
De banen in Nederland liggen voor het oprapen. Met een personeelstekort in zowat elke sector zijn er heel wat gaten op te vullen. Daar is nu een oplossing voor, tenminste als het aan uitzendbureau Kidsworks ligt. Dit uitzendbureau probeert kinderen vanaf 7 jaar oud te koppelen aan een geschikte baan om bedrijven weer op volle toeren te laten draaien. Extra voordeel van deze werkende kinderhandjes is dat ouders eindelijk hun energierekeningen weer een beetje kunnen betalen. Zo leveren kinderen niet alleen een grote nut in de maatschappij, maar dragen ze thuis ook hun financiële steentje bij. Wil jij weten of Kidswork ook iets is voor jou kinderen, lees dan vooral verder.
Inhoud
Fictief Nederlands uitzendbureau voor kinderen
Tsja, die inleiding… Het komt een beetje vreemd over om kinderen te laten werken in Nederland terwijl ze eigenlijk op school zouden moeten zitten. Leren en spelen is iets dat elk kind zou moeten doen, maar helaas is het zo dat dit niet overal ter wereld. Kidsworks is dan ook niet echt. Het is een fictief uitzendbureau dat bedacht is door Fairtrade om ons Nederlanders eens na te laten denken over kinderarbeid. Want waarom accepteren wij hier wel dat kinderarbeid in het buitenland plaats vind, maar willen wij dit niet voor onze eigen kinderen?
Kinderen die werkervaring opdoen
Als ik even mijn persoonlijke geef over dit gevoelige onderwerp, dan ben ik absoluut tegen kinderarbeid. Kinderen horen de vrijheid te hebben om te leren en spelen. Toch ben ik ook van mening dat het niet verkeerd is als ze zo nu en dan eens wat werkervaring opdoen. Zo mocht ik vroeger wel eens met mijn vader mee naar het werk. Daar hielp ik hem met de cd’tjes in hoesjes doen en sorteren in de lade, fotomapjes op naam zetten en andere kleine klusjes. Soms mocht ik een klant helpen en afrekenen aan de kassa. Leerde ik meteen wat rekenen en omgaan met geld. Tussen de werkzaamheden door haalden we dan een ijsje of iets anders lekkers. Die dagen kwamen weinig voor, maar als ze er waren genoot ik er enorm van. Nu doe ik dat ook wel eens met mijn oudste zoon. Op een vrije dag even mee naar de gieterij om samen pins op een kaartje te prikken. Ik zie daar geen kwaad in, zolang het bij vrijwillig blijft en niet overgaat in een moeten of zich verplicht voelen. Een beetje werkervaring opdoen kan geen kwaad.
Hoe staan Nederlanders tegenover kinderarbeid?
Fairtrade Nederland onderzocht hoe wij Nederlanders staan tegenover kinderarbeid in Nederland. 71 procent van de Nederlanders vindt het géén goed idee om de minimumleeftijd waarop jongeren mogen werken te verlagen om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Tweederde (66%) van de deelnemers zou zich zelfs schamen wanneer kinderen in Nederland structureel arbeid zouden verrichten.


Wat is kinderarbeid?
Kinderarbeid is een schrijnend probleem dat al eeuwenlang bestaat en helaas nog steeds in vele delen van de wereld voorkomt. Het is een situatie waarin kinderen onder de minimumleeftijd gedwongen worden om te werken in vaak gevaarlijke en ongezonde omstandigheden, waardoor hun rechten op onderwijs, gezondheid en een kindertijd worden geschonden. Deze vorm van uitbuiting komt voor in verschillende sectoren zoals de landbouw, de textielindustrie en de mijnbouw. Het is een complex probleem dat een diepgaande impact heeft op het leven van miljoenen kinderen en hun families. Het is daarom van groot belang dat we ons bewust blijven van dit onrecht en actief bijdragen aan het uitbannen van kinderarbeid wereldwijd.
Kinderarbeid in de katoenteelt
“De teelt van katoen is de meest onzichtbare schakel in de katoenindustrie. Veel katoenboeren leven in armoede waardoor zij soms niet anders kunnen dan hun kinderen inzetten om voldoende inkomen te genereren. Deze armoede en daaraan gerelateerde problemen worden onvoldoende aangepakt”, aldus Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. Doordat kinderen dan niet naar school kunnen is kinderarbeid niet alleen het gevolg van armoede, maar wordt het ook de oorzaak ervan: het houdt armoede in stand en maakt het moeilijk om uit de vicieuze cirkel te ontsnappen. Met onder andere betere betalingen en het creëren van bewustwording onder boeren zet Fairtrade zich in om kinderarbeid te voorkomen en tegen te gaan. Met Kidworks vraagt Fairtrade Nederland aandacht voor de verbetering van omstandigheden van katoenboeren en hun families.
Eerlijke kleding
In het onderzoek werd ook aan Nederlanders gevraagd in hoeverre zij er op letten of kleding eerlijk en duurzaam gemaakt is. Ruim de helft (56%) let er niet op of het merk een beleid voert tegen kinderarbeid, wel geeft tweederde (67%) aan eerder kleding te willen dragen van een merk dat zich inzet om kinderarbeid tegen te gaan. Consumenten staan er bovendien welwillend tegenover om meer te betalen voor producten die gemaakt zijn van duurzaam en eerlijk geproduceerd katoen; slechts 12 procent zou daar niet toe bereid zijn. Tenslotte is drie op de vier (76%) van mening dat bedrijven consumenten actief zouden moeten informeren over de herkomst van het door hun gebruikte katoen en de omstandigheden waarin het geproduceerd is. Op dit moment is slechts 0,07% van de katoen wereldwijd Fairtrade gecertificeerd en de organisatie zet zich, met onder andere de Kidworks-campagne in, om dit aandeel te vergroten. Het onderzoek laat zien dat het merendeel van de Nederlanders (60%) bereid is om meer te betalen voor eerlijke en duurzame katoenproducten, daarom is het van belang dat deze meer op de markt komen.
Dit artikel is een combinatie van een persbericht en een eigen redactioneel artikel.