Kinderen vervoeren met de bakfiets: 5 tips

kinderen in een bakfiets

Steeds meer mensen gebruiken de elektrische bakfiets in plaats van de auto om kinderen naar school, de opvang, sport, muziekles en andere activiteiten te brengen. De bakfiets is goedkoper in gebruik, handiger in drukke plekken en parkeren is makkelijker en vaak gratis. Maar als we de bakfiets vaker gebruiken om kinderen te vervoeren, is het wel heel belangrijk om op de veiligheid te letten.

Kies de juiste bakfiets voor jouw behoeften

Ga je een bakfiets kiezen? Denk dan eerst goed na over wat jij fijn vindt en wat je gezin nodig heeft. Bedenk hoeveel kinderen je wilt meenemen en of je liever een bakfiets met twee of drie wielen wilt. Een bakfiets met twee wielen is makkelijker te sturen en lichter, maar eentje met drie wielen staat steviger en heeft meer plek voor extra kinderen. Maak ook altijd eerst een proefritje met een paar verschillende bakfietsen om te zien welke het beste voor jou is.

Zorg voor goede zichtbaarheid en verlichting

Zorg ervoor dat je bakfiets goed opvalt, vooral als het donker is. Op die manier kun je in ieder geval veilig blijven. Kies een bakfiets in een opvallende kleur en zorg voor goede lampjes en reflectoren aan de zijkanten en achterkant. Zo zien andere mensen op de weg je beter en verklein je de kans op botsingen.

Bevestig kinderen veilig in de bakfiets

Het is natuurlijk belangrijk dat alle kinderen die je in de bakfiets meeneemt, goed en veilig vastzitten. Gebruik voor de kleintjes die nog niet zelf kunnen zitten speciale stoeltjes, net als in de auto. Voor de grotere kinderen zorg je voor een veilige plek om te zitten met goede gordels. Check altijd even of iedereen goed vastzit voordat je weggaat.

Oefen met het besturen van de bakfiets

Een bakfiets besturen voelt in het begin misschien wat vreemd, vooral als je er nog nooit eentje hebt gereden. Oefen dus eerst op een rustige plek voordat je met je kinderen de weg op gaat. Probeer uit hoe het remmen, sturen en bochten nemen werkt, en krijg een gevoel voor hoe de bakfiets reageert onder verschillende omstandigheden. Zo word je zelfverzekerder en zorg je dat je veilig met je kinderen kunt rijden.

Onderhoud en inspecteer regelmatig

Het is heel belangrijk dat je bakfiets altijd goed werkt, zeker als je kinderen ermee vervoert. Check regelmatig of de remmen, banden, en lampjes nog goed zijn. Maak je bakfiets ook schoon en hou hem in goede staat, door bijvoorbeeld de ketting te smeren. Laat er ook eens per jaar een expert ernaar kijken, zodat je zeker weet dat alles nog tip-top in orde is.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *