Kinderen veilig vervoeren in de auto: hier moet je op letten!

autoverzekering

Je kinderen zijn je kostbaarste bezit. De eerste keer je pasgeboren baby vervoeren in de auto kan dan ook best spannend zijn. Of dit nu vanuit het ziekenhuis is of voor zijn of haar eerste uitje. Niet alleen het eerste ritje is spannend, maar ook alle ritten die daarop volgen. Hoe oud je kindje ook mag zijn, je wilt dat hij over optimale veiligheid beschikt in de auto. Maar waar moet je op letten bij het vervoeren van kinderen? Welk autostoeltje kies je? Hoe bevestig je deze? Is een andere autoverzekering afsluiten noodzakelijk? 

Autostoeltje kopen

Kinderen onder de 1.35 meter moeten altijd vervoerd worden in een autostoel. Deze zijn beschikbaar in verschillende groepen. Groep 0 is voor baby’s van 3 tot circa 9 kilo, groep 1 van 9 tot 18 kilo en groep 2/3 van 15 tot 36 kilo. In sommige gevallen kan een kindje ook eerder in een volgende groep worden geplaatst als deze door zijn lengte niet meer in het stoeltje past.

Het wordt bij jonge kinderen geadviseerd om het autostoeltje zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te plaatsen. Bij een ongeluk wordt het kindje zo in het autostoeltje gedrukt en zullen de (al zwakkere) rug- en nekspieren een minder grote klap ervaren. Dit geldt voor de eerste 2 groepen autostoelen. Ieder autostoeltje moet bovendien voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Alleen dan mag je je kind binnen Europa vervoeren. Dit is te zien aan het keuringslabel waarop ECE R44/04 staat of ECE R1 29/i-Size.

Autostoel bevestigen

Er zijn verschillende manieren om een autostoel te bevestigen. Een Maxi-Cosi (autostoel groep 0)  kan zowel zelf in de gordels geplaatst worden als met een ISOFIX-systeem vastgemaakt worden. De daarop volgende autostoelen bevatten bijna allemaal zelf een ISOFIX-systeem of passen op de systemen die tegenwoordig vaak al standaard in auto’s geleverd zijn.

Een ISOFIX-systeem is ontzettend handig omdat je hierdoor geen gordels meer hoeft te gebruiken. Je klikt het autostoeltje simpelweg op het systeem en kunt direct wegrijden. Dit is ook gemakkelijk wanneer je de stoeltjes vaak tussen verschillende auto’s verplaatst. Dat scheelt een hoop werk en tijd. Bovendien geven de meeste ISOFIX-systemen ook met geluid of kleur aan wanneer het stoeltje op de juiste manier is bevestigd. Zo ben je altijd verzekerd van veilig vervoer.

Waar moet je op letten bij het kopen van een autostoel?

Het grootste voordeel van een autostoel is dat je hier (als het goed is) heel lang mee doet. Wel wordt geadviseerd om het stoeltje na een ongeluk direct vervangen. Zelfs wanneer er aan de buitenkant geen schade is waargenomen. Bovendien is het belangrijk voor de veiligheid dat het stoeltje goed aansluit op het kindje zelf.

Neem daarom bij het kopen van een autostoel indien mogelijk altijd je kind én auto mee. Bekijk of het kindje al goed past en laat hem verschillende stoelen uitproberen. Bevestig tevens het stoeltje zowel voor- als achterin de auto. Gaat dit makkelijk? Passen er meerdere autostoelen naast elkaar? Enzovoorts.

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Wanneer je net vader bent geworden wil je natuurlijk het beste voor je kindje. Daarom is dit ook een goed moment om je autoverzekering onder de loep te nemen. Je wil er natuurlijk nooit aan denken (en zeker niet met een kleintje achterin), maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Bovendien is de kans groot dat je – indien je al jaren van dezelfde verzekering gebruik maakt – verzekering minder goed aansluit op de auto en/of jouw persoonlijke wensen. Wist je dat je ook nog eens veel geld kunt besparen door te vergelijken en eventueel over te stappen van verzekeraar? Zo hou je geld over om een spaarpotje voor de kinderen aan te leggen. Win-win!

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *