Klussen met epoxylijm voor een ijzersterke verbinding

epoxylijm, tweecomponentenlijm

Stel je bent thuis lekker aan het klussen en moet wat materialen met elkaar verbinden en boren is totaal geen optie en een spijker er in rammen ook niet. Wat wordt dan jouw oplossing? Epoxylijm bijvoorbeeld, want met deze lijmsoort krijg je na een korte droogtijd niks meer van elkaar af. Zo’n verbinding wil je echt hebben als je bijvoorbeeld metaal op tegels wilt plakken of hout op beton wilt lijmen. Werken met epoxylijm is eenvoudig, maar behoeft wel de nodige aandacht. Wil je klussen met epoxylijm, lees dan de komende tips even goed door.

Wat is epoxylijm?

De meeste mensen zullen epoxylijm wel kennen, al beseffen ze dat niet helemaal. De meest gangbare naam die gebruikt wordt is tweecomponentenlijm. Je weet wel, die tubes lijm met twee aparte compartimenten die aan het einde samenkomen en zichzelf mixen tijdens het lijmen. Doordat de twee vloeibare materialen zich met elkaar mengen ontstaat een reactie die ervoor zorgt dat de lijm uithard.

Waar kan ik epoxylijm aanschaffen?

Epoxylijm is op veel plekken verkrijgbaar. Elke bouwmarkt zal een goede collectie aan merken en soorten in het schap hebben liggen. Wil je de deur niet uit tijdens een drukke verbouwing en heb je het liever aan huis bezorgd? Dan kun je epoxylijm bestellen bij mesaproducts.nl

Wat moet ik weten als ik ga lijmen met epoxylijm?

Bepaal welke tweecomponentenlijm je gaat gebruiken

Voordat je gaat beginnen, moet je eerst goed kijken welke twee materialen je met elkaar gaat verlijmen. Het soort materiaal, en de combinatie daarvan, bepaalt welk type tweecomponentenlijm je nodig hebt. Lees de etiketten goed en vraag eventueel deskundig advies in de winkel of via de chatbox van de webshop.

Lijmoppervlaktes schoonmaken

De tweede stap die je neemt is het goed vet- en stofvrij maken van de te lijmen oppervlaktes. De lijm hecht het beste als het oppervlak egaal is. Haal stof, roest en loszittende deeltjes dus weg. Is de oppervlakte wat hobbelig, dan kun je kijken of je deze nog glad kunt schuren.

Ventileer de ruimte bij gebruik epoxylijm

Epoxylijm kan nogal een sterke geur hebben. Sterker nog, een bedwelmende geur. Het is niet prettig als de geur lang blijft hangen, dus als het mogelijk is doe je het lijmwerk buiten. Kan het niet anders dan dat je binnen aan de slag gaat met tweecomponentenlijm, zorg dan voor goede ontluchting door een raam open te zetten.

Gebruik handschoenen tijdens aanbrengen van epoxylijm

Als er iets is wat je niet wilt hebben, dan zijn het wel aan elkaar gelijmde vingers. De eerste hechting van epoxylijm gaat razendsnel. Dat betekent dat zodra het op je vingers komt, je niks meer moet vastpakken. Zeker niet de vingers op elkaar drukken, ook niet voor de grap. Draag dus wegwerphandschoenen tijdens het klussen met epoxylijm. Mocht er toch een ongelukje gebeuren, was dan je handen direct met water en zeep. Is de lijm ergens anders op gekomen, dan zal je aceton moeten gebruiken om de lijm wat weker te laten worden zodat je het met een plamuurmes kunt wegsteken.

Hoelang duurt het voordat epoxylijm uithard?

De uithardtijd is afhankelijk van welk soort epoxylijm, er zijn er namelijk nogal wat, je gebruikt. Over het algemeen kun je zeggen dat na enkele seconden de eerste hechting al plaatsvindt. Daarna is het een kwestie van met rust laten en het volledig laten uitharden. Dat kan enkele uren tot een dag duren, maar tussentijds krijg je het al niet meer van elkaar af.

Koop extra mixtuiten voor epoxylijm

Weet je vooraf al dat niet alle epoxylijm op gaat en dat je de tube vaker wilt gebruiken? Koop dan al direct meerdere passende mixtuiten. In het tuitje zit een spiraaltje verwerkt dat de twee componenten met elkaar vermengd voordat het naar buiten komt. Laat je de tube een tijdje liggen, dan zal het uitharden in de mixtuit al aan de gang zijn en wordt deze onbruikbaar. Mixtuitjes voor epoxyhars zijn dus maar eenmalig te gebruiken. Wat extra op voorraad hebben kan dus absoluut geen kwaad.

Wat als epoxylijm niet geschikt is?

Epoxylijm is niet altijd de meest geschikte lijmsoort om iets te bevestigen. Het kan zijn dat het te verlijmen materiaal niet reageert op zo’n verbinding of dat de temperaturen hoger zijn dan waar epoxylijm tegen bestand is. Je moet dan op zoek gaan naar een ander type lijm of kit. Bekijk het ruime assortiment van https://www.mesaproducts.nl voor diverse mogelijkheden om jouw klus tot een goed einde te brengen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *