorts bij kinderen? Kijk op Thuisarts of neem contact op met je arts of apotheker.


Dit artikel werd geschreven door Sjors, papa en apotheker. Lees zijn verhalen over ouderschap op aanstaande-vaders.nl

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *