Koningsdag, goed voor je budget

Vrijmarkten, kermissen, zingende mensen, muziekmakende kinderen, veel Nederlandse vlaggen en heeeel veel oranje. Het kan niet anders dan dat het Koningsdag is. De perfecte dag voor (beginnende) gezinnen met een beperkt budget.

Kleedjesmarkt: de kant van de koper

De kleedjesmarkt is de perfecte plek om allerlei ‘nieuwe’ spullen te scoren voor de babyuitzet. Maxicosi’s, autostoeltjes, babybadjes, speelgoed en heel veel kleding wordt tegen spotgoedkope prijzen verkocht. Heb je als (beginnend) gezin niet al te veel te besteden, dan is dit de plek om je koopjes te vinden. Tja, het is dan wel allemaal niet nieuw meer, maar het kan best nog een ronde mee. Als je mazzel hebt is het zelfs nog zo netjes dat je het na gebruik nog een keer kunt doorverkopen. Wil je de goede spullen hebben, dan moet je er wel vroeg bij zijn. Zo tegen de middag is het beste spul er al wel uit. Het leuke van de kleedjesmarkt is dat mensen echt van hun ‘rotzooi’ af willen en dan ook bereid zijn om af te dingen of zelfs wat dingen extra in de tas te mikken. Vandaag liepen we rond samen met Liam die zijn charme weer eens tentoonstelde, regelmatig kwamen mensen hem gratis dingen aanbieden omdat hij zo schattig was.

Kinderkleding wordt in alle soorten en maten aangeboden.

Kleedjesmarkt: de kant van de verkoper

Je kindje is alweer een kledingmaat verder, maar wat doe je met de oude maat? Wegleggen op zolder voor de volgende gezinsuitbreiding, weggeven aan kennissen met een kleintje of proberen er nog wat voor terug te krijgen? Er is veel vraag naar kinderkleertjes, maar dan moet het er wel netjes uitzien en schoon. Die versleten romper met remsporen raak je natuurlijk niet voor een klein zakcentje kwijt. Jouw kind van vijf speelt over het algemeen niet meer met een rammelaar of met ander babyspeelgoed, tijd om er een ander kind blij mee te maken. Tegen leuke prijzen kun je het doorverkopen. Tip, zet je bedrag wat hoger in dan dat je ervoor wilt hebben zodat je mondeling nog een beetje kunt zakken in de onderhandelingen. Leuk is dat je de opbrengsten van een dagje zitten weer kunt gebruiken voor een nieuwe doos Lego of voor de spaarpot voor later. Extra voordeel, je schuur en zolder worden er ook weer een stukje leger van en hebben weer ruimte voor nieuw verkoopmateriaal voor volgend jaar.

Speelgoed tegen spotgoedkope prijzen.

Kinderen leren geld verdienen

Laten we eerlijk zijn, niemand zit heel erg te wachten op de vals spelende violen, piepende blokfluiten en jengelende gitaren bespeeld door kinderhanden. Maar als ouder ben je blij dat ze een keer buiten oefenen in plaats van binnen in de woonkamer waar je niet kunt vluchten. En toch…. ze doen het toch maar eventjes. Spelen voor een groot publiek. Afentoe valt een muntje in een hoedje en komt een glimlach bij het spelende kind. Het heeft gewerkt voor geld en ziet dat het resultaat krijgt. Aan het einde van de dag heeft het zijn zakgeld van meerdere weken bij elkaar gespeeld. Zo ook de rest van de kinderen op de vrijmarkt. De een door oud speelgoed te verkopen, de ander door nagels te lakken of door het verkopen van versgebakken cakejes. Allemaal hebben ze wat gedaan voor hun centjes en daar mogen ze best trots op zijn.

Papa, mag ik dat?

Voor me liep een jongen van een jaar of zeven samen met zijn vader over de vrijmarkt. Beiden hadden ze al tassen vol speelgoed in de handen waarvan ik begreep dat het allemaal voor de jongen was. “Papa, mag ik dat?” klonk het uit de mond van de jongeman. Papa keek even op zij en voor hij ook maar iets ervan vond had hij zijn portemonnee al in zijn hand. Vroeger ging dat bij mij thuis heel anders. Het was de tijd van de omhangportemonneetjes (wie kent ze nog) en daarin kregen we voor vertrek een aantal muntjes. Voor die muntjes mochten we zelf weten wat we kochten en daarna was het op. Je moest dus goed nadenken voordat je iets kocht en zeker weten dat je het wilde hebben. Verderop kon er namelijk nog iets veel leukers liggen, maar ja, dan was je geld al op. Als kind leerde ik dus al een beetje om met een budget om te gaan. We kwamen overigens niks te kort, maar ik denk dat dit wel een heel waardevolle les is geweest. Misschien iets voor jou om mee te pakken voor de volgende Koningsdag of gewoon de eerste de beste rommelmarkt? 

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Die omhang portemonnee heb ik ook nog gehad inderdaad: in de Mondriaan kleuren, met een rode veter erdoor haha.
  Wij zijn helaas thuis gebleven omdat leia ineens hele hoge koorts had en begon te spugen. Ik heb überhaupt niet echt iets met Koningsdag of het voormalige Koninginnedag. De vrije dag daarentegen is altijd leuk, net als al die kleedverkopen.

 • Hoi,
  Goed bedacht om over te schrijven & leuk geschreven! Zo herkenbaar ook.
  Ons zoontje kreeg ook een omhang-portomonneetje om gister.
  Het blijft inderdaad een Ideale dag om spullies te scoren voor weinig. Wij hebben hier ook flink gescoord v.d. kinderen dus we waren (zijn) helemaal blij.
  En dat geld verdienen is toch wel een kunst en dus nog een heel leerproces hoor, mijn zoontje had een briefje van vijf en vroeg aan een kindje wat iets kostte. Die zij 3 euro, gaf hij het briefje van vijf en wilde weglopen..ondanks dat zijn rekenen toch prima in orde is?! Mal kind..of hij was allang blij dat hij het speeltje in handen had. ^_^
  * Hoop dat jullie ook leuke dingen hebben kunnen scoren.
  Groetjes en liefs, Mijntje.

  • Hoi Mijntje, dank voor je reactie. Het enthousiasme van de kids is enorm leuk om te zien. Op het moment van handelen gaat het qua geld ineens heel anders, de centjes krijgen heel andere waardes.
   Liam heeft een houten loopeend gekregen van opa voor €1,50 en vrouwlief een ijsmachine voor €2,50. We waren al behoorlijk compleet dus we keken meer voor de gezelligheid dan om te scoren. Daar waren we ook veel te laat voor.