Kindvriendelijk inrichten van de tuinkamer

tuinkamer, kindvriendelijk inrichten, verasol

Je hebt een compleet plan gemaakt voor de tuin. Een mooi gazonnetje, een looppaadje richting de speelplekken zoals de trampoline en de schommel en daarnaast nog wat bloemperkjes. Er is een nieuwe terrasoverkapping ingepland zodat je altijd een droge en fijne zitplek hebt. Echt overal heb je aan gedacht, behalve… dat de kinderen ook gebruik gaan maken van die fijne zitplek voor jezelf. In dit blog geef ik je enkele tips voor het kindvriendelijk inrichten van je tuinkamer.

Een extra woonkamer in de tuin

Zodra je hebt gekozen voor een tuinkamer, oftewel een veranda waarbij je de voor- en zijkanten afsluit met (doorzichtige) wanden, heb je een lekker beschutte plek om te zitten in alle weersomstandigheden. Goed bekeken vergroot je jouw woongenot van het huis met een extra kamer in de tuin. Een fijne plek om in de winter een lekker bakkie koffie te drinken met een dekentje erbij. Een gezellige haard of heater zorgen voor wat warmte. In de zomer een perfecte plek om na het werk nog even een koud pilsje te drinken en toch nog wat schaduw te pakken.

tuinkamer, gezin

Een tuinkamer ook voor kinderen

Als je kinderen hebt ontkom je er niet aan dat ze het liefst zoveel mogelijk in jouw buurt vertoeven. Zelfs als je even rustig in de tuin wilt zitten met een goed boek of alle blogs op Papa’s wereld door wilt lezen. Op dat soort momenten is het prettig als je weet dat de inrichting van de tuinkamer veilig is voor de kinderen. Dit zijn enkele tips om die veiligheid te vergroten:

 • Plaats veiligheidsstickers op de glazen schuifwand
  Om te voorkomen dat kinderen tegen het glas aanknallen doordat ze het niet zien, kun je de glazen wanden markeren met raamstickers. Dit kunnen vrolijke afbeeldingen zijn, maar ook zonwerende stickers die direct wat extra privacy opleveren.
 • Een eigen speelhoekje
  Zet een klein tafeltje en stoeltjes in de tuinkamer zodat de kinderen een eigen plekje hebben. Een kist met speelgoed of een kastje met stripboeken maken het helemaal af omdat je ze meteen een activiteit erbij geeft. Om het helemaal eigen te maken, laat je dit stukje inrichten door de kinderen zelf.
 • Houd rekening met de beplanting
  Ben je van plan om planten te plaatsen in de tuinkamer, zoek dan vooraf uit of deze huiskamerplanten giftig zijn voor kinderen. De verkeerde plant kan vervelende verschijnselen zoals diarree, irritaties, braakneigingen of erger opleveren. Zeker als de planten kleurige besjes vormen is het extra uitkijken.
 • Schaduwplek creëren
  Lang in de zon zitten is voor niemand goed, maar zeker niet voor kinderen. Zelf hebben ze daar geen rem op, dus is het handig om ze daar een beetje mee te helpen. Door te zorgen voor verduistering kun je bij de speelplek extra schaduw voor elkaar krijgen. Het ophangen van screens kan hierbij een goede optie zijn.

Meer tips voor een kindvriendelijke tuinkamer?

Heb jij meer tips om een tuinkamer kindvriendelijk in te richten? Laat het weten onder deze blog en we vullen het rijtje aan.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *