Koningsdag tag: een blog met een oranje tintje

SquareLite_201842122351723.jpg

Scholen zijn in de ban van de koningsspelen, schuren liggen vol met afgedankte spullen die op een kleedje verkocht mogen worden. Er wordt nog druk geoefend op die valse noot van de blokfluit en de viool krijgt nog nieuwe snaren. Kortom, Koningsdag is in aantocht. Nathalie van Volgmama bedacht de Koningsdag tag en daagde mij uit om deze ook in te vullen. Benieuwd hoe het zit met mijn Oranjegevoel?

Met de troonswisseling van prinses Beatrix en Koning Willem Alexander is de datum van ons nationale volksfeest veranderd. We vieren niet meer de verjaardag van de oude koningin, maar die van de nieuwe koning. Is er daarmee iets veranderd? Nee hoor, behalve de datum is alles nog net zo oranje en vol spelletjes.

Hier komen de vragen en mijn antwoorden:

 1. Wat is je allerleukste herinnering aan Koningsdag?
  Aan koningsdag heb ik nog niet veel enorm leuke herinneringen, maar als klein jongetje vond ik het geweldig om in onze wijk naar de spelletjesmiddag te gaan. Voor een paar centen kocht je bonnetjes en dan kon je meedoen aan allerlei kermisspelletjes zoals muizenmeppen, eendjes vangen, touwtrekken en pony rijden. Elke wijk in de buurt had zijn eigen plein. Bij elk spelletje kon je een prutspeeltje winnen. Je kent ze wel, die van honderd in een plastic bakje van een cent. Wat mis ik deze vorm van Koningsdag vieren. Dit is allemaal verdwenen door gebrek aan vrijwilligers.
 2. Wat vind je zo leuk aan Koningsdag?
  Even een vrij dagje waarop niks hoeft. Even rondneuzen tussen de prulletjes op de kleedjes van anderen.
 3. Kleed jij jezelf of je kinderen in het oranje of rood-wit-blauw op Koningsdag?
  Dit jaar heb ik een oud wk-shirt aangetrokken naar de bso omdat de scholen aan de koningsspelen meededen. Tijdens Koningsdag weet ik nog niet wat ik ga doen. Ligt eraan wat we gaan doen die dag.
 4. Doet de school of opvang van je kinderen mee aan de koningsspelen?
  Liams school doet niet mee, de bso waar hij zit wel. Hij gaat dat niet meekrijgen, want op die dag heeft zijn school het schoolreisje.
 5. Verkopen of kopen op de vrijmarkt?
  Zoveel mogelijk het geld op zak houden. Eigenlijk wil ik wel ergens gaan zitten om te schminken en zo wat extras te verdienen, maar dan ben ik alsnog weer aan het werk.
 6. Oranjebitter of een oranje tompouce?
  Dat hoor je toch gewoon te combineren?
 7. Hoe zou jij de dag invullen als het regent op Koningsdag?
  Er zal vast ook wel ergens iets binnen te doen zijn.
 8. Het leukste oud Hollands spelletje?
  Sjoelen. Zoveel mogelijk punten zien te halen.
 9. Koop jij een staatslot voor de Koningsdag trekking?
  Nee, de kans om die jackpot te winnen is heel klein. En om nou vijf euro te winnen met een lot van een tientje… dan heb je alsnog vijf euro verlies zonder dat je er echt plezier van gehad hebt.
 10. Wat zou je doen als je voor 1 dag koning of koningin mocht zijn?
  Dan liet ik mij de wereld rondvliegen om naar pretparken te gaan en overal direct de leukste attracties in te stappen.

Ik verlang naar het kneuterige feestje van vroeger. Niet naar de tap die maar blijft stromen waarbij ouders niet op hun kinderen letten. Verlang naar de kneuterige spelletjes op de braderie. Misschien ben ik wel te veel een nostalgist. Misschien moet ik gewoon accepteren dat tijden zijn veranderd en we het nu gewoon anders vieren. Gewoon geen plannen maken en geen verwachtingen hebben, op de dag zelf gewoon genieten van wat er wel is.

Neem de tag gerust over en vermeld daarin even dat je hem bij mij plukt en dat hij van Volgmama afkomt.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *